Hlavní obsah

Český výrobce představil světu unikát: gramofon přehrávající desky v poloze na výšku

Unikátní typ gramofonu, který stojí na podložce kolmo, a desky tedy přehrává ve vertikální poloze, představila na nedávném veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas česká společnost SEV Litovel. Ta patří ke špičce mezi výrobci gramofonů na světě, a tak není divu, že novinka okamžitě upoutala pozornost zájemců z celého světa.

Foto: Litovel SEV, ČTK

Vertikální gramofon, který přehrává desky nastojato, se začne vyrábět v létě.

Článek

„Sériovou výrobu vertikálních gramofonů chceme spustit v létě. Zatím jsme vyrobili několik vzorků, které na veletrhu v Las Vegas vzbudily značný zájem," řekl ČTK ředitel společnosti SEV Litovel Jiří Mencl.

Litovelský podnik, jenž je největším evropským a patrně i světovým výrobcem gramofonů v Hi-Fi kvalitě, si tak zřejmě připíše další prvenství. „Nevíme zatím o nikom, kdo by vertikální gramofony vyráběl," řekl Mencl.

Nápad vyrábět vertikální gramofonové přístroje dostal majitel rakouské společnosti Audio Systems, pro niž litovelský podnik gramofony vyvíjí a vyrábí. „Máme už objednávky na prvních 500 přístrojů. Pokud půjde vše dobře, vyrobíme letos minimálně tisíc vertikálních gramofonů," uvedl Mencl.

Elegantní a netypický vzhled

Konstrukce vertikálního gramofonu nebyla příliš složitá. Technici museli vymyslet pružinový systém, který jehlu jemně přitlačí na gramofonovou desku svírající pravý úhel se zemským povrchem. Zkonstruovali také speciální matici, s jejíž pomocí se deska připevní k vertikálně stojícímu gramofonu.

Gramofon nenabízí lepší zvuk či pohodlnější ovládání než klasický gramofonový přístroj, který je na podložce položen vodorovně. Zaujme ale elegantním a netypickým vzhledem. „Je to prostě taková zajímavá inovace, o kterou by na trhu mohl být zájem," dodal s úsměvem Mencl.

Reklama

Související témata:

Související články

Pět pravidel pro správné topení

V průběhu topné sezóny se pravidelně zvyšuje počet výjezdů hasičů k hořícím nebo nějak poškozeným komínům a kamnům. Zní to možná překvapivě, ale důvodem je...

Výběr článků

Načítám