Hlavní obsah

Chcete proměnit kuchyň či koupelnu? Vsaďte na dekorativní obklady

Právo, Karolina Černá

Stěny koupelen, kuchyní i obývacích místností dnes často pokrývají obklady z různých materiálů. Ať už jsou plastické, barevně zajímavé, jejich plochu je dobré osvěžit obkladačkami různých tvarů se zajímavým dekorem.

Foto: Rako (2x)

Dominantním zdobným prvkem keramické série Next je originální patchworková dekorace vhodná pro střízlivé použití jedné řady obkladaček na stěně i pro obložení celé stěny, třeba i do kuchyně a obývacích prostor.

Článek

Malo- i velkoformátové dekorativní obklady poslouží v místech, kde chceme chránit zeď před poškozením, ušpiněním. Nečistot je přitom zbavíme docela snadno - vlhkým hadříkem.

Obklady ale také poutají pozornost k místům, která v interiéru chceme zdůraznit, zpestřit, případně pocitově rozdělit.

Klasická keramika

Keramickým obkladem nazýváme tenkostěnné desky, za obkladačku se považuje keramický obklad menších rozměrů. Na podklad se lepí speciálním lepidlem, mezery se vyplňují spárovací hmotou.

Foto: Jika

Série Sicily je inspirována autentickými dekorativními dlažbami středomořských oblastí, které přenáší do moderní doby.

Při nákupu keramických obkladaček dbáme na jejich tvrdost (keramika bývá křehká) a nasákavost (E udávaná v %). Do interiéru se hodí obkladačky s nasákavostí nad 10 %.

Dále je důležitá odolnost proti odření. Otěruvzdornost je daná normou, která dělí glazované keramické materiály do skupin PEI 1 až PEI 5. Čím je stupeň PEI vyšší, tím je výrobek odolnější. Do běžných koupelen a na WC stačí dlaždice s PEI 2. V koupelně dbáme hlavně na protiskluznost.

Foto: Sapho

Kosočtvercové obkladačky Rhombus Wall umožňují kreativně vytvořit vlastní geometrické varianty.

Keramické obklady mohou být ošetřeny na povrchu glazurou, u slinutých obkladů v celé své tloušťce. Odolné, vysoce slinuté obklady s nasákavostí pod 0,1 % patří k dražším obkladům, používaným na frekventovaných i venkovních plochách.

Listela, bombato a další

Keramické dekorativní prvky se odlišují svými rozměry, vzorem nebo obojím. Mohou mít různě upravený povrch, jejich časté 3D efekty nejlépe vyniknou vedle hladké glazury.

Foto: J.A.P.

Celoskleněná stěna s květinami za kuchyňskou linku oživuje poklidnou, modrou atmosféru kuchyně.

Listela má tvar různě široké pásky. V délce je rozměr zpravidla shodný s okolními obkladačkami. Používá se nejčastěji jako předěl mezi zdobným pásem obkladu v úrovni očí a volnou bílou plochou nad ním. Bývá bohatě vzorovaná, od okolí se ale může lišit pouze barvou. Bordura je listela vytvořená zdobením ve tvaru pásku na obkladovém prvku.

Foto: Rako

Obkladačky Rush oživí květinový ornament na listele. Druhou variantou série je abstraktní listela, která nechá vedle základního obkladu vyniknout živelné barvy - červenou, oranžovou a zelenou-mintovou.

Inzerto je keramický prvek stejného formátu jako základní obkladačka, vyznačuje se zdobením uprostřed jedné obkladačky nebo uprostřed sestavy obkladaček.

Bombato charakterizuje povrch vystupující nad rovinu tvořenou ostatními obkladačkami. Může být i páskového typu. Reliéfní dekorace se liší profilem, vybírat můžeme ze zvlněných, drážkovaných či prolamovaných povrchů.

Foto: J.A.P.

Série Concept 20 x 20 vyniká pastelovými odstíny a originálními dekory, které poslouží jako předěly plochy v jídelní části a za kuchyňskou linkou.

Mozaika sestává ze čtvercových obkladaček menších rozměrů. Liší se barvou i vzory, případně celá sestava vytváří vzor.

Foto: Sapho

Retro koupelna s obklady Modernista se zaoblenou jednou hranou nebo dvěma hranami, které umožní zakončit obklad bez použití ukončovacích lišt, vynikne i díky květinovému dekoru, borduře a copu listel.

Trochu jiné obklady

Skleněný obklad využijeme na stěnách i na stropě nejen klasicky v koupelně a v kuchyni, ale i v jiných místnostech. Velkoformátové obklady jsou z odlehčeného, kaleného, bezpečnostního skla, které se na zeď aplikuje speciálními lepidly s nosností až 5 tun/m2 skla.

Vybírat můžeme ze široké škály barev v případě lesklého lakovaného skla, z pestré palety dekorů a motivů např. u celoskleněných ploch z grafoskla.

Skleněné obklady snadno čistíme, odolají vlhku v koupelně a kuchyni, teplu a žáru od domácích spotřebičů i krbů a topení - vydrží až 200 °C.

Foto: Sapho

Květinové a ornamentální motivy ve stylu art deco z kolekce Forever evokují atmosféru starých časů.

Panely z MDF desek vynikají barvami i plastickými frézovanými povrchy z úzkých příčných linií nebo svislých proužků. Kouzlo vyfrézovaného povrchu vynikne především při nasvětlení panelu, kdy vzniká efekt stínování. Dekor opticky zvýrazní stěnu za televizní obrazovkou, pozadí za zrcadlem v koupelně, poslouží jako obklad kuchyňské linky nebo celé stěny.

Povrchová úprava obkladu zvládne přítomnost vodní páry i teploty kolem 70 °C. Panel však neinstalujeme do blízkosti plynových ploten s otevřeným ohněm, který by mohl poškodit povrchovou fóliovou úpravu.

Lehčené kamenné obklady - kamenný obkladový aglomerát - se díky nízké váze používají na stěnové, ale i tenké sádrokartonové konstrukce. Mohou mít tvar štípaných skalních úlomků, lámané skály. Obklady je vhodné spárovat. Na svislých plochách vytvoří bezespárovou celistvou vrstvu, tzv. kamenný koberec z drobných i větších kamínků spojených pryskyřicí v plátech.

Foto: Trachea

Speciální motiv cihly z tzv. galerie Overface. Tato individuální povrchová úprava laminovaných, dýhovaných desek, nebo i skla, je povrchově dokončována technologií potisku systémem inkjet.

Optické klamy

Barevný obkladový pás v úrovni koupelnového zařízení a nábytku opticky sníží vysoký strop. Naopak sloupce z obkladaček vytvářejí prodlužovací efekt.

Malou koupelnu opticky zvětší obklad velkých formátů (45 x 45 cm a větší) doplněný stejně velkými dlaždicemi stejné barvy. Prostor se tak opticky sjednotí. Světlé pastelové barvy obkladů přitom sjednotíme s odstínem spár.

Foto: Jika

Zoom je výrazná série určená především milovníkům hry barev.

Povrchy s metalickými odlesky a třpytem prostor opticky rozšiřují. Tmavší syté barvy, mozaiky, barevné dělicí prvky, malé rozměry dlaždic i obkladaček (30 x 30 cm a menší) prostor člení a zmenšují.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám