Hlavní obsah

Moderní a rychlá topidla, která poslouží doma i na chalupě

Právo, Gisela Růžičková

Studené období roku je tady a s ním přichází i starost, jak se pořádně ohřejeme. Abychom mohli jezdit na chaty a chalupy i v zimě, potřebujeme vědět, čím je správně a co nejrychleji vytopit.

Foto: ORAVA (2x)

Horkovzdušný ventilátor s termostatem VL-203 (od 399 Kč) se zahřeje velmi rychle po zapnutí. Je to malý silný přístroj s vysokým výkonem a tichým chodem.

Článek

Jsou chvíle, kdy se kromě kamen, ústředního topení nebo krbu hodí mít v záloze nějaké přenosné topné těleso, které místnost ohřeje rychle a pohodlně.

Foto: MALL.CZ

Krbová kamna Thorma Wikantica (15 590 Kč) mají vysokou účinnost a schopnost vytápět prostory o velikosti až 190 m3, ale trvá to nějaký čas, než místnost vytopí.

Nejvhodnější je kombinace topidel. Na chatě ideálně třeba klasická kamna společně s přímotopy pro rychlé zahřátí. Navíc moderní topidla umí hřát i chladit a vzduch v místnosti nepřesouší.

Moderní topidla poslouží i v létě

Díky technologicky pokročilým funkcím vytápějí efektivně, s vysokou úsporou energie a mnoho z nich lze použít i v létě pro chlazení prostoru.

Foto: WWW.MY-CONCEPT.CZ

Keramický teplovzdušný ventilátor 2v1 VT 8020 (1999 Kč) vzduch ohřeje i ochladí. Pracuje v šesti režimech, má dotykový LED displej a teplotu horkého vzduchu lze nastavit od 16 do 32 °C.

Převratnou novinkou, kterou některá topidla disponují, jsou i keramické topné články. Při jejich využívání nedochází k nebezpečnému spalování kyslíku, vzduch se nepřesouší a prostředí v místnosti je tak o mnoho zdravější i pro alergiky a astmatiky.

Přímotopy 

Jsou ideální nejen pro rychlé vytápění chalup, ale třeba i méně často obývaných místností, např. pokojů pro hosty. Rychle a příjemně vytopí i koupelnu.

Aktuální novinkou je quartzový ohřívač Orava s účinností až 96 %. Infračervené záření je podobné světelnému, směřuje od zdroje a šíří se dále podobně jako teplo od světelné louče. Teplo sálá hned po zapnutí přístroje a ohřívá jak okolní předměty, tak i vzduch.

Teplovzdušné ventilátory

Hodí se pro rychlé zahřátí bez doprovodného světla na chatách a chalupách, v koupelně, nebo když je v obýváku prostě jen chladněji. Teplovzdušné ventilátory jsou malé, tiché, skladné a přitom velmi výkonné.

Termostat zajistí stálost požadované teploty v pokoji nebo v ložnici, takže se nikdo nemusí bát, že by v noci prochladl. U moderních přístrojů se navíc dbá na bezpečnost, všechny produkty mají pojistky proti přehřátí.

Foto: WWW.MY-CONCEPT.CZ

Teplovzdušný ventilátor VT 7020 (699 Kč) využívá také technologii keramických topných článků, je menší a praktický. Představuje kombinaci tří funkcí -topení, studený vzduch a ventilátor. A ani tady nechybí pojistka proti přehřátí a překlopení.

„Takové přístroje jsou skvělým pomocníkem, když máme rádi teplo, chceme mít stále stejnou teplotu, nebo máme místnosti, které nejsou vytápěné neustále, ale jednou za čas je potřebujeme vyhřáté. Děti jistě ocení cachtání ve vaně v útulném prostředí koupelny,“ vysvětluje Jozef Zahradník z Oravy.

„PTC keramické topné články, které v našich teplovzdušných ventilátorech využíváme, představují zcela novou technologii vytápění. Kromě výrazné finanční úspory s nimi po dobu topné sezóny mají naši zákazníci také daleko menší problémy s vysušeným vzduchem. Ten může vést ke zdravotním problémům, jako jsou dráždivý kašel a chronická rýma, zánět nosohltanu, časté onemocnění horních i dolních cest dýchacích nebo chronická bronchitida,“ uvádí Jindřich Valenta, majitel české značky elektrospotřebičů Concept.

Klasické olejové radiátory

Tyto produkty upřednostní zákazníci, kteří mají rádi sálavé teplo. V létě nás sice neochladí, ale v zimě vydrží hřát o to déle. Patří mezi oblíbené stálice, které jsou k dostání hned ve třech velikostech.

Foto: WWW.MY-CONCEPT.CZ

Olejový radiátor RO 3107, 3109 a 3111 (1499-1699 Kč) má sedm, devět nebo jedenáct článků a nabízí tři výkonnostní stupně. Požadovaná teplota vytápění se nastaví termostatem, díky vysokému výkonu se rychle ohřeje a teplo vydává dlouhou dobu.

Kam postavit ohřívač

Vždy po směru, ve kterém budete tak, abyste nebyli přímo u ohřívače, ale nacházeli se někde v tepelném proudu od ohřívadla. Tak ideálně zajistíte cirkulaci vzduchu a ohřívaný vzduch využijete nejlépe. Ohřívače umisťujte spíše k zemi.

Foto: ORAVA

Quartzový ohřívač vzduchu QO-80 (409 Kč) pracuje na principu infračerveného vlnění. Má vysokou účinnost a nevíří vzduch ani prach. Světlo není tak intenzivní jako u halogenových ohřívačů, je tedy šetrnější pro zrak.

Teplý vzduch totiž stoupá vzhůru, tak se místnost bude ohřívat rovnoměrně. Infračervené záření je podobné slunečnímu svitu, směřuje přímo od topidla a šíří se na delší vzdálenosti. Teplo sálá ihned po zapnutí a ohřívá jak okolní vzduch, tak předměty v dosahu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám