Hlavní obsah

Dům vzhůru nohama je novou atrakcí, ale také symbolem protestu

Právo, Ivan Vilček
Liptovský Mikuláš

Podnikatele Cyrila Fogaše naštvali místní úředníci, na znak protestu tak postavil u Liptovského Mikuláše dům vzhůru nohama, který se okamžitě stal vyhledávanou atrakcí. „Mám povolení na výstavbu heliportu, ale vybudovat jsem ho nemohl. Dům vzhůru nohama je tak trochu památník lidské hlouposti a forma protestu,“ řekl Fogaš Právu.

BEZ KOMENTÁŘE: Dům vzhůru nohamaVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Dům, který stojí na střeše, poutá pozornost při jízdě autem z Liptovského Mikuláše k aquaparku Tatralandia. Není jen vzhůru nohama, uvnitř visí také zařízení ze stropu, který je vlastně podlahou, a chodíte po podlaze, která je vlastně stropem.

Ze stropu-podlahy visí židle, stoly, křesla, kuchyňský nábytek i záchod. Dětské pokoje zařízené postavičkami Karkulky, Sněhurky a sedmi trpaslíků i dalších hrdinů z pohádek vám rovněž visí nad hlavou.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Dům u Liptovského Mikuláše je nejenom vzhůpru nohama, ale ještě mírně nakloněný do strany. Slabší povahy by měly vstupovat výhradně na lačno.

Celý dům je navíc nakloněn o 12 stupňů ve dvou rovinách a člověk se v něm pohybuje jako opilý.

„Ocelová konstrukce je ukotvena do železobetonového základu. Na konstrukci bylo použito přes 100 tun oceli. Celý dům přišel na čtvrt miliónu eur (6,75 miliónu Kč),“ říká Fogaš.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Dětský pokoj zdobí figurky z pohádek.

Dělníci postavili jedno podlaží, pak druhé a poté celou konstrukci pomocí jeřábu spojili.

„Na ocelovou konstrukci šel plášť, protipožární sádrokarton a dřevěné obložení. Na domě pracovalo šest chlapů přes rok, kromě zimních měsíců,“ uvedl Milan Matula, který se na stavbě rovněž podílel.

Foto: Ivan Vilček, Právo

V domě je vše vzhůru nohama a všechny předměty tak visí od stropu.

Před domem, z pohledu návštěvníka nahoře, je opřen například moped z roku 1962, kolo staré šedesát let i míchačka.

„Je to super zážitek, ale jsem těhotná a mám strach pohybovat se v nakloněném domě. Raději jsem šla ven,“ přiznává návštěvnice Erika. Dvě děti si vychutnávají nevšední zážitek plnými doušky. Běhají po domě, fotí se a smějí se na plné kolo. Táta je mírně pohání, protože se mu dělá špatně od žaludku. „Mám pocit, že jsem opilý,“ usmívá se.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Dům stojí vzhůru nohama. Původně měl na jeho místě vyrůst heliport.

Návštěvník vyššího vzrůstu si chce pořídit nevšední fotografii, která by jinde nebyla možná: stojí normálně vzpřímeně a přitom má hlavu v záchodové míse. To je také možné jen v této nové liptovské atrakci.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám