Hlavní obsah

Podkrovní byt nabízí nevšední prostor s jedinečnou atmosférou

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podkrovní byt je bezesporu zajímavým typem velkorysého bydlení. Obvykle se podaří vykouzlit z obyčejné staré půdy místo, které poskytuje komfortní zázemí domova a zároveň radost z volného prostoru. Získáme byt s jedinečnou atmosférou.

Foto: VELUX (7x)

Denní světlo a teplo ze slunce je bezplatný zdroj energie, který může výrazně snížit spotřebu energie, a tudíž i platby za vytápění.

Článek

Díky menší obytné ploše je jeho údržba snadnější, přitom nabízí zajímavý výhled a dostatek světla. Podkrovní byt je navíc znamenitým příkladem toho, jak se čas a energie, věnované plánování a realizaci později vyplatí.

Důvěřuj, ale prověřuj

Než si pořídíme nebo začneme rekonstruovat podkrovní byt, je nutné místo důkladně prohlédnout a ověřit si, zda se při rekonstrukci neponechaly nad podlahou vazné trámy, které by mohly překážet.

Foto: VELUX

Kyvná střešní okna lze ovládat klikou v jejich spodní části. Jsou vhodná tam, kde je nutné okno umístit výše, např. kvůli vyšší nadezdívce.

Také krov může obsahovat krátké roznášecí kusy trámu pod sloupky, jež mohou vytvořit bariéru.

Musíme přeměřit všechny místnosti, světlé výšky i výšky pod šikminami a porovnat s výměrami na plánech, kde by měly být uvedeny veškeré údaje.

Foto: VELUX

Lepší izolační vlastnost zajišťují střešní okna, jejichž tepelně upravené dřevěné jádro obsahuje díky novému způsobu zpracování až o 50 % nižší objem vlhkosti.

Pozor na stav střechy (zateplení a nepropustnost) i podlahy. Také střešní okna musejí být kvalitní. Právě okna mohou být slabým místem na jinak obstojné střeše.

Konzultace s architektem se vyplatí

Jednoznačnou výhodou je jasná představa o budoucím řešení půdy, ať už jde o propojený obytný prostor otevřený do výšky, ložnici, dětský pokoj, šatnu, koupelnu, schodiště, případně terasu. V opačném případě je namístě, aby s vypracováním projektu pomohl architekt.

Foto: VELUX

Podle náročnosti našich požadavků na střešní okna si lze vybírat z řady Standard, Standard Plus a Premium.

Ne vždy se podaří, že předsíň navazuje na chodbu, která vytváří komunikační zónu s přístupy do šatny, pracovny, dětského pokoje, hygienického zázemí a zároveň do obývací části bytu.

Otevřená dispozice

Společenskou částí bytu bývá zpravidla jediná místnost, propojující kuchyňský kout, jídelnu a obývací pokoj.

Foto: VELUX

Vhodně navržené a umístěné prosklené plochy, zejména okna, mohou výrazně zlepšit vnitřní prostředí a zvýšit tak obytný komfort užívaného podkroví.

Důležité je, aby byl prostor denní části bytu plně prostoupen přirozeným světlem. O to se postará vhodné rozmístění střešních oken. Tam, kde to dispozice umožní, lze instalovat okna v dolní části obvodového pláště a samozřejmě střešní okna, umožňující důkladnější prosvětlení i provětrání celého prostoru.

Šikminy si vynutí atypické řešení

Některé podkrovní byty o více místnostech jsou navrženy tak, že střední částí s pohodlnou světlou výškou vede předsíň nebo chodba a na obytné místnosti zbývají prostory pod šikminami.

Foto: VELUX

Nová generace střešních oken nastoluje novou éru bydlení v podkroví, kde hlavní roli hraje více světla, více pohodlí a méně spotřebované energie.

Takové podkroví pak vyžaduje atypické řešení nejen s ohledem na vybavení nábytkem, ale i na dispozici bytu. To znamená propojenou kuchyň s obývákem a jídelnou, ložnicí a dětský pokoj za lehkými dělicími příčkami.

Podkrovní byty realizované v původních půdách, kde není možná nástavba a jiné zásadní konstrukční změny, musí zvážit hlavně rodiny s dětmi.

Pravidla vybavování nábytkem

Půdní byt má své výhody i nevýhody, musíme myslet na jeho specifika a přizpůsobit se jim.

Nevýhodou podkrovního bytu může být třeba méně prostoru kvůli šikminám ve srovnání s klasickým bytem.

Foto: VELUX

Zapuštěné zateplené lemování zamezí únikům tepla. Střešní okno je zapuštěno o 4 cm hlouběji do konstrukce střechy. Tím se zmenšuje ochlazovaná plocha rámu okna a vylepšuje se prostup tepla oknem.

Při zařizování podkroví se proto vyplatí spolupracovat s architektem či designérem. Chceme-li si dopřát vizualizaci zařízeného interiéru, čili vyřešit vybavení bytu na papíře, měli bychom mít k dispozici studie, kde jsou znázorněny průřezy prostorem. Podkroví má méně stěn, k nimž se dá přistavit nábytek.

Soustředíme se na prvky, které jsou v podstatě nízké, ale potřebují nad sebou manipulační prostor. Jsou to třeba sedací soupravy, postele i patrové, palandy, vany, skříňky či police, pracovní stoly.

Dnes již není problém umístit nábytek pod střešní okna, protože okna mohou mít ovládání kromě spodního i na horním rámu a nábytek už nám nemusí komplikovat přístup k nim.

V podkroví využijeme všechny výklenky, třeba pro umístění pračky a sušičky prádla. Podobně lze skrýt také kotel, šatnu na míru se skříněmi, výsuvnými zásuvkami a věšáky. Vše je nutné důkladně proměřit a využít každý centimetr úložných prostor.

Alfou a omegou jsou okna

Střešní okna přivádějí do podkroví denní světlo, v zimě mohou navíc pomoci i s vytápěním interiéru nejlevnějším zdrojem - sluncem. Proto bychom měli přes den pouštět sluneční paprsky dovnitř. Zajistíme si tak dostatek světla, ale i tepla.

Existují ale i další pravidla, která nám pomohou v době, kdy teploty venku klesají hluboko pod bod mrazu.

Úniky tepla na minimum dokáže v zimě snížit kvalitní zasklení, zapuštěné zateplené lemování spolu s venkovními i vnitřními roletami.

Možné přehřívání podkrovních prostor ovlivňuje tloušťka izolace, orientace střechy ke světovým stranám, počet střešních oken, výběr zasklení a typ stínění. Vnitřní teplotu sníží venkovní markýza nebo kombinace markýzy a vnitřní rolety. Nejúčinnější ochranou proti náporu slunce je venkovní roleta.

Střešní okna poskytují krásné výhledy do okolí. Proto je nutné okna umístit v zorném poli sedícího, záleží na správné výšce osazení, která souvisí s typem okna (výklopná a výklopně-kyvná střešní okna). Zanedbatelná není ani velikost a počet oken. Atraktivní výhledy poskytují střešní balkóny, umožňující plynulý přechod mezi interiérem a exteriérem.

Specifika podkrovního bytu
Užitná plocha místností se měří až v místech se světlou výškou 1,3 m. Světlá výška ve všech místnostech v podkroví musí dosahovat alespoň 2,3 m a místnosti se zkosenými stropy musí mít tuto výšku minimálně nad polovinou své výměry. Kvůli přehřívání podkroví v letních měsících je ideální příčné umístění střešních oken na provětrání bytu.
Jsou-li okna umístěna v jedné rovině střechy, pak je nejméně vhodná jižní strana. Samotné krovy bývají důvodem, proč si půdní byt pořizujeme, proto pozor na požárně bezpečnostní řešení stavby, aby se nemusely tyto zajímavé prvky obestavět.
Úskalí chráněných objektů
Přísné požadavky kladou památkáři na rekonstrukce podkroví v památkově chráněných objektech, památkových zónách nebo v ochranných pásmech památkových zón. V praxi to znamená, že nepovolí jakýkoli zásah do historicky hodnotných konstrukcí, jako je zdivo, krov, vikýř, komín apod.
Komplikace mohou nastat s osazením střešních oken či výběrem střešní krytiny v případě její nutné výměny. V historických domech se můžeme setkat v místě obytného podkroví s původním komínem na pevná paliva, případně s hlavním schodištěm.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám