Hlavní obsah

Dopřejte oknům jarní očistu

Právo, Sylva Svobodová

Na jaře nás čeká mytí oken a jejich pravidelný servis. Natírají se dřevěné rámy, kontroluje a seřizuje se kování, těsnění. Péče se vyplatí, díky ní při otevírání křídla nedrhnou a okna mají delší životnost.

Foto: PKS okna

Plastové okno 76 má prakticky neomezenou životnost, vyniká snadnou uživatelskou manipulací a jednoduchou údržbou.

Článek

Okna myjeme obvykle dvakrát ročně, a to nejen zasklení, ale i rámy. V průběhu čisticí akce, která je výsadou žen, se vyplatí požádat o spolupráci i muže. Ten prohlédne okno, zda nemá na některém místě poškozený povrch, zda se dobře otáčejí kličky a nic neskřípe.

Dřevo natři balzámem

V moderních domech se velká okna myjí snadno, ale dřevěná špaletová, třeba na chalupě, už jsou časově náročnější. V obou případech však platí, že k čištění postačí voda se saponátem a běžný leštič na sklo.

Vyhneme se drsným houbičkám, čisticím práškům, pískovým pastám, chemikáliím a rozpouštědlům, která mohou povrch oken naleptat a poškodit.

Foto: Dafe-plast

Hliníková okna sluší zejména modernímu domu. Velké prosklené plochy jsou náročnější na mytí, ale poskytují báječné výhledy.

Větší péči, na rozdíl od oken plastových a hliníkových, vyžadují okna dřevěná. Povrchové lazury dřeva narušuje UV záření, změny teplot a rozmanité povětrnostní podmínky. Proto odborníci doporučují ošetřit okna i po zimě speciálním balzámem na dřevo.

„Osvěží povrch a celkový vzhled, ale také zcela zacelí mikrotrhliny, které by při zanedbané péči mohly nechat ve dřevu výrazné stopy,“ vysvětluje Roman Kubálek z firmy Vekra.

Prohlédni kování, těsnění

Při mytí oken očistíme i těsnění a prohlédneme, zda není vytržené z drážek v profilu nebo poškozené. Určitě ho potřeme silikonovým olejem (lze použít i na celoobvodové kování), aby zůstalo pružné a v bezvadném stavu. Jestliže je poničené, hned ho vyměníme za nové části. Předtím si ale u výrobce zjistíme vhodný typ součástek, protože nevhodné těsnění může okno nenávratně poškodit!

Zkontrolujeme také odvodňovací otvory, které se nacházejí v dolní části rámu. Ty slouží na odvádění zkondenzované či dešťové vody, která se může dostat do okna při velmi silné průtrži mračen. Někdy se otvory stanou útočištěm hmyzu, zanášejí se prachem, pylem.

Foto: Vekra

Jen seřízená okna správně tepelně izolují. Zde seřízení dolního závěsu dřevěných oken.

Okna bez zádrhelu

Do základní údržby oken se počítá i jejich seřízení. Jenom seřízená okna správně tepelně izolují, a to se hodí i v parném létě. Zkusme dotáhnout šroubovákem také vruty a šrouby, kterými jsou jednotlivé díly kování připevněny.

Foto: Vekra

Okno nesmí drhnout, ale musí se snadno ovládat. Zkontrolujte proto i seřízení horního závěsu.

Jestliže se okenní křídla těžce zavírají a my s nimi tzv. bojujeme, nenechme to být bez povšimnutí! Může dojít k velkému poškození některých částí kování. Kdo si na seřízení sám netroufá, může se obrátit na servis dodavatele nebo výrobce.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám