Hlavní obsah

Interiér nového londýnského Muzea komiksu připomíná svět kreslených příběhů

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský architektonický ateliér Sam Jacob Studio dokončil nový projekt pro Cartoon muzeum neboli Muzeum komiksu v Londýně. Flexibilní a přístupný nový prostor obsahuje dva hlavní galerijní interiéry. Jeden je určen pro trvalou sbírku muzea, druhý pro aktuální výstavy. Nechybí také studijní prostor, prodejna, kanceláře nebo archiv.

Foto: Archiv ateliéru Sam Jacob Studio, Jim Stepehenson (5x)

K Muzeu komiksu patří výrazné barvy a ilustrace.

Článek

Muzeum se nachází v londýnské obytné čtvrti Fitzrovia na 63 Wells Street. Design interiéru se podle titulu The Guardian proměnil v grafický svět karikatur a trojrozměrný prostor plný humoru a zábavy. Návštěvníky k prohlídce láká neonová bublina. Nechybí ikonické karikatury postav z doby více než posledního století.

Autorem nevšedního prostoru je londýnské Sam Jacob Studio, které bylo založeno v roce 2014 a věnuje se architektuře a designu. Mezi jeho klienty patří řada kulturních institucí.

Foto: Archiv ateliéru Sam Jacob Studio, Jim Stepehenson

Zajímavě pojatým prosklením je vidět na schodiště.

Interiér muzea je vidět přes rozbité okno ve stěně ve tvaru bubliny se zubatým okrajem. Obchod v muzeu má pult z obřího nápisu „Hello“ neboli v překladu „Ahoj“.

Prostor je ohraničen grafickými úpravami stěn, které naznačují mraky, stromy, dokonce i kapky, jako by byl prostor právě stvořen pouhým nakreslením.

Foto: Archiv ateliéru Sam Jacob Studio, Jim Stepehenson

Dveře do muzea na první pohed vypadají, jako by byly jen nakreslené na papíře.

Do galerie se vstupuje nakreslenými dveřmi, které se zdají být jednou příliš velké, jindy příliš malé. Nechybí falešná knihovna s tajnými dveřmi, která je známá jako typická součást bytů a domů mnoha darebáků.

Prostor má sice hravou podobu, ale je jasně organizován. Řešení interiéru je inspirováno rámy kreslených boxů. Uspořádání umožňuje vytváření různých prostorových variací pro různé typy výstav a akcí.

Foto: Archiv ateliéru Sam Jacob Studio, Jim Stepehenson

Namalovaná knihovna obsahuje pestrobarevné světelné prvky.

Muzeum bylo založeno skupinou karikaturistů, sběratelů a nadšenců v roce 2006. Cartoon muzeum zachovává to nejlepší z oblasti britské karikatury, komiksů a animací. V archivu je zastoupeno víc jak 6 tisíc silných sbírek, které jsou významné pro národní muzejní tvorbu, a které představují práci více než 300 umělců.

„Stěhování do stálého domova nedaleko Oxford Street je pro The Cartoon Museum velmi vzrušující. Muzejní sbírka je důležitou součástí britského dědictví. Ateliér Sama Jacoba vytvořil živý, kreativní a zábavný prostor. Vždy bylo naším cílem, aby lidé vycházeli z muzea šťastnější, než když přišli. Těšíme se tedy z dalšího oživení kulturní krajiny Londýna,“ uvedl Oliver Preston, předseda muzea karikatury.

Foto: Archiv ateliéru Sam Jacob Studio, Jim Stepehenson

Součástí výstavy jsou i různé komiksové rekvizity a postavičky vzniklé speciálně pro upotání návštěvníků.

„Vždy jsem se zajímal o vztah kresby a architektury. Bavilo mě zkoumat způsoby, kterými lze graficky myšlenky na papíře přeložit do fyzického prostoru a vytvořit z nich hmotné věci. Byla to radost,“ uvedl autor Sam Jacob.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám