Hlavní obsah

Architektonické ateliéry z Brna představují své precizní stavby v Praze

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Stavby a projekty představuje nejnovější projekty tří významných brněnských architektonických ateliérů. Ty ovlivnily podobu řady míst v České republice a daly jim jednoduchý výraz a moderního ducha.

Článek

Architekti z Brna - Aleš Burian a Gustav Křivinka (architektonická kancelář Burian-Křivinka), Petr Pelčák, Tomáš Rusín a Ivan Wahla (atelier RAW) nepracují v jedné společné kanceláři, ale spolupracují spolu od studií v Brně.

Architekti nenavrhli jen stavby v Brně, ale s jejich projekty se můžeme setkat v Litomyšli, Praze, Ostravě, ale i v příměstských oblastech nebo na vesnicích.

Tito architekti spoluzakládali sdružení Obecní dům, které se stalo prostředím pro teoretické diskuse o architektuře a po roce 1989 zastřešovalo pořádání výstav představujících vybraná témata a osobnosti z minulosti i současnosti architektury.

V praxi se tvůrci potkávali především na velkých brněnských urbanistických projektech. Jednotlivé stavební zakázky už ale vznikaly odděleně.

Na výstavě můžeme prostřednictvím reprodukcí shlédnout nejvýznamnější i nejnovější stavby těchto ateliérů.

Architekty ovlivnil jejich profesor Viktor Rudiš

Po absolvování brněnské fakulty architektury začali všichni tito architekti pracovat v brněnském Stavoprojektu pod vedením architekta Viktora Rudiše, který letos získal prestižní ocenění - Poctu České komory architektů 2010. Jejich práce je tak ovlivněna profesorovým důrazem na detail a nenásilné propojení interiéru s exteriérem.

Tvorba ateliérů se ale v mnohém liší - Aleš Burian a Gustav Křivinka ve svých realizacích často vyznění staveb odlehčují použitím transparentních materiálů. Architektonické tvorbě Petra Pelčáka je zase vlastní výraznější jednoduchost.

Atelier RAW navrhl několik zdařilých kaváren

Architekti Tomáš Rusín a Ivan Wahla pracují pod hlavičkou ateliéru s nevšedním názvem RAW (v překladu: syrový, surový). Vytvořili mimo jiné řadu projektů jednoduše, ale precizně pojatých kaváren - Café Blau, Café Onyx, Café Steiner aj. Jejich ateliér navrhl celou řadu staveb právě v Brně.

Architekti už během své profesní dráhy získali řadu ocenění

Burian a Křivinka získali za realizace Administrativní budovy Geodis Brno a Základní školy a městské sportovní haly v Litomyšli Čestné uznání v Grand Prix Obce architektů ČR.

Zimní stadion v Litomyšli a stavba Investiční banky byly nominovány za Českou republiku na evropskou architektonickou cenu Mies van der Rohe Pavilion Award, budova Investiční banky se před několika lety dostala do finále této prestižní architektonické ceny. [celá zpráva]

Petr Pelčák vedl řadu let společně s kolegou architektonickou kancelář Ateliér Brno. Ateliér navrhl např. rekonstrukci Rodného domu Josefa Hoffmanna v Brtnici, který spravuje Moravská galerie v Brně. Stavba nyní plní funkci kulturního centra města. I jejich společné projekty získaly řadu ocenění. Řada realizací Rusína a Wahla byla oceněná v Grand Prix Obce architektů ČR a dalšími cenami.

Výstava představující stavby těchto architektů se koná v Galerii Jaroslava Fragnera s adresou Betlémské náměstí 5a, Praha 1 a trvá až do 28. 8. 2011. V rámci přípravy výstavy vydali architekti tři monografie mapující jejich práci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám