Hlavní obsah

Kvalitní střešní krytina je dobrou investicí i prevencí k ochraně domu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střecha je významnou investicí, proto vybíráme střešní krytinu, která garantuje dlouhou životnost. Jinak budeme bojovat s plísní v podkroví, izolaci, omítkách a se zatékáním do domu.

Foto: Prefa (3x)

Díky maloformátovým hliníkovým falcovaným střešním taškám lze snadno a cenově výhodně sanovat také neporušené starší krovy. Na pokrytí celého čtverečního metru střechy stačí 4 tašky.

Článek

Se stavbou nebo s rekonstrukcí střechy začneme nejlépe na jaře, když se oteplí. Střešní krytina by měla vyhovovat tvaru střechy a jejímu sklonu.

V Česku se nejčastěji setkáváme se sedlovou střechou se dvěma střešními rovinami, s přímočarým hřebenem, dvěma okapními a štítovými hranami.

Obvyklý sklon takové střechy je do 45°, což vyhovuje široké škále střešních krytin, od keramických a betonových tašek až po lehké střešní krytiny typu asfaltový šindel.

Oblíbené lehké materiály

Hliník zpracovaný pro střešní krytinu je takřka nerozbitný a naprosto recyklovatelný. Jeho výhodou je lehkost, podobně jako další lehké materiály nezatíží při rekonstrukci staré původní krovy.

Vyniká nenáročnou montáží, širokou nabídkou barev a jednotlivých profilů. Povrch ošetřený polyesterovým lakem zdokonaluje mechanické a chemické vlastnosti krytiny.

Foto: Satjam

Tradičním designem vyniká střecha z hliníkové slitiny Alumat, která zvládne i nástrahy drsnějšího prostředí v horských podmínkách.

Plech pro střechu je většinou z upravené žárově pozinkované oceli s různými druhy povrchových úprav (poplastování, kamenný posyp), které zvyšují odolnost krytiny vůči vysoké teplotě a UV záření. Jde o recyklovatelný materiál.

Plech napodobí břidlici i dřevěné šindele, prodávají se tabulové desky i svitky pro falcovanou krytinu. Plechovou střechu omyjeme snadno tlakovou vodou.

Foto: Satjam

Hliníkový plech o tl. 0,7 mm je určený pro falcování ve formě svitků na míru a tabulí.

Plast jako šindel, břidlice, taška imituje dřevo, plech i betonovou tašku. K nejodolnějším patří polykarbonátové a polyesterové plastové krytiny.

Polymetakrylátové desky propouštějící světlo využijeme při zastřešení teras a zimních zahrad. Na plastové krytině se nedrží mechy.

Foto: Prefa

Osvědčený tvar šindele s vysoce kvalitním aluminiem tvoří ze střešního šindele perfektní zastřešovací materiál. Plech nekoroduje, drží svůj tvar, při ohybech nepraská. Vzniká tak klimaticky odolná a spolehlivá střešní konstrukce.

Vláknocementová krytina je k dostání v podobě maloplošných skládaných šablon a velkoplošných vlnitých desek. Tzv. česká šablona je vyrobena z cementu, buničiny a umělých vláken. Vláknocementová vlnitá střešní krytina je výrobek na bázi cementu a křemičitých přísad, armovaný organickými a syntetickými vlákny. Vláknocementová krytina vyniká nízkou hmotností, stálou barevností a odolností proti tvorbě mechů.

Dřevěné šindele získávají časem patinu. Vyrábějí se ze smrkového, modřínového nebo cedrového dřeva. Hodí se na rekonstruované roubenky a sruby i moderní dřevostavby. Vyžadují však více údržby, impregnaci aspoň po pěti letech kvůli zvýšení odolnosti.

Asfaltové šindele jsou lehké, vysoce odolné a cenově zajímavé. Při výběru dáváme pozor na jejich kvalitu: silná nosná vložka ze skelných vláken zaručuje tvarovou stálost a odolnost proti zatížení; minerální posyp chrání asfalt před UV zářením.

Foto: Iko

Asfaltové šindele mají široké použití od sklonu 9,5° až na hranici 85°.

Přírodní břidlice je typická jemnou zrnitostí, šedou až černou barvou. Přestože jde o přírodní kámen, nedosahuje hmotnosti pálených tašek. Snadno se upravuje řezáním či štípáním.

Plastové břidlice imitují ty přírodní. Jsou tvárné, snadno se pokládají, odolají růstu mechů.

Foto: Iko

Asfaltové šindele mohou být položeny i na velmi složitý tvar střechy. Dvouvrstvý šindel s prostorovým vzhledem v přírodních odstínech je dostupný v 7 barvách.

Cena asfaltového šindele začíná na 120 Kč/m2. Vláknocementová šablona, plastová, plechová či hliníková krytina vyjdou zhruba na 250 Kč/m2. Dřevěný šindel stojí kolem 593 Kč/m2. Dražší je přírodní břidlice, od 750 Kč/m2.

Klasika na sto let

Pálené tašky patří mezi těžší střešní krytiny, na 1 m2 této střešní krytiny vychází zhruba 40 kg. Vyrábějí se z keramické hlíny, jsou recyklovatelné a výborně tlumí hluk. Jejich výrobci garantují 80-100letou životnost výrobku, přičemž vzhled a barva tašek zůstávají stejné díky povrchovým úpravám.

Foto: KM Beta

Červené betonové tašky odpovídají klasické představě o střešní krytině.

Existují dva základní typy povrchových úprav, engoba (pololesklý povrch) a glazura (vysoce lesklý). Stupeň lesku tašky ovlivňuje poměr sklovitých příměsí obsažených v jílech.

Povrchově upravené tašky jsou hladší než běžné režné. Většina pálených keramických tašek při pokládce dovoluje posun, což umožňuje přizpůsobit počet řad tašek s ohledem na délku krokve.

Foto: Bramac

Technologie Star zajišťuje betonové střešní tašce dokonale hladký povrch díky vrstvě vysoce probarveného mikrobetonu, která zaplní všechny nerovnosti. Do povrchu integrované pigmenty odrážejí část UV záření a tím omezují přehřívání střechy i podkroví.

Betonové tašky odolávají tlaku, takže zaručují tvarovou stálost. Vyrábějí se metodou zhutnění betonové směsi s malým obsahem vody. Jejich matný povrch je důsledkem ošetření dvojitým akrylátovým nástřikem, lesklý povrch zajišťuje ochranná vrstva silikátů.

Foto: Bramac

Výsledkem technologie Protector Plus je betonová střešní taška Classic Protector PLUS odolná proti extrémním vlivům počasí, usazováním nečistot, mechů a řas.

Vyznačují se nízkou nasákavostí, na mrazuvzdornost výrobci většinou dávají 30letou záruku. Nabízejí díky příměsi barviv širokou barevnou škálu a životnost pálených tašek. Pokládka je však jednodušší než u nich. Betonová střešní krytina se pokládá na střešní latě. Tašky lze po sobě posunovat ve svislém směru, jejich výměna je snadná.

Foto: Bramac

Střešní systém Bramac 7° představuje kompletní střešní systém, který se skládá ze dvou základních komponent, ze střešní krytiny Bramac Max 7° a doplňkové hydroizolační vrstvy.

Cena pálené tašky se pohybuje kolem 400 Kč/m2, záleží mj. na typu (poloviční, větrací, okrajová), povrchové úpravě, tvaru (ploché, drážkové, s vlnou) a rozměru tašky. Cena betonu patří mezi nižší, od 280 Kč/m2.

Co je dobré vědět 

Jistější je vsadit na ucelený střešní systém od jednoho dodavatele včetně okapových systémů, a chceme-li, i fasádních obkladů. Nejde jen o celkový optický výsledek, ale také o kompatibilitu materiálu, jeho vlastností a o úměrnou zátěž na krovy.

Foto: Prefa

Nejen designovou novinkou je střešní panel R. 16. Jde o odolné hliníkové panely o rozměru 700 x 420 mm, s tloušťkou 0,7 mm a hmotností pouhých 2,5 kg/m2. Jeden panel váží pouze 0,73 kg.

Životnost a funkčnost střešní krytiny ovlivňuje obrovskou měrou provedení pokrývačských prací. Důležité je zajistit správné odvětrávání střechy, odvod vlhkosti kondenzované na rubu krytiny vlivem rozdílů teplot ve střešní konstrukci.

Správnou hmotnost střešní krytiny hlídáme zejména při výměně staré střechy za novou. Pokud byl krov původně dimenzovaný např. na plechovou střechu či šindele, nemusel by unést pálené tašky! Nosnost krovu při uvažované výměně krytiny musí vždy posoudit statik.

Foto: Ruukki

Ocelová krytina Classic je vhodná také pro malé sklony střech, je správnou volbou pro novostavbu i rekonstrukci.

Kvalitní střecha odolá UV záření, mrazu, sněhu či kroupám a je nehořlavá. Garantuje životnost od 60 do 100 let při zachování svých vlastností i barevnosti.

Nemáme-li v oblibě bubnování deště o střechu, zvažujeme i schopnost materiálu tlumit zvuk.

Pozor na sklony!

Výrobci v dokumentaci uvádějí kromě jiných vlastností střešní krytiny také její minimální (bezpečný) sklon, při němž je schopna bránit průniku vody bez dodatečných hydroizolačních opatření.

Údaje u jednoho typu krytiny se liší podle konstrukce, např. falcovaná hliníková střešní taška vyžaduje sklon od 12° při délce krokve do 7 m, od 14° při délce krokve 7—12 m, od 16° při délce krokve > 12 m. 

V jednoduchosti je nejen krása střechy, ale také úspora v naší kapse. Čím je střecha členitější, tím více materiálu a náročnější práce vyžaduje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám