Hlavní obsah

Mladá rodina našla domov v přízemním bungalovu

Získat volný pozemek v blízkosti centra města, kde je vybudovaná infrastruktura, ale zároveň i klidné prostředí vhodné pro děti se dnes rovná výhře. A právě to se podařilo mladé rodině z Olomouckého kraje. Postavili si bungalov, který je příjemný, praktický, pohodlný, energeticky pasivní a také velmi pohledný.

Foto: www.mujdum.cz

Jednoduchou kompozici domu zvýrazňuje kombinace hladkých ploch a plastického obkladu ze štípaného kamene.

Článek

Jejich přáním byl přízemní bungalov, pohodlné, bezbariérové a bezúdržbové bydlení s minimální spotřebou energie. Základ dispozice si v podstatě navrhli sami podle svých představ.

Foto: www.mujdum.cz

Fasáda je řešena tak, aby zateplovací systém lícoval s kamenným obkladem, pro srovnání bylo použito hladké cementové omítky.

Foto: www.mujdum.cz

„Chtěli jsme atriový dům ve tvaru L, rozdělený na společný obývací prostor a ložnicovou – klidovou zónu, umístěnou v části pozemku dále od ulice. Také jsme si představovali, že obytné prostory budou orientovány na chráněnou terasu, a samozřejmostí bylo komfortní zázemí a úložné prostory.“

Foto: www.mujdum.cz

Vstup do domu a gárážový vjezd jsou zapuštěny, což je praktické i zajímavé na pohled.

Foto: www.mujdum.cz

Základní rozvrh byl tedy dán a postupně se vylepšoval, aby bydlení bylo co nejpříjemnější a nejpraktičtější. Přímo ze zádveří se vstupuje do garáže („suchou nohou“) a také do šatny.

Foto: www.mujdum.cz

Za zádveřím následuje hala oddělená skleněnými posuvnými dveřmi od společného obývacího prostoru s kuchyní, jídelnou a sezením. Do prostoru je vestavěna spíž a domácí pracovna, rovněž za skleněnými dveřmi, aby hlavě rodiny nechyběl přímý kontakt s děním v domě.

Obývací prostor je velkou jižní prosklenou plochou otevřen na dřevěnou terasu. Aby si rodina pobyt venku co nejvíce prodloužila, je venkovní sezení zakryto prosklenou markýzou.

Foto: www.mujdum.cz

Předsíň je vybavena nábytkovou sestavou vyrobenou na míru z lakovaných MDF desek, obklad stěny tvoří šedé sklo Lacobel.

Foto: www.mujdum.cz

Kuchyň má výhled do ulice. Dekor pracovní desky dokonale imituje pohledový beton, zatímco dvířka mají matný strukturovaný povrch podobný hrubě tkané přírodní textilii.

Foto: www.mujdum.cz

Většinu podlahy tvoří krytina připomínající dubové dřevo (kouřový dub). Linie barev vyvolává uklidňující dojem. Sádrokartonová předstěna a podhled slouží k zabudování televizní techniky a bodového a LED osvětlení. Skleněné dveře vedou do pracovny.

Ložnicová část je ukryta za posuvnými dveřmi. Ložnice rodičů má vlastní pánskou i dámskou šatnu („Bylo to praktičtější a levnější než druhá koupelna,“ komentuje pán domu) a dá se z ní vejít francouzským oknem na terasu.

Foto: www.mujdum.cz

Opakováním neutrální barevné škály včetně tapety zapadá ložnice rodičů do jednotné barevné a designové linie interiéru.

Foto: www.mujdum.cz

Italské obklady a dlažby jsou téměř k nerozeznání od břidlice či travertinu a jejich velký formát zvýrazňuje prostorově velkorysé, bezbariérové a tvarově „čisté“ řešení koupelny.

Kromě velké koupelny se dvěma umyvadly, vanou a samostatným sprchovým koutem tu ještě najdeme dva dětské pokoje. Pamatovalo se i na patřičné zázemí – nechybí technická místnost, místnost pro domácí práce a zahradní sklad.

Foto: www.mujdum.cz

Do dětských pokojů navrhla bytová architektka atypické vybavení na míru z MDF desek s barevným lakem a dekorem dřeva. Malý David má na stropě nad postelí kousek nebe, včetně hvězdiček, obláčků, měsíce a letadélka.

Interiér manželé zařídili účelně v příjemných neutrálních barvách – v odstínech bílé, šedé, antracitové barvy a tmavého dřeva. Toto nadčasové řešení nevyjde z módy a lze je kombinovat s barevnými doplňky.

Jen dětské pokoje jsou výjimkou – chlapecký byl vybaven na míru v odstínech modré a žluté, dívčí je laděn do pastelové šeříkové barvy. Laminované a lakované MDF desky, vinylové podlahy, keramické dlažby a sklo jsou vesměs vysoce trvanlivé materiály se snadnou údržbou, takže i v tomto směru je zaručena praktičnost a pohodlí.

Foto: www.mujdum.cz

Z „holčičího“ pokoje je vidět do chodby v ložnicové části. Zde jsou použita dveřní křídla s reverzním kováním, což dodává interiéru čistotu a vzdušnost. Také světlovod je příjemným oživením, krásně dům prosvětlí denním světlem.

Parcelu v mírném jihovýchodním svahu ze severní strany ohraničuje přístupová komunikace, v sousedství rovněž vyrůstá nová zástavba.

Výstavba rodinného domu na zdánlivě ideálním místě, ale nebyla jednoduchá. Aby se vyrovnala výška terénu v úrovni ulice, byl na polovině pozemku proveden 1,5 m vysoký násyp a stavbu i oplocení bylo třeba založit na pilotech.

Foto: www.mujdum.cz

Majitel domu, který má dlouholeté zkušenosti ze stavebnictví, si ke stavbě zvolil systém Porotherm, zdivo Porotherm T Profi.

„Keramický materiál byla jednoznačná volba, protože je prodyšný a má osvědčené technické i tepelněizolační vlastnosti. Navíc zdivo s vnitřní izolací z minerální vaty velmi zjednodušilo výstavbu, zvenčí se provedlo zaizolování fasády minerální vatou o tl. 50 mm, aby se odstranily tepelné mosty kolem ostění a nadpraží oken. To umožnilo vyřešit fasádu velmi esteticky a čistě.“

Dům je energeticky pasivní s minimální spotřebou energie, podlahové vytápění a řízené větrání s rekuperací v něm po celý rok dotvářejí příjemné klima. Okna jsou vybavena předokenními žaluziemi na elektrický pohon.

Vzhledem k promyšlenému poměru velikosti oken, izolačnímu zasklení a stínění se stavba vyhnula jak zbytečným únikům energie v zimě, tak přehřívání v létě.

Foto: www.mujdum.cz

Zahrada je dvojúrovňová, ve spodní části manželé původně plánovali zapuštěný bazén, nakonec ale vzhledem k nákladnosti a nárokům na údržbu zatím dali přednost zahradní sprše.

Rafinovaná markýza

Terasu ve vnitřním rohu domu zakrývá markýza s železobetonovou rámovou konstrukcí. Aby nebyla v obývacím pokoji tma nebo naopak horko jako v pekle, je plocha markýzy zčásti prosklená a vybavena venkovní screenovou roletou na dálkové ovládání. To umožňuje regulovat zastínění podle toho, zda svítí slunce a jak je vysoko.

Foto: www.mujdum.cz

V létě je stínění nezbytné, v zimě jsou sluneční paprsky pronikající do obývacího pokoje naopak příjemné a žádoucí – prosvětlují a pasivně vytápějí dům. Stejná screenová roleta je použita i v boční stěně na ochranu před prudkým jihozápadním sluncem.

V létě je stínění nezbytné, v zimě jsou sluneční paprsky pronikající do obývacího pokoje naopak příjemné a žádoucí – prosvětlují a pasivně vytápějí dům. Stejná screenová roleta je použita i v boční stěně na ochranu před prudkým jihozápadním sluncem.

Foto: www.mujdum.cz

Detail screenových rolet. Horní je osazena horizontálně pod zasklenou plochou markýzy, druhá svisle na jihozápadní straně. Jejich součinností vzniká na terase příjemné příšeří nebo sem naopak jde sluníčko.

Technické detaily

Zastavěná plocha: 260 m2

Užitná plocha: 210 m2

Konstrukce: železobetonové piloty, nosný rošt z železobetonových pasů, základová železobetonová deska, zdicí systém Porotherm, obvodové zdivo Porotherm T Profi tl. 365 mm, příčky Porotherm a Porotherm Aku, strop a atiky železobetonové monolitické, fasáda hladká omítka a obklad ze štípaného kamene

Výplně otvorů: okna hliníková Schüco s izolačními trojskly a skrytým kováním, garážová vrata sekční Hörmann, vnitřní dveře atypické skleněné posuvné, dýhované zásuvné do pouzdra a dýhované obložkovými zárubněmi a skrytými panty

Vytápění: teplovodní podlahové, zdroj energie tepelné čerpadlo vzduch/voda, řízené větrání s rekuperací tepla

Technické vybavení: předokenní žaluzie na elektrický pohon, centrální vysavač, tubusový světlovod

Projekt: Ing. Petr Baštinec, Ing. Aleš Baštinec, www.wienerberger.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám