Hlavní obsah

Kamenný dům získal nové podkroví, hlavní slovo dostaly starožitnosti

Právo, Karolina Černá

Kamenné stavení v Brdech koupila investorka koncem roku 1988. Tehdy si dům vyžádal zásadní rekonstrukci, která trvala šest měsíců. Střecha podkroví ale dostala moderní izolaci teprve nedávno.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na kamenném domě zaujme okno ve východním štítu, které je hlavním zdrojem přirozeného světla v podkroví.

Článek

Majitelka domu postaveného do tvaru písmene L zachovala jeho základní kompozici. Radikální změny proběhly především na půdě a v prostorách, kde dříve byla hospodářská zvířata. Stavení totiž mělo kromě obytných částí také stodolu se seníkem a chlívek vedle ložnice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Originální jídelní sestavu osvětluje starožitné závěsné svítidlo.

Proměny a nové využití

Dnes jsou v přízemí domu světnice, ložnice, dvě koupelny a sauna, v patře pak světlé vzdušné podkroví se zachovanými krovy a trámy.

Do všech těchto místností se vstupuje z hlavní chodby, do prostorného podkroví musíme po dřevěných schůdcích nahoru. Světnice a ložnice zůstaly na svých původních místech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ve světnici stojí dva kredence restaurované místním truhlářem. Na peci za kamny si rádi zdřímnou domácí i návštěva.

V místech, kde pobývala hospodářská zvířata, je chodba se saunou a jedna z koupelen. V prostoru seníku bývalé stodoly se dnes nachází dětský pokoj.

Pod šikminou navazuje kolmo na podkroví, které prošlo největší proměnou. Nově se může pochlubit originálním oknem ve štítu na východní straně a střešní tepelnou izolací. Podlahu podkroví drží ocelové nosníky, tzv. íčka, podlahová krytina je smrková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Průhled podkrovím přes jeho sníženou střední část s barem. Koberce většinou pocházejí z Turecka, podlaha je smrková.

Z původní půdy zůstaly zachovány krovy a dvě úrovně podlahy – pochozí část centra podkroví je o stupínek níže, než je tomu u zbývajících prostor, čímž se stává ohraničeným útočištěm pro společenské posezení u krbu, kvůli kterému vznikl nový komín.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jídelna v biedermeierovském stylu pod proskleným štítem ve východní části podkroví.

Tepelný komfort v podkroví ale dlouho neodpovídal představám majitelky, což napravila nedávno provedená rekonstrukce střechy, kdy bylo potřeba navýšit tloušťku tepelné izolace střešního pláště a zároveň zachovat podchozí výšku a viditelnou konstrukci krovu.

Biedermeier v podkroví

Při zařizování podkroví dala majitelka podobně jako v celém domě průchod své vášni pro starožitnosti, věrnosti věcem a nábytku, které používali její předci. Díky tomu zde převažuje atmosféra klidu a krásy, vyzařující z drobných užitných i dekoračních předmětů a zařízení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Netypická boční okna vpouštějí přirozené světlo do středové části podkroví.

Pod velkým oknem ve štítu se nacházejí pracovní koutek a jídelní sestava v biedermeierovském stylu. Vedle krásného čalouněného nábytku stojí klavír, u nosného sloupu nalezneme dámský budoár, u stěny pohovku s egyptskými motivy na potahu sedáku i opěráku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Do podkroví vstupujeme po schůdcích a hned na uvítanou tu jsou masivní komody a tisk obrazu Madonny ve starožitném rámu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdi pod šikminou ve vstupní části podkroví zdobí obrazy krajinek. Vstup do dětského pokoje kopíruje napojení střech hlavní a vedlejší stavby.

Snížené střední části dominuje na míru postavený bar, s částmi z jedné waleské hospody, včetně stylových sklenic a dávkovačů alkoholu. Bar a jeho vybavení připomíná majitelčiny přátelské kontakty v Anglii podobně jako vitrážové stolní lampy a závěsná lampa značky Tiffany.

Světnice a ložnice

V kuchyni dominují klasická kachlová kamna s pecí. Slouží k vaření, pečení, postarají se o příjemné sálavé teplo. Na peci si obyvatelé domu rádi zdřímnou.

Světnice připomíná staré dobré časy tak, jak zůstávají v našich vzpomínkách. Stojí tu dva nově mořené kredence po předcích, dřevěný stůl s čalouněnými židlemi a pohovkou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ani v ložnici nechybí nábytek po předcích, na stěnách nalezneme jejich fotografie.

Letmý pohled na výzdobu světnice nestačí, oči nemají šanci hned napoprvé zachytit řady dekoračních talířů, hrnků a dalších drobounkých i větších předmětů na policích. Nechybějí staré nádoby na cikorku, kafemlýnky, kořenky, pivní půllitry.

Na stěně visí dobové natahovací hodiny, ze stropu mezi přiznanými trámy zase stylová svítidla. Zdi bohatě zdobí nejrůznější dekorace a obrazy. Všechny předměty a výjevy na obrazech jsou přitom v souladu pohodou, která z nich vyzařuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Útulný dětský pokoj vznikl v prostoru seníku bývalé stodoly.

Ze vstupní chodby dál od světnice se dostaneme do menší ložnice. Takřka celý její prostor vyplňuje manželská postel s nočními stolky a skříní, poctivý nábytek z 20. let minulého století. Vitrážové závěsné svítidlo dodává místnosti hřejivou atmosféru.

Údaje o stavbě

Kamenný dům, tloušťka zdí 100 cm

Obytná plocha: 200 m2

Přízemí: světnice, 2 koupelny + WC, ložnice, sauna v chodbě

Podkroví: obytná část a dětský pokoj

Vytápění: tepelné čerpadlo vzduch/vzduch, radiátory, kachlová kamna, krb 

Kamínka, která dům vytápěla před instalací radiátorů, nyní slouží jako záloha při výpadku elektřiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám