Hlavní obsah

Moderním dveřím vládnou hladké tvary a přírodní vzhled

Právo, Gisela Růžičková

Interiérové dveře už dávno nejsou pouhou výplní otvoru. Stále více se považují za plnohodnotný kus nábytku, který ovlivňuje celkový dojem z interiéru. Proto povrchové úpravy dveří a zárubní často sledují trendy v oblasti nábytku či podlahových krytin. A jaké prvky prozradí moderní dveře?

Foto: J.A.P. (2x)

Tam, kde otočné dveře překážejí, volíme jejich posuvnou variantu. Pokud jde o dvě sousedící místnosti, dobrou volbou je dvojité stavební pouzdro Norma Line Unibox, které v sobě uschová hned dvě dveřní křídla.

Článek

Hladký, nenápadný design bezfalcových dveří splývajících se zárubní téměř kontrastuje se zářivými barvami laků. Typické jsou pro moderní dveře také dokonale strukturované povrchy s letokruhy, imitující přírodní dřevo.

A samozřejmě sklo, které v nejrůznějších tvarech a zabarvení nádech luxusu ještě znásobí. Dveře ovšem mohou skvěle posloužit i třeba jako tabule na malování v dětském pokoji, věšák či odkládací plocha v předsíni.

Foto: Solodor

Praktickým řešením pro malé prostory či dětské pokoje jsou dveře Vertigo Variant s lištou s háčky.

Dveře obvykle vybíráme podle prostorových možností a hlavně provozu v jednotlivých místnostech. Daným podmínkám přizpůsobíme povrchovou úpravu a celkové provedení. Různé povrchy se totiž liší odolností, stálostí barvy nebo i nároky na jejich údržbu.

Foto: Solodor

Nadčasové bílé dveře reprezentuje modelová řada Polar.

Tvarová čistota

Minimalisté ocení hladké plochy, prostě jednoduchost, která neruší. V bezfalcových dveřích splývajících v jedné rovině se zárubněmi se nejnověji objevuje další hladký detail – prosklené zapuštěné rámečky.

Dveře z masivu, které dříve dokázali vyrobit pouze truhláři, se dnes už vyrábějí sériově. Řemeslný detail, který kromě estetické funkce má i praktické výhody – rámečky – jsou hladké, nikoli vystouplé.

Foto: Sapeli

Posuvné dveře Elegant v saténové ořechové dýze do stavebního pouzdra nezabírají v interiéru žádný prostor. A s pouzdrem Komfort lze využít i synchronní posuv. Se zabudováním pouzdra počítejte již v hrubé stavbě nebo před vlastní rekonstrukcí.

Barevné laky

Bílá barva dveří je nadčasová, neurazí a hlavně je kombinovatelná s čímkoli. Ale ani před dveřmi se barvy nezastavily, zejména díky vývoji kvalitních třívrstvých, ekologických, vodou ředitelných laků v široké škále barev.

Tzv. duhová řada obsahuje odstíny jalp cappuccino, antracitová šedá, čínská červeň a petrolejová modrá, v provedení s perletí či bez perleti.

Foto: Solodor

Jednou z nejčerstvějších novinek jsou barevné lakované dveře Rainbow v provedení čínská červeň (cappuccino).

3D povrchy imitují dřevo

Dáme-li přednost dveřím s nízkou pořizovací cenou, je dobrým řešením povrch s fólií s mnoha dekory v imitaci dřeva i dalších přírodních materiálů. Fólie ovšem poskytuje pouze základní odolnost proti mechanickému poškození.

Odolnou variantu představuje CPL laminátový povrch, praktický především do domácností s malými dětmi nebo zvířecími mazlíčky. CPL fólii totiž jen tak něco nepoškrábe. Mimořádně odolná je i vůči vlhkosti, dveře se tudíž uplatní v kuchyni i v koupelně. Bát se nemusíme ani slunečního záření. Povrch se udržuje běžnými čisticími prostředky.

Foto: Solodor

Novinkou je modelová řada Sima se zapuštěnými rámečky.

Strukturované povrchy na pohled i na dotek věrně napodobují letokruhy dřeva. A hlavně přírodní materiál v mnohém předčí, zejména v údržbě a odolnosti na rozdíl od přírodní dýhy, která je ze slabé vrstvy masivního dřeva nalakované transparentním ekologickým vodou ředitelným lakem.

Jako přírodní materiál může vlivem slunečních paprsků měnit barevný odstín a je náchylnější i k poškrabání. Navíc nelze zajistit zcela identickou barvu a vzhled dveří, rámečků a zárubní, vždyť jde o přírodní produkt se všemi jeho přednostmi, ale i nedokonalostmi.

Foto: Next

Bezobložkové interiérové dveře SKINNY doors ve 3 základních možných povrchových úpravách se skrytými panty jsou originální.

Sklo je zárukou luxusu

Sklo v kombinaci se dřevem působí vkusně a luxusně. Vzor skleněné výplně lze vybírat od čirého skla vhodného do společných prostor bytu, až po diskrétní mléčné, neprůhledné sklo vhodné třeba do koupelny či ložnice.

Pokud se sklo do dveří vsazuje tak, že je součástí konstrukce dveří, tj. není ukotveno v rámu, používá se 8mm bezpečnostní sklo, které odolá i prudkému zabouchnutí, aniž by došlo k poškození.

Foto: Sapeli

Lamelové dveře zažívají renesanci. Originálním způsobem rozdělí interiér. A navíc díky prosklené variantě dveří Elegant v dýze olše prosvětlí celý prostor.

Dveře s novým posláním – dveře all in one

Řešíme-li nedostatek prostoru, nápaditým výrobkem jsou dveře s unikátní rámovou konstrukcí, která se běžně využívá u dveří vchodových. U interiérových dveří umožňuje jako stavebnice měnit jednotlivé díly tak, že do nich např. vsadíme díl s výklopnými háčky nebo závěsným profilem a proměníme tak dveře ve věšák.

Foto: J.A.P.

Stavební pouzdro – model Absolute Line Standard – nahrazuje klasické dveře otočné. Posuvné dveře nezabírají místo a jsou tak schované ve zděné nebo sádrokartonové příčce.

Do dveří lze vsadit zrcadlo nebo je funkčně rozšířit o malou, ale praktickou odkládací poličku. Variantou je i klasická tabule pro kreslení křídou či bílá omyvatelná tabule s magnetickou plochou, se kterou si vyhrají především děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám