Hlavní obsah

Lenošky a křesla s podnožkou poslouží k odpočinku i jako designový prvek

Právo, Karolina Černá

Do interiérů se vracejí lenošky a s nimi také křesla doplněná podnožkou. Nabízejí kvalitní oporu zad a uleví unaveným nohám. Dopřejme si blahodárné chvilky lenošení, pomůžeme tak tělu i duši.

Foto: Tchibo

Tradiční ušák s podnožkou spojuje pohodlí křesla a lenošky. Přisuneme-li podnožku těsně ke křeslu, vytvoříme šezlong. Cena 9990 Kč.

Článek

Na trhu nalezneme řadu typů křesel a lenošek různých kvalit, investujeme však do stabilních a pohodlných výrobků, které raději před nákupem osobně vyzkoušíme.

Lenoška nebo křeslo?

Zatímco pojmenování křesla s podnožkou či taburetem je jasné, lenoška se v nabídkách sedacího nábytku skrývá hned pod několika názvy.

Tzv. salónní křeslo vzniklo překladem z anglického lounge chair. Z francouzského výrazu chaise longue vychází výraz šezlong.

Foto: Ikea

Lenoška s měkkými, hlubokými sedáky a pohodlnou opěrkou je vyplněná paměťovou polyuretanovou pěnou a potažena hovězí dřenou kůží. Cena 15 000 Kč.

Každopádně vždy jde o sezení se zvýšeným opěradlem pro záda a hlavu a s protaženým sedákem pro podložení nohou.

Područka může být, ale nemusí, podobně jako viditelná nebo naopak vizuálně popřená konstrukce. Nábytek pak působí dojmem, že je vyroben z jednoho kusu. V případě některých designových plastových a dřevěných kousků tomu tak často také je.

Šezlong může být součástí rohové pohovky, více ale vynikne jako solitér.

Design a retro

Za designové kousky si připlatíme, vybereme-li však originální a nadčasový kousek, můžeme ho považovat za investici do užitého umění.

Foto: Halmar

Relaxační dlouhé křeslo Davis pokrývá příjemná eko kůže. Rozměry 95 x 64 cm x 180 cm. Cena 6249 Kč.

Nejsou-li pro nás cenově dostupné novinky designérů, můžeme se porozhlédnout po bazarech a starožitnictvích a nechat vybraný kousek zrestaurovat.

V případě zachovalé konstrukce stačí křeslo obohatit o nápaditý potah a moderní výplň sedáků a opěráků. Počítáme však s cenou nejméně kolem 10 000 Kč, záleží na kondici křesla či lenošky.

Foto: Polstrin

Křesílko Hey od Veroniky Pechmanové z ateliéru Jana Fišera z fakulty Umění a designu v Ústí nad Labem má originální kovovou konstrukci. Čalounění tvoří čtyři díly s viditelnými zářezy, které slouží k aretaci matrace, zabraňují posunu na konstrukci.

Houpání pro malé i velké

Houpací křesla umožňují předozadní houpání, které v rychlejším tempu zvyšuje krevní tlak a aktivuje mozek. Do krve se zároveň vyplavují tzv. hormony dobré nálady, endorfin a serotonin.

Foto: Ikea

Závěsný koš s nafukovacím sedákem uvnitř pro houpání a sezení v dětském pokoji i venku. Průměr 71 cm, výška 30 cm. Maximální nosnost 70 kg. Cena 799 Kč.

Závěsná houpací křesla (koše) nabízejí různé směry pohybu — vpřed, vzad i do stran. Pohyb do stran přináší podobný efekt jako kolébka, brzy nás při něm dostihne spánek. Houpání jakýmkoli směrem musí být bezpečné, konstrukce houpacího křesla má bránit přepadávání.

Foto: Bonami

Dětské dřevěné houpací křesílko pod sedákem schová drobné hračky. Cena 1399 Kč.

Proto je lepší mít u předozadního houpání oporu nohou a vyvýšené pevné postranice při houpání do stran.

Foto: Ikea

Klasické dřevěné houpací křeslo opatříme kvůli pohodlí měkkými sedáky a polštáři. Hodí se i na terasu.

Klasická křesla

Když nám křeslo při nakupování a zkoušení nepadne na tělo jako ulité, nebo ho chce využívat více členů rodiny, zvolíme typ s nastavitelnými podpěrkami rukou, přiměřeně široký, anatomicky tvarovaný sedák a v lepším případě ještě polohovatelný opěrák zad.

Foto: Donate

Křeslo Pedro na pevné kovové konstrukci zaujme industriálním vzhledem, který podtrhnou výrazné cvoky na opěradle. Cena 20 930 Kč.

Dbáme, abychom si mohli opřít ramena a hlavu, takže opěrák křesla musí být dostatečně vysoký. Pro maximální komfort při sezení je důležitá výplň sedáků — paměťová pěna. Zajišťuje pohodlí a delší životnost sedacího nábytku. Existuje v různých stupních tuhosti a je pro ni typická elasticita.

Foto: Innex

Sedák křesla Shell obklopí tělo a dodá pocit pohodlí a klidu. Křeslo je lehké díky svému základu, který může být z kovového rámu nebo z otočné nohy.

Kvalitní materiály

Stabilní a odolné jsou dřevěné nebo kovové konstrukce. U plastových výrobků dbáme na kvalitní tvrzený plast.

Foto: Ikea

Plastové křeslo s čalouněním má pod sedákem úložný prostor. Potah lze otřít vlhkým hadříkem. Cena 999 Kč.

Pro čalounění se hodí mikroplyš, umělá (eko) kůže a mikrovlákno.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám