Hlavní obsah

OBRAZEM: Interiér inspirovaný orientem sází na barvy a přírodní materiály

Novinky, Kristýna Křížová

Nevšední inspirací pro zařízení interiéru je bydlení ve indickém stylu. Pokud máte rádi tlumené barvy duhy, tak právě orientální styl je pro vás tím pravým. Duhová paleta a světelné efekty k tomuto stylu patří, stejně tak, jako použití kvalitních exotických dřev a ručně tkaných koberců a paravánů.

Článek

Interiér inspirovaný Indií by měl být pestrý a barevný, vyvarujte se ale křiklavých barev zvýrazňovačů, vsaďte na meditativní odstíny - na temně fialovou, zelenou, černou i tlumenou žlutou, jasně červené barvy vyvažují azurová nebo modrá s fialkovým nádechem nebo fuchsiová.

Pestrými polštáři nic nepokazíte

Ty by měly být nejlépe lesklé a bohatě zdobené, nebojte se výrazných výšivek, flitrů a řasení, každý kus by měl být unikát, polštáře totiž k tomuto stylu neodmyslitelně patří, a tak si jich pořiďte co nejvíc. Nebojte se výrazných výšivek se zlatými či stříbrnými nitěmi, korálků nebo lesklého kovu.

.: Nebojte se bohatých lesklých ornamentů a výšivek.foto:Novinky.cz, Kare,

Textilní doplňky jsou v interiéru zařízeném v tomto stylu tím nejdůležitějším, nebojte se proto použít bohaté závěsy, ručně vázané koberce z přírodních materiálů - z bavlny, lnu či vlny. Výrazná barevnost textilu musí být ale tlumená barvou stěn, dobře vypadá smetanová a barva slonovinové kosti.

Nezapomeňte na bohaté ornamenty

Jako dělící příčky se nebojte použít bohatě zdobené, vyřezávané paravány nebo závěsy z navlečených mušlí. Ornamenty, hlavně geometrizující rostlinné motivy, hrají prim.

.: Paravány s motivy exotických zvířat.foto:Novinky.cz, Kare,

.: Ložní prádlo s bohatými ornamenty.foto:Novinky.cz,Quelle

.: Orientální koberce seženete v mnoha barevných variacích.foto:Novinky.cz,, Ondřej Lazar Krynek

.: Jemné osvětlení se zajímavým vzorem.foto:Novinky.cz, Kare, Philippi

.: Běhouny se střapci i proplétaná křesla k tomuto stylu neodmyslitelně patří.foto:Novinky.cz, Kare, Georg Jensen

Přírodní materiály v tomto interiéru vypadají skvěle, nábytek a parkety z exotických dřevin do něj výborně zapadnou. Skvěle budou vypadat i vyřezávané sošky bůžků z kamene nebo z tvrdého dřeva.

Dobrým tipem je pořídit si do interiéru nábytkový kousek z teakového dřeva, které je neobyčejně odolné proti škůdcům, hodí se ale i oprýskaný lakovaný masivní historizující nábytek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám