Hlavní obsah

Dřevostavba inspirovaná Kanadou dokonale využívá své polohy

Útulný domek na pozvolném jižním svahu dokonale využívá klady pozemku. Přístupová cesta ze severu umožnila osadit energeticky úsporný dům na vrchol svahu, a otevřela ho tak jižnímu slunci. Dokonce i v mrazech zahřívá srdce domu, které je spojeno se zahradou skrze terasu a prosklenou stěnu.

Článek

Na okraji většího města stojí kompaktní novostavba zkonstruovaná systémem dřevěných kanadských montovaných domků. Tento systém je velice flexibilní a otevřený, umožňuje reagovat na různé podmínky a lze jej rozličně kombinovat a modifikovat. Přitom si zachovává svoji jednoduchost a originalitu.

Na otázku, proč si majitelé vybrali právě montovanou dřevostavbu, odpovídá paní domu bez zaváhání: „Velkou roli při rozhodování hrála moje alergie a astmatické problémy. Na návštěvách ve zděných domech jsem vždy cítila vlhkost, ale tento dům dýchá."

A skutečně, promyšlený konstrukční systém domu se vzduchovou vrstvou v obvodové stěně umožňuje stavbě dýchat a zároveň izoluje. Odvětrávající mezera je po celé ploše fasády od zemní izolace až po střechu. Fasáda z přírodních materiálů, sladěná do hnědých a zemitě béžových odstínů, umožňuje dobré krytí zmíněných průduchů, takže při běžném pohledu nejsou vidět.

Stavební systém dřevěných montovaných domů je ověřen v nejrůznějších klimatických podmínkách. Konstrukční materiál pro stavbu se dováží přímo z Kanady, přičemž nejde o panelový systém, ale o montáž jednotlivých komponentů na místě stavby.

Protože oba manželé pocházejí ze sídlištních panelových bytů, svorně pociťovali obavy z nového způsobu života. Dnes si pochvalují propojení bydlení s přírodou, množství času, které společně tráví venku, i pocit bezpečí v pevném rodinném zázemí.

Cesta k novému bydlení ale nebyla zcela jednoduchá. Manželé vystřídali několik firem, než našli společnost, která jim dokázala naslouchat a vyšla vstříc jejich požadavkům. Informace a doporučení získali právě na stránkách časopisu Můj dům, měli dokonce možnost navštívit již realizované stavby. Tam hledali společně inspiraci k řešení dispozic i technických detailů.

Konečná podoba energeticky úsporné dřevostavby vychází z projektu Pasadena a je doplněna individuálními požadavky investora.

Pro dispozici je charakteristický přímý vstup do otevřené haly propojené s jídelnou, kuchyní a obývacím pokojem s lehce sníženou úrovní podlahy. Paní domu si tak naplnila svoji touhu po velkém přízemí, kde rodina společně jí, vaří a pobývá. Otevřený prostor v přízemí doplňuje menší pracovna schovaná pod schodištěm.

Důležitým prvkem rodinného zázemí vždy bývá kuchyně. Vzhledem k tomu, že majitelka dřevostavby zařizovala svoji v pořadí třetí kuchyň, přála si změnu a snažila se využít nové barvy a materiály.

Z přízemí vede schodiště do podkroví, kde jsou dětské pokoje a záměrně menší ložnice manželů, aby se sem vešla i dostatečně rozlehlá koupelna se saunou. Zvláště pán domu oceňuje oblíbenou relaxaci v blízkosti ložnice.

V patře rozvádějí teplo radiátory a koupelnový žebřík doplněný elektrickými topnými kabely zabudovanými v podlaze. Podkrovní ložnice mohou být navíc samostatně vytápěny rozvody z krbu umístěného v přízemním obývacím pokoji. Toto zařízení umožňuje přitápění v přechodných ročních obdobích.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 186 m2

Užitná plocha: 226 m2

Konstrukce: železobetonová základová deska, montovaná dřevostavba - dřevěný rámový nosný systém, dřevěný krov, dřevěné schodiště. Obvodový plášť se skládá z více vrstev: sádrokartonu, parotěsné folie, nosné konstrukce z dřevěných hranolů o tloušťce 14 cm vyplněné minerální plstí, opláštěné Polyuretanem - to vše je odděleno od fasády mezerou o šířce 2,5 cm, která odvětrává vysráženou vlhkost v konstrukčním systému. Vlastní fasáda domu je pak tvořena cihlovým zdivem v kombinaci s dřevěným obkladem.

Vytápění: ústřední plynové, v koupelnách elektrické podlahové topné rohože, krb. Přízemí je vytápěno podlahovým topením rozděleným do několika topných okruhů, jejichž teplota se dá odděleně regulovat. V patře rozvádějí teplo radiátory a koupelnový žebřík. Podkrovní ložnice mohou být navíc samostatně vytápěny rozvody z krbu.

Odhadovaná cena stavby: 5 000 000 Kč

Daniela Rígrová, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Dřevostavba ve svahu připomíná Noemovu archu

„Když loď, tak především na kopci," říkají Werich a Horníček v předscéně ze hry V+W Balada z hadrů. Majitel střídmé a originální dřevostavby tak komentuje svůj...

Výběr článků

Načítám