Hlavní obsah

Dům s nápaditým umístěním skýtá pohodlné bydlení s malými nároky na údržbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům pro manžele se třemi dětmi školního věku se nápaditým způsobem vyrovnává s polohou v mírném severním svahu a moderním stylem reaguje na charakter zástavby v okrajové části Prahy.

Článek

Nová čtvrť rodinných domů vyrůstá na svahu nad vesnicí, jejíž kořeny sahají až do středověku. Dnes ji charakterizuje typický obrázek českého venkova: obec s kostelíkem a návsí, obklopenou různorodou směsí stavení se sedlovými střechami, se díky řadě přestaveb a svépomocných úprav postupně proměňuje v různorodé prostředí s místy půvabnými, místy s bizarními zákoutími, která mu ale dodávají neopakovatelnou identitu. Základními regulačními podmínkami, které formují novou obytnou zástavbu, jsou sedlová střecha o sklonu minimálně 30º, maximální výška hřebene 8 m, tašková krytina.

Architekti z kanceláře Labonek & Steiner vycházeli při návrhu zděného domu jak z těchto podmínek, tak ze situace na rohové parcele, po jejíž severní a západní straně vedou příjezdové komunikace. „Původní návrh našeho domu byl velkorysejší, zcela podsklepená stavba s dvojgaráží a otevřenou galerií nad obývacím pokojem byla ale finančně nákladnější, než jsme očekávali a vyžádala by si náročné zakládání na spraších, které zde tvoří podloží," vysvětlil nám na úvod náš hostitel.

„Přáli jsme si především pohodlné a účelné bydlení s minimálními nároky na údržbu. Druhý návrh, který se pak zrealizoval, ctí stejnou filozofii, ale má menší stavební objem. Vzhledem k úpravě dispozice se také změnila orientace ke světovým stranám," vysvětluje majitel zděného domu.

Severní svah znamená pro návrh rodinného domu vždy určitá omezení, v tomto případě ale architekti dokázali obrátit nevýhodu v přednost. Přístup a příjezd na parcelu umístili na západní stranu pozemku, do spodní části svahu. Zde se nacházejí garáž a technická místnost, částečně zapuštěné do terénu, na ně navazuje obytná část, položená o polovinu podlaží výše tak, aby přímo navázala na zahradu na jižní straně, v horní části pozemku. Obě zóny jsou uvnitř propojeny schodištěm.

Jižní polovinu přízemí zaujímá velký obdélníkový prostor plnící funkci kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Francouzským oknem se vychází na terasu s pergolou - zde se za hezkého počasí odehrává rodinné stolování, návštěvy i relaxace. Ložnice a dětské pokoje se nacházejí v podkroví. Mezipatro nad garáží je využito na pracovnu a komoru - těmto místnostem postačí nižší stropy pod zkosenou střechou. Střed domu odlehčuje otevřené schodiště, příjemně osvětlené shora denním světlem.

„Dům se nezdá příliš velký, ale díky promyšleným počtům s metry čtverečnými a také nápaditému využití výšky prostoru stačí i pro rodinu se třemi dětmi," chválí hostitelé práci architektů.

Všimneme si toho v různých částech domu, například v technické místnosti je vytvořen úložný prostor pod stropem, krb je zapuštěn do dělicí stěny mezi předsíní a obývacím pokojem a krbové těleso nahrazuje zavěšený nerezový komín, který nezabírá žádnou půdorysnou plochu, zajímavé nápady se najdou i jinde.

Nedílnou součást architektury zděného domu tvoří i materiálový koncept, který souzní s požadavkem majitelů na útulnou domácnost s nenáročným, pokud možno bezúdržbovým provozem. Na fasádě se objevuje vysoce trvanlivý cembonit, titanzinkový plech a omyvatelné omítky, v interiéru odolná laminátová podlaha...

Autoři
Ing. arch. Petr Labonek, CSc. (1953)
Autorizovaný architekt, partner společnosti Labonek & Steiner architekti.
Ing. arch. Jaroslav Steiner (1953)
Autorizovaný architekt, partner společnosti Labonek & Steiner architekti. Architektonická kancelář Labonek & Steiner architekti se zabývá návrhy administrativních, obchodních, obytných a občanských staveb, od územní přípravy až po návrhy interiérů. Realizovala řadu rodinných domů - novostaveb i rekonstrukcí.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha 165 m²

Užitná plocha 179 m²

Konstrukce zdicí systém Porotherm, fasády omyvatelné omítky, obložení z desek Cembonit, stropy keramické Porotherm, schodiště betonové s dřevěným obložením, dřevěný krov

Výplně otvorů okna plastová s izolačními dvojskly, vnitřní dveře z MDF desek do obložkových zárubní

Vytápění ústřední plynové, radiátory, krb s vývodem teplého vzduchu do podkroví

Odhadovaná cena stavby 5 500 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Klasický dům s moderním duchem na přání

Klasický tvar s přesahující valbovou střechou, režné zdivo, krytá terasa přímo navazující na zahradu - to vše jsou charakteristické ingredience z autorské...

Výběr článků

Načítám