Hlavní obsah

Freedomek, který pracuje s principy selské ekologie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Tachově vyrostl dům, jenž se vypíná do výše a svými proporcemi připomíná stylizovaný parník i s horní terasou – palubou na přídi. K opravdovému hausbótu mu chybí jen voda, v níž by kotvil. Je vůbec prvním patrovým freedomkem u nás a má speciální autorem Markem Štěpánem signovaný štítek.

Foto: BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely

Freedomek 61 byl na pozemku sestaven během jednoho dne.

Článek

Obytný dům s pořadovým číslem No. 061 byl na pozemku sestaven (k překvapení sousedů) během jednoho podzimního pátku od 7 do 15 hodin. Následně navazovala montáž carportu a terasy.

Využívá plně skladebnost a velikost předešlých autorových modulů a skládá je nad sebe - menší S (4×7 m) na větší M (4×11,5 m). Moduly byly přivezeny na místo již plně zařízené včetně nábytku.

Koncepčně navazuje na meziválečné teorie Karla Teigeho

Jednašedesátka koncepčně navazuje na meziválečné teorie výtvarníka a teoretika umění Karla Teigeho o podobě minimálního bytu. Nachází ale i inspiraci v patrových baťovských čtvrtích a půldomcích ve Zlíně.

Foto: BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely

Nábytek je vyroben z březové překližky.

K baťovským domkům se přibližuje svým měřítkem i způsobem organizování vnitřního prostoru. Prací se členěním fasády a proporcemi okenních otvorů pak může připomínat Le Corbusierovy domy v obytné francouzské čtvrti Pessac.

Současný trend však směřuje k mobilnímu a úspornému bydlení: je patrný i ze známého projektu „nomádské“ bytové buňky Loftcube německého designéra Wernera Aisslingera.

Sen o svobodě a ekologické aspekty

Projekty Loftcube a Freedomky spojuje sen o svobodě a ekologické aspekty, v základním konceptu se však odlišují.

Foto: BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely

Interiér kombinuje bílou barvu se dřevem.

Freedomky jsou bližší středoevropskému regionu a německy mluvícím zemím svou organizací vnitřního prostoru, materiálovým řešením ve dřevu i rukopisem Atelieru Štěpán. Loftcube má územně širší a klientelou užší záběr.

Freedomky - Free art of living everywhere

V roce 2010 byl architekt Marek Štěpán osloven s nabídkou prezentovat v rámci pražského Architecture Week některý ze svých projektů. Rozhodl se veřejnosti představit Freedomek No. 001, a to na Václavském náměstí. Veřejnost i odborníky naprosto uchvátil. Jeho úspěch spočíval v geniálním konceptu ekologického a nízkonákladového bydlení, s důrazem na design, stylovou čistotu a praktičnost.

Od té doby vzniklo přes 100 modulů freedomků, které stojí u nás, v Rakousku, Německu, Švýcarsku, Slovensku a Slovinsku. Jsou na zemi i na vodě jako hausbóty, jsou využívány pro bydlení i komerční pronájem, nebo třeba sauny. Je zajímavostí, že sourozenec jednašedesátky stojí ve švýcarském Lenzburgu.

Zateplení tvoří dřevovláknitá izolace

Jednašedesátka je vyrobena z 95 % ze dřeva. Nosná konstrukce je z lepeného dřeva a má přesné spoje podle švýcarského patentu, frézované ve tvaru lichoběžníku, které jsou udělány velmi jednoduše a jejich pevnost je obrovská.

Zateplení tvoří dřevovláknitá izolace, která má přínosný fázový posun den – noc. Dům je uložen na pětici zemních pasů. Fasáda je difuzně otevřená, ze severského modřínu.

Vytápění domu je sálavými panely, větrání lokální rekuperací, okna jsou dřevěná s trojsklem.

Foto: BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely

Fasáda je ze severského modřínu.

Interiér je bílý a dřevěný a odráží tak hlavní konstrukční materiál domu. Nábytek je vyroben z březové překližky se skrytými úchyty, podlaha a schodiště jsou z masivního dubu.

Pracuje s autorovými principy selské ekologie

Jednašedesátka pracuje s autorovými principy selské ekologie, tedy racionální ekologie tvořené selským rozumem, ne tlakem technologií.

V tomto vnímání pak vítězí jednoduchá a domyšlená řešení nad složitými technologickými celky. Autor nepoužívá nejrůznější pseudoekologické součásti, které jsou v tomto rámci neefektivní, neekonomické a jen sledují líbivé trendy.

Ověřením jeho principů jsou roční náklady na energie u tohoto tachovského freedomku v příjemné výši 21,5 tisíce Kč.

Reklama

Související témata:
Freedomky
Marek Štěpán
Ateliér Štěpán

Výběr článků

Načítám