Hlavní obsah

Dům slavného umělce Suchardy byl navržen ve stylu české renesance

Novinky, text: Lenka Nyklová, editace: tnk

Dům sochaře Stanislava Suchardy byl navržen ve stylu tzv. české renesance. Tento styl byl rozšířený hlavně v poslední čtvrtině 19. století. Na fasádě tak nechybí elegantní ornamentální prvky.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Stavba s adresou: Nová Paka, Stanislava Suchardy čp. 68

Článek

Pojetí vily bylo zpracováno architektem Otakarem Wolfem, výrazně se na něm ale podílel i Antonín Sucharda mladší. Povolení k nové stavbě jednopatrového domu bylo vydáno roku 1894 s tím, že bude provedena podle předložené a schválené dokumentace. Budova pak byla dokončena o tři roky později.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Na vile zaujme i elegantní řešení oken.

Velká pozornost (větší než vnitřní dispozici rodinného domu) byla věnována výtvarnému zpracování fasád, na kterých měly být vidět typicky české architektonické tradice z konce 16. století. Jde o štíty domů, sgrafitová průčelí, členění oken apod.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Fasádu stavby krášlí sgrafita i fresky.

Malířská výzdoba stavby zaujme sgrafitovou a freskovou dekorací na všech průčelích i pod parapetní římsou.

K oživení byly jedinečným způsobem využity i zabudované keramické talíře umístěné mezi nápisy. Za nejvýznamnější sgrafito (dvoubarevný proškrabovaný motiv na fasádě) je považována velká kompozice znázorňující sázavského opata Božetěcha od Mikoláše Aleše.

Foto: Otakar Wolf

Stavbu krášlí i zajímavé detaily zábradlí.

V nově postaveném domě se konala svatba Anny Suchardové, sestry Stanislava Suchardy a matky Cyrila Boudy, s Aloisem Boudou. Mikoláš Aleš, autor sgrafita svatého Božetěcha na fasádě domu, byl na této svatbě za svědka.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Nákres podoby slavné stavby.

Suchardovi časem některé místnosti ve svém domě pronajímali. Ještě v roce 1935 jim dům patřil.

Později však byla vila vyvlastněna a rozdělena na bytové jednotky a v přízemí provozována zubní ordinace. Koncem šedesátých let si vynutil špatný technický stav budovy, způsobený vlhkostí, základní sanační práce a zajištění dokumentace uměleckých děl. V Suchardově domě pak byla umístěna stálá expozice věnovaná rodině Suchardových.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám