Hlavní obsah

Rozestavěný domov důchodců v Uhlířských Janovicích už stál přes 100 miliónů

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než sto miliónů korun už stála stavba domova důchodců v Uhlířských Janovicích. Jeho hrubá stavba je v obci na Kutnohorsku víc než deset let, již se kvůli němu také zavíralo do vězení, kradlo se tu, měnil se projekt, ale důchodci ještě nepomohl ani jedinému.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Místostarostka Andrea Černíková s hejtmanem Josefem Řihákem před domovem důchodců

Článek

A to se do něj bude muset ještě investovat nejméně další stovka miliónů korun, možná i mnohem víc. To vše zaznělo během návštěvy rozestavěného domova hejtmanem Středočeského kraje Josefem Řihákem a jeho náměstkem pro sociální oblast Zdeňkem Syblíkem (oba ČSSD).

Hejtman už několikrát uvedl, že dostavba domova je jednou z priorit nového vedení kraje. Záleží ale na tom, zda sežene v rozebrané krajské pokladně peníze. Mezitím se o rozestavěnou budovu stará ředitelka nedalekého domova důchodců v Ratajích se svým zaměstnancem, který tu dělá příležitostného údržbáře a především hlídače.

„Dřív tady nenechavci ukradli kabely a připravené věci na elektrické rozvody nebo měděné okapy. Teď je tady zatím klid, několikrát denně i v noci sem zajdu se psem a s pistolí v kapse, zatím se nic neztratilo,“ říkal údržbář a hlídač Josef Novák.

Lidé znalí projektu se shodují, že ten původní byl megalomanský a předražený. Ve velkém objektu měly být pokoje pro 68 klientů, měl tu být bazén či kaplička. Teď se počítá s dvojnásobnou i trojnásobnou kapacitou, tedy zhruba 150 lidí.

„Projekt se bude muset přepracovat, takže náklady nejsou zatím úplně jasné, ale v regionálním programu máme tak kolem 70 miliónů, což je málo,“ uvedl hejtman Řihák.

Město nemá na dostavbu finance

Že by se do dostavby pustilo samo město, je nereálné. „Pro nás je nějakých 150 miliónů na dostavbu naprosto neuvěřitelná částka. Obec poskytla pozemky, je tu kompletní zázemí, kapacita čističky, vše je připravené, takže doufáme, že kraj svou stavbu dokončí,“ uvedla místostarostka Andrea Černíková (ODS).

Stavba začala v roce 2000, ale po několika letech tahanic byl šéf stavební firmy odsouzen za předražení stavby do vězení a dosud se s jeho firmou stát, který byl dříve přes okresní úřady investorem, tahá o peníze stejně jako vedení domova seniorů.

Podle ředitelky domova Jany Pivoňkové by se sem měli přestěhovat lidé z domova v Ratajích, který byl vrácen v restituci.

„Prostavělo se tady zhruba 100 miliónů korun, ale podle soudu to bylo nakonec o 40 miliónů předražené,“ uvedla Pivoňková. Za dostavbu domova se sepisují i petice, ale teď všem nezbývá nic než doufat, že se podaří na dokončení sehnat peníze, které už nikdo nerozkrade.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám