Hlavní obsah

Staré tovární komíny se nevzdávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poetice starých továrních komínů začínají přicházet na chuť také developeři. Památkářům se stále více daří přesvědčovat investory, že by měli se starými komíny ve svých stavebních projektech počítat. Nicméně některé již nenávratně zmizely.

Článek

Podle ředitele pražské pobočky Národního památkového ústavu Michaela Zachaře jsou i stoleté komíny většinou v dobrém stavu. Nově se dají využít třeba pro odvod spalin z podzemních garáží nebo pro vedení vzduchotechniky. I proto je mnoho stavitelů ve svých projektech zachovává.

S tím souhlasí i ředitel magistrátních památkářů v Praze Jan Kněžínek. "V areálech, kde jich je celá řada, ale stačí zachovat jen jeden jako památku na minulou dobu," dodává. Starý komín byl například zachován při výstavbě nových bytových domů v bývalém továrním areálu u Flory.

Kuriózním případem je podle Zachaře komín v přestavěné budově elektrorozvodny v karlínské Pernerově ulici. Uvnitř byl vytvořen průchod a terasa. Komíny například přežily i požár někdejšího vinohradského pivovaru, po kterém musela být zbořena řada budov.

Jeden z nejstarších pražských továrních komínů je podle Zachaře ve zlíchovském lihovaru. Je památkově chráněny. Staré tovární komíny si podle Zachaře ochranu zaslouží, protože jsou to kvalitní a krásné konstrukce. Mnohé jsou zdobené, střídají se v nich cihly různých barev, mají barevné obruby a vytvářejí kvalitní estetický dojem.

Některé komíny ale nepřežily, například ten v někdejším areálu ČKD Lokomotivka, v němž nyní stojí Sazka Arena. Investor jej nakonec nechal strhnout. Tvrdil, že kvůli údajnému statickému narušení při výstavbě haly. V Praze 9 padly při demolici i dva komíny bývalé spalovny. Další dva byly odstřeleny v Uhříněvsi v rámci přestavby areálu na náměstí s obchodním centrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám