Hlavní obsah

Dřevostavba inspirovaná Kanadou dokonale využívá své polohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útulný domek na pozvolném jižním svahu dokonale využívá klady pozemku. Přístupová cesta ze severu umožnila osadit energeticky úsporný dům na vrchol svahu, a otevřela ho tak jižnímu slunci. Dokonce i v mrazech zahřívá srdce domu, které je spojeno se zahradou skrze terasu a prosklenou stěnu.

Článek

Na okraji většího města stojí kompaktní novostavba zkonstruovaná systémem dřevěných kanadských montovaných domků. Tento systém je velice flexibilní a otevřený, umožňuje reagovat na různé podmínky a lze jej rozličně kombinovat a modifikovat. Přitom si zachovává svoji jednoduchost a originalitu.

Na otázku, proč si majitelé vybrali právě montovanou dřevostavbu, odpovídá paní domu bez zaváhání: „Velkou roli při rozhodování hrála moje alergie a astmatické problémy. Na návštěvách ve zděných domech jsem vždy cítila vlhkost, ale tento dům dýchá."

A skutečně, promyšlený konstrukční systém domu se vzduchovou vrstvou v obvodové stěně umožňuje stavbě dýchat a zároveň izoluje. Odvětrávající mezera je po celé ploše fasády od zemní izolace až po střechu. Fasáda z přírodních materiálů, sladěná do hnědých a zemitě béžových odstínů, umožňuje dobré krytí zmíněných průduchů, takže při běžném pohledu nejsou vidět.

Stavební systém dřevěných montovaných domů je ověřen v nejrůznějších klimatických podmínkách. Konstrukční materiál pro stavbu se dováží přímo z Kanady, přičemž nejde o panelový systém, ale o montáž jednotlivých komponentů na místě stavby.

Protože oba manželé pocházejí ze sídlištních panelových bytů, svorně pociťovali obavy z nového způsobu života. Dnes si pochvalují propojení bydlení s přírodou, množství času, které společně tráví venku, i pocit bezpečí v pevném rodinném zázemí.

Cesta k novému bydlení ale nebyla zcela jednoduchá. Manželé vystřídali několik firem, než našli společnost, která jim dokázala naslouchat a vyšla vstříc jejich požadavkům. Informace a doporučení získali právě na stránkách časopisu Můj dům, měli dokonce možnost navštívit již realizované stavby. Tam hledali společně inspiraci k řešení dispozic i technických detailů.

Konečná podoba energeticky úsporné dřevostavby vychází z projektu Pasadena a je doplněna individuálními požadavky investora.

Pro dispozici je charakteristický přímý vstup do otevřené haly propojené s jídelnou, kuchyní a obývacím pokojem s lehce sníženou úrovní podlahy. Paní domu si tak naplnila svoji touhu po velkém přízemí, kde rodina společně jí, vaří a pobývá. Otevřený prostor v přízemí doplňuje menší pracovna schovaná pod schodištěm.

Důležitým prvkem rodinného zázemí vždy bývá kuchyně. Vzhledem k tomu, že majitelka dřevostavby zařizovala svoji v pořadí třetí kuchyň, přála si změnu a snažila se využít nové barvy a materiály.

Z přízemí vede schodiště do podkroví, kde jsou dětské pokoje a záměrně menší ložnice manželů, aby se sem vešla i dostatečně rozlehlá koupelna se saunou. Zvláště pán domu oceňuje oblíbenou relaxaci v blízkosti ložnice.

V patře rozvádějí teplo radiátory a koupelnový žebřík doplněný elektrickými topnými kabely zabudovanými v podlaze. Podkrovní ložnice mohou být navíc samostatně vytápěny rozvody z krbu umístěného v přízemním obývacím pokoji. Toto zařízení umožňuje přitápění v přechodných ročních obdobích.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 186 m2

Užitná plocha: 226 m2

Konstrukce: železobetonová základová deska, montovaná dřevostavba - dřevěný rámový nosný systém, dřevěný krov, dřevěné schodiště. Obvodový plášť se skládá z více vrstev: sádrokartonu, parotěsné folie, nosné konstrukce z dřevěných hranolů o tloušťce 14 cm vyplněné minerální plstí, opláštěné Polyuretanem - to vše je odděleno od fasády mezerou o šířce 2,5 cm, která odvětrává vysráženou vlhkost v konstrukčním systému. Vlastní fasáda domu je pak tvořena cihlovým zdivem v kombinaci s dřevěným obkladem.

Vytápění: ústřední plynové, v koupelnách elektrické podlahové topné rohože, krb. Přízemí je vytápěno podlahovým topením rozděleným do několika topných okruhů, jejichž teplota se dá odděleně regulovat. V patře rozvádějí teplo radiátory a koupelnový žebřík. Podkrovní ložnice mohou být navíc samostatně vytápěny rozvody z krbu.

Odhadovaná cena stavby: 5 000 000 Kč

Daniela Rígrová, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Dřevostavba ve svahu připomíná Noemovu archu

„Když loď, tak především na kopci," říkají Werich a Horníček v předscéně ze hry V+W Balada z hadrů. Majitel střídmé a originální dřevostavby tak komentuje svůj...

Výběr článků

Načítám