Hlavní obsah

Jak se bydlí v originálním domě, který ctí přírodu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se rozhodneme pro vlastní dům, máme dvě možnosti, jak postupovat: buď si vybereme z katalogové nabídky developerský projekt, nebo oslovíme architekta. Druhá varianta je mnohem kreativnější a výsledek stojí za to.

Foto: Jiří Ernest, Právo

Pohled od zadní části domu směrem do zahrady, která volně navazuje na louku a les. Dům je typický použitím přírodních materiálů (fasádní obklad ze sibiřského modřínu).

Článek

Dům je pak dokonalý originál, který přesně odpovídá našim požadavkům, stylu života, potřebám a chodu rodiny. Kdo si umí vážit jedinečnosti, osobitosti, dobrých myšlenek a nápadů, měl by preferovat zkušeného odborníka, který ho zaujal svojí prací, vkusem a stylem.

Foto: Jiří Ernest, Právo

Vpravo od domu altánek navržený architektem. Má záměrně vytvořenou předstěnu, do níž lze ukládat polena na topení.

My jsme navštívili dům, který je ukázkou bezvadné spolupráce mezi investorem a architektem. Projektoval ho Ing. arch. Igor Šimon, který svoji praxi získal v ateliéru známého pražského architekta Ladislava Lábuse (Lábus AA) a navazuje na minimalistický čistý styl s vytříbeným vkusem.

Foto: Jiří Ernest, Právo

Vpravo od domu altánek navržený architektem. Má záměrně vytvořenou předstěnu, do níž lze ukládat polena na topení.

Ušito na míru

Rodinný dům se nachází v Polničce, nedaleko Žďáru nad Sázavou. Vesnice leží v chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy se spoustou cyklostezek a lyžařských tras a má venkovský charakter pravé Vysočiny. Do typu krajiny dům se sedlovou střechou skvěle zapadl, stojí na úžasném pozemku o velikosti 1800 m2. Majitelé se rozhodli postavit si ho pro sebe, s nadsázkou řečeno jako pohodlnou a velkorysou „chalupu na důchod“.

„Když byly děti malé, bydleli jsme v Praze v panelovém domě. Ale protože jsme oba z Vysočiny, vrátili jsme se a nastěhovali se syny do řadového domu,“ říká investor. „Bylo to samozřejmě pohodlnější bydlení než v bytě, ale řadovka nám tak úplně nevyhovovala. Malé soukromí, běhání po schodech do pater, v zimě byl na úzké silnici problém s odhazováním sněhu. A tak jsme se zhruba po 10 letech rozhodli postavit si dům, který by nám ve všem vyhovoval.“

Foto: Jiří Ernest, Právo

Vpravo od domu altánek navržený architektem. Má záměrně vytvořenou předstěnu, do níž lze ukládat polena na topení.

Při hledání pozemku sehrálo hlavní roli značné štěstí. Majitelé našli jihovýchodně orientovanou parcelu s nádherným výhledem na Zelenou horu (nachází se na ní barokně gotický kostel italského architekta Santiniho, který je zapsán v seznamu chráněných památek Unesco). Požadavky byly jasné: praktický dům pro dva, kde nejsou žádné zbytečné metry navíc, ale zároveň je možné pohodlně ubytovat návštěvu či do budoucna na víkend syny s jejich rodinami. Z tohoto důvodu má dům veškeré potřebné zázemí v přízemí a je chytře koncipován jako bezbariérový.

Foto: Jiří Ernest, Právo
Foto: Jiří Ernest, Právo

Nachází se zde prostorné zádveří s halou, koupelna se sprchovým koutem, ložnice s výhledem do zahrady, toaleta, kuchyň, obývací pokoj s krbem a jídelna. Podlahová plocha domu je 185 m2.

Vzdušný a elegantní interiér

Centrem domu je obývací pokoj, který působí volně, vzdušně a světle díky proskleným francouzským oknům (skvělé i na výhřevnost místnosti), oddělujícím interiér od terasy se zahradou.

Foto: Jiří Ernest, Právo

Obývací pokoj v decentních tónech: kombinace bílá, černá, šedivá. Podlaha dřevěná dubová, s podlahovým vytápěním.

Do obývacího pokoje lze vejít dvěma vstupy, které jsou středem dělené zděnou podélnou nikou (slouží jako úložné prostory). Prostor může být volně otevřen, nebo oddělen skleněnými posuvnými dveřmi, které chytře šetří místo (ve srovnání s klasickými otočnými dveřními křídly). Matné bezpečnostní sklo navíc opticky zvětšuje prostor, je to poměrně velká plocha, jež ale nijak neruší.

Foto: Jiří Ernest, Právo

Z chodby lze vejít do hlavního prostoru dvěma vstupy, které jsou středem dělené zděnou podélnou nikou. Prostor lze uzavřít posuvnými skleněnými dveřmi.

Vybavení interiéru je střízlivé, elegantní a nadčasové zároveň. Je to dáno mimo jiné i tím, že ho spojuje jednotná barevná linka: opakují se odstíny šedé, bílé, černé v kombinaci s čistě přírodními barvami.

Foto: Jiří Ernest, Právo

Kuchyňská linka sestavená na dvě části proti sobě je při vaření praktická: hned je vše při ruce. Na podlaze odolná litá podlaha terazzo.

Přírodní styl podtrhuje dřevěná dubová podlaha s podlahovým vytápěním, dřevěné obklady fasády (sibiřský modřín) i terasa z exotické trvanlivé dřeviny. Moderní nadčasovost reprezentují světle šedé odstíny stěn interiéru (cementová stěrka vytvořená ocelovým hladítkem), kovové a skleněné prvky, litá podlaha terazzo (koupelna, kuchyň).

Foto: Jiří Ernest, Právo

Pokoj studenta s nádherným výhledem na Vysočinu. Nábytek jednoduchý, praktický (velká vestavěná stěna na ukládání šatstva a potřeb).

V horním podlaží s prosvětlenou galerií se nacházejí dva pokoje pro syny, koupelna s vanou, toaleta, šatna, pracovna a místnost pro technické zázemí domu. Je tu dostatek místa na ukládání věcí, případná návštěva i děti zde mají své soukromí.

Foto: Jiří Ernest, Právo

Jídelna volně navazuje na obývací pokoj a lze z ní přímo vstoupit na terasu. Dostatek denního světla v místnosti je díky velkým francouzským oknům.

Součástí domu je rozšířená garáž se stáním pro jedno auto a motorku, takže majitelé pohodlně umístí i sezónní věci včetně sportovních potřeb jako jsou kola, lyže. Zahradnické náčiní, sekačka, sněhová fréza atd. mají své místo v altánku na zahradě. Zahradní stavba má vytvořenou předstěnu, kterou lze po celém obvodu obložit dřevěnými poleny pro topení v krbu.

Foto: Jiří Ernest, Právo

K ložnici, která se nachází v přízemí, bezprostředně patří koupelna se sprchovým koutem. Je oddělena skleněnými dveřmi, které se posunují po stěně.

Zahradu majitelé pojali „ přírodně a volně“ a tak plynule navazuje na les a louky. Nenajdeme zde žádné vymodelované prvky typické pro městské zahrady ani stromy jako jsou túje, jezírka, štěrkované cestičky. Zahrada skvěle zapadá do krajiny, jsou zde pouze ovocné stromy a v druhé části louka s typicky lučními květinami.

Foto: Jiří Ernest, Právo

Galerie v podkroví je osvětlena přirozeným denním světlem díky podélnému oknu. V patře se nachází koupelna s vanou, toaleta, šatna, pracovna, technická místnost a dva pokoje, které patří synům.

SLOVO ARCHITEKTA IGORA ŠIMONA
MUSELI JSTE SE STAVEBNĚ PODŘÍDIT REGULÍM V CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI ŽĎÁRSKÉ VRCHY?
Ano, museli jsme se vypořádat s poměrně striktními regulativy od správy CHKO, které ne vždy považujeme za správné a vhodné. Nakonec jsme se však po některých kompromisech dobrali cíle. Původní myšlenka byla postavit dřevem obloženou část domu jako kvádr s horní terasou, kam by se dalo vstoupit přímo z horní místnosti. Ale od toho jsme ustoupili. Celý dům má tedy klasickou sedlovou střechu, ale nakonec si myslím, že to není na škodu. Jde o klasicky zděný dům z keramických tvárnic, který je vytápěn plynovým kondenzačním kotlem.
ČÍM JE DŮM TYPICKÝ?
Dům zaujme především propojením interiéru s exteriérem a použitím přírodních materiálů a jejich odstínů (bílá, šedá, světle hnědá). Na fasádě je jednoduchá vápeno-cementová omítka s vápenným nátěrem. Omítka se kombinuje s dřevěným obkladem ze sibiřského modřínu, který necháváme záměrně zešednout. Střešní krytina je betonová jednoduchá taška bez profilace. Vstup do domu je zvýrazněn kamennou tzv. nasucho skládanou zídkou. Zbylá část oplocení je maximálně nenápadná, transparentní, tvořená pozinkovaným pletivem bez podezdívky. Tímto nevzniká bariéra na hranici s okolními pozemky, a zahrada tak plynule přechází do okolních luk a polí. Soukromí je zajištěno vhodným umístěním domu na pozemku v kombinaci s půdorysným tvarem domu a uplatněním zeleně.
JAK SE VÁM SPOLUPRACOVALO S INVESTORY?
Výborně, byli to kreativní lidé, kteří se zamysleli nad každým nápadem, myšlenkou a nechali se inspirovat, poradit. Nebáli se nových materiálů ani postupů. Spíše jsme museli občas déle hledat šikovné řemeslníky na provedení některých prací.

Připraveno ve spolupráci s architektonickou kanceláří IGLOO ARCHITEKTI (www.igloo-a.cz)

Reklama

Související témata:

Související články

Dům, který je balzámem pro tělo i duši

Dům v poklidné čtvrti v pražské Staré Ruzyni nepřijde na první pohled ani veliký ani nápadný. Zdání však klame. Najdeme v něm třeba místnost pro wellness, tři...

Jak se bydlí v domě s logickou dispozicí

Manželé Iva a Pavel Dvořákovi si nedávno pořídili rodinný dům. Původně uvažovali o bytu v centru Prahy, který by vyhovoval kvůli pracovnímu vytížení jim...

Výběr článků

Načítám