Hlavní obsah

Nechte se inspirovat, propojte zimní zahradu s venkovní

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokonalé propojení zimní zahrady s exteriérem může v teplých měsících znásobit možnosti pobytu v zelených zónách vašeho obydlí. Nechte se inspirovat!

Foto: Dafe-plast (2x)

Zimní zahradou projdeme na terasu bočními výklopně posuvnými dveřmi.

Článek

Zimní zahrady primárně slouží k celoročnímu obývání s možností trvalého vytápění a často k naplnění pěstitelských zálib svých majitelů. Jejich součástí může být i bazén nebo kulečníkový stůl.

Nechceme-li při relaxaci přijít o živější kontakt s vnějším okolím, volíme stěny zimní zahrady nejlépe z izolačního dvoj- nebo trojskla.

Vizuální propojení

Jeho kouzlo tkví třeba ve velkoformátových posuvných dveřích, samozřejmě z izolačních důvodů je použijeme v omezeném rozsahu. Nabízejí nerušený výhled do okolního prostranství, ale i bezbariérový přechod mezi interiérem domu a zahradou.

Kromě toho některé jejich typy umožňují rohové provedení otevírající unikátní panorama s výhledem až do tří světových stran, takže ještě více maže rozdíly mezi exteriérem i interiérem.

Foto: Dafe-plast

Zimní zahradu v parných dnech odvětráme okenním ventilačním křídlem ve střeše. Ovládáme ho řetězovým pohonem, zastínění zajistí plise rolety.

Dojem souladu umocníme shodou materiálů použitých na podlahách zimní zahrady i venkovní terasy, případně na obkladech domu, na materiálu zahradní dlažby či chodníků. Stylově shodný může být také interiérový a zahradní nábytek.

Osvětlení centrální i bodové

Sezona grilování a venkovní zábavy v nočních hodinách nahrává kvalitnímu venkovnímu osvětlení s elektroinstalací přizpůsobenou exteriéru, ať už jde o fasádní, sloupková svítidla nebo možnost napojení elektrické lampy.

Foto: Obzor

Řada zásuvek a vypínačů Elegant se vyznačuje stupněm krytí IP 44, které přístroj chrání proti stříkající vodě i průniku velmi drobných cizích předmětů.

Výběr vypínačů a zásuvek do exteriéru závisí na výkyvech počasí. Proto se mají osadit přístroji s odpovídajícím stupněm krytí IP44 a vyšším. Díky němu lze vypínače i zásuvky umístit třeba na terasy nebo balkony, kde jim nebude vadit vlhkost ani prašnost.

Jsme-li příznivci solárních svítidel, která poslouží při základní orientaci v prostoru, máme na výběr obrovské množství lamp, loučí a lampionů.

Foto: Bonami

Lampiony a svíce můžeme rozestavět v zimní i venkovní zahradě.

Stranou nemusejí zůstat ani lucerny s čajovými svíčkami, voskové svíce a klasické louče. Kvůli bezpečnosti je ale použijeme spíše venku.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Máte doma zimní zahradu?
Ano, nemůžu si ji vynachválit
14,3 %
Ne, ale plánuji ji
85,7 %
Ne, nepřijde mi zajímavá
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám