Hlavní obsah

Designér Bořek Šípek má Retrospektivu. Nechybí zatím neznámé prototypy

Novinky, tnk

Největší retrospektivní výstava Bořka Šípka představuje téměř 300 děl tohoto slavného českého výtvarníka, designéra a architekta. V pražské Galerii Tančící dům jsou vystaveny desítky váz i originálních kusů nábytku. Nechybí ani prototypy, které byly doposud veřejnosti neznámé.

Foto: Archiv Galerie Tančící dům

Bořka Šípka pojilo s Václavem Havlem nejen přátelství, ale i menší spolupráce v oblasti designu.

Článek

Výstava světoznámého výtvarníka, designéra a architekta Bořka Šípka s příznačným názvem Retrospektiva představuje to nejlepší z jeho klasické tvorby.

Návštěvníci si mohou prohlédnout zhruba 200 skleněných předmětů a na 60 kousků designového nábytku, který umělec dokonce vlastnoručně vyráběl.

Designérská a sklářská sklizeň Bořka Šípka představuje jeho fantazijní svět

Tipy a trendy

Výstava vznikla ve spolupráci s rodinou Bořka Šípka a soukromými sběrateli. V rámci akce jsou představeny i doposud nikde nevystavené prototypy nalezené v pozůstalosti. Kurátorkou je Jana Sommerová.

Foto: Archiv Galerie Tančící dům

Šípek se rozhodně nebál barev. Jeho návrhy jimi hýří.

„Výstava je instalována do barevného pozadí tak, aby se otevřela nová perspektiva unikátních děl a návštěvníci se mohli seznámit s původním barevným pojetím a zasazením skla do interiérů, jak měl autor v úmyslu,“ uvedl ředitel galerie Robert Vůjtek.

I díky videím, která má návštěvník možnost zhlédnout, představuje výstava zajímavý pohled na Šípkovu tvorbu i osobnost.

Foto: Archiv Galerie Tančící dům

Interiér zařízený nábytkovými kusy od slavného designéra zaujme originalitou.

Návštěvníci výstavy si mohou prohlédnout celou paletu objektů. K vidění jsou mísy, karafy, skleničky, lustry, porcelánové hrnečky, misky, talíře, židle, křesla, stoly, skříně, knihovny, lampy či svícny.

Na výstavě je k vidění doslova celá plejáda váz, kterými byl Bořek Šípek proslulý.

Foto: Archiv Galerie Tančící dům

K vidění je celá plejáda tvarů váz, kterými se Šípek proslavil.

Při své práci Šípek navazoval na silnou českou sklářskou tradici. Byl fandou českého baroka, což se odrazilo i v jeho oblibě nabubřených a organických tvarů, které neobvykle kombinoval s přísně geometrickými liniemi a barevnými doplňky.

Foto: Archiv Galerie Tančící dům

Fantaskní křeslo se skleněnými rohy vypadá jako z pohádky.

Významným skvostem je poslední vyrobené dílo designéra Šípka – nástěnná váza. Ta vznikla pár dní před jeho smrtí. Za pozornost stojí i sbírka ručně vyráběných židlí z 90. let. Ty se podařilo získat ze soukromé sbírky a nebyly nikdy vystaveny.

Důležitým kouskem na výstavě je váza s názvem Neuchopitelný šípek, kterou pro Bořka Šípka navrhl bývalý český prezident Václav Havel.

Foto: Archiv Galerie Tančící dům

Výstava představuje i modelový obývací pokoj zařízený designérovými návrhy.

Výstava je zároveň i poslední ucelenou prodejní výstavou originálů z depozitáře pana Šípka a trvá do 22. března v Galerii Tančící dům na adrese Jiráskovo náměstí 6, Praha 2.

Bořek Šípek se zapsal do dějin českého designu

Výtvarník, architekt a designér Bořek Šípek zemřel v roce 2016. Od počátku své tvorby se věnoval práci se sklem. Učil se u sklářského výtvarníka René Roubíčka. V zahraničí se začal zabývat návrhy nejrůznějších staveb a interiérů. První výrazné úspěchy zaznamenal počátkem osmdesátých let, kdy se o jeho práci začaly zajímat světoznámé společnosti.

Po návratu do Česka se stal spoluzakladatelem slavné sklářské firmy Ajeto s dílnami v Novém Boru a Lindavě. Zároveň začal vykonávat funkci hlavního architekta Pražského hradu a stal se jediným výtvarníkem, který po Josipu Plečnikovi mohl zasáhnout do architektonické a výtvarné podoby hradních interiérů.

Otevřeno je každý den od 9 do 20 hodin. Vstupné je 190 Kč pro dospělé a 110 Kč pro studenty a seniory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám