Hlavní obsah

Byt pro právničku, která v noci tančí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojice architektů z pražského ateliéru proměnila rekonstrukcí starý byt na Letné v Praze na moderní útočiště pro tanečnici. Do bílého interiéru s jedním oknem v přízemí vytvořili několik zákoutí s nápaditě zakomponovanou vanou, tyčí na tančení a velkou postelí s obrovským zavěšeným zrcadlem nad ní.

Foto: BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely

Přes den právo, v noci tanec. S ohledem na to byl byt navrhován. Na snímku modelka Bonnie Santanico.

Článek

Letní ráno, sedíme v bistru na Letné a čekáme. Prý je to právnička, ale něco nám tu nehraje. Právníků známe dost, ale tady vážně něco nesedí, nebo snad ano? A právě ladným tanečním krokem přichází. Seznamujeme se.

„Byt je v přízemí jednoho z nejlepších letenských domů. Třicátá léta se vší parádou. Stojí v první řadě, vidí park, kolotoč a Prahu jako na dlani. Na svých 60 metrů čtverečních má byt sice jenom jedno okno, ale zato kouká do záhonů růží v předzahrádce.

Vevnitř se zastavil čas. Nedotčený interiér, parkety, šestihranné dlažky, dřevěné rolety, ve stropě je funkční krytalové topení a pak to jediné okno. Má jenom dvě přání, výstavku bot a taneční tyč,“ uvádějí autoři návrhu Klára Štěrbová, Markéta Součková a Krištof Hanzlík z ateliéru CollColl k prvnímu seznámení s projektem rekonstrukce bytu.

Přes den právo, v noci tanec, začíná to zapadat.

Ještě vanu na nožičkách

V průběhu stavby přišlo ještě jedno přání: „Nevím, jestli to není pitomost, ale vešla by se mi tam ještě vana? Taková ta na nožičkách? Do obýváku? Šlo by to?” No, aby nešlo!

Původní dispozici přetvořili autoři projektu tak, aby nebylo nutno příliš bourat a zároveň se do bytu dostalo co nejvíce světla.

Ložnice do koupelny, koupelna do kuchyně a kuchyně do prostoru, přímo na osu. Kříž jako ve městech starého Říma. Cardo s oknem, stolem, kuchyňským pultem, lenoškou a tyčí před zrcadlovou stěnou. Decumanus od postele přes tyč až do koupelny za sklem.

Foto: BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely

Na svých 60 metrů čtverečních má byt sice jenom jedno okno, ale zato kouká do záhonů růží v předzahrádce.

Původní prosklená příčka z haly byla opravena a přesunuta mezi obytnou část a koupelnu. Tím se i do koupelny dostala alespoň trocha denního světla.

Zachráněné kachlíky z kuchyně doplnily podlahu v ložnici, nové parkety (ne)navázaly na ty původní. Kuchyň není využívána každý den, proto se v mezičase ukrývá ve skříni.

Velké zrcadlo nad postelí

Byt pro právničku, která v noci tančí, není nijak výrazný, díky ponechání původní parketové podlahy a jednoduchému bílému vestavěnému nábytku, jenž je v případně jednoho kusu opatřen zrcadlem.

Jedním z požadavků bylo, jak již bylo řečeno, i místo pro taneční boty, takže byt má úložných prostor opravdu mnoho.

Foto: BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely

Velké zrcadlo nad postelí svým zlatým rámem do interiéru krásně zapadá.

Zajímavé jsou lamely na stropě, mosazné či zlaté prvky pro ozvláštnění, osvětlení zrcadla v koupelně evokující maskérnu a velké zrcadlo nad postelí, které svým zlatým rámem do interiéru krásně zapadá.

Technické informace

  • Umístění projektu: Praha
  • Rok projektu: 2016-2017
  • Rok dokončení: 2017
  • Užitná plocha: 60 m2

Fotografie spolupráce

  • Stavitel: Ladislav Voldán
  • Modelka: Bonnie Santanico 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám