Hlavní obsah

Radní ustoupili, v Podolí zůstane prostor pro sportovní vyžití

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrhy na změny do nového územního plánu v Praze 4 pobouřily místní obyvatele natolik, že sepsali petici a získali přes 2500 podpisů. Nejvíce jim byl trnem v oku záměr povolit do budoucna bytovou či jinou výstavbu v sousedství Podolské vodárny.

Článek

„Původní podnět na využití tohoto území jsme přehodnotili a po důkladné analýze jsme navrhli nové funkční využití pro veřejné vybavení, jako je například školka, zdravotní středisko a podobně. Tento návrh jsme projednali s veřejností přímo i prostřednictvím internetové ankety a v obou případech vyjádřili občané většinový nesouhlas s jakoukoli změnou,“ přiznal ve své tiskové zprávě starosta Prahy 4 Pavel Horálek (ODS).

„Na tomto území tak zůstane zachováno současné využití,“ dodal Horálek. Nyní jsou v pásu zeleně mezi vodárnou a budovou Sokolovny hřiště, právě tak by to podle místních mělo zůstat, což se potvrdilo i v anketě místních, kterou radnice uspořádala.

„Je dobře, že se to podařilo, je ale jen zdání, že to bylo zásluhou vedení radnice, v tomto případě k tomu starostu skutečně lidé dotlačili,“ poznamenal jeden z účastníků několikahodinové vyhrocené diskuse. Podle aktivistů mohou další návrhy zničit jedinečnou zelenou plochu parku na Kavčích horách.

„Naše spokojenost je jen částečná, zastavění hrozí také Kavčím horám v místech, kde je softbalové hřiště a ulice Nad Pekařkou,“ řekl ČTK jeden z iniciátorů petice Jan Slavík. Radnice u těchto území také navrhuje změnit využití území na obytnou plochu. Pozemky sofballového hřiště patří České televizi, zahradní kolonie u ulice Nad Pekařkou společnosti Skanska. I zde radnice zčásti ustoupila.

Původně měla padnout bytové zástavbě fotbalová hřiště, sousední plocha pro softball a celá dřívější, dnes pustá, zahradní kolonie. „Změna na fotbalových hřištích byla stažena, stále tam ale zůstává k bytové zástavbě obrovská plocha, která nyní patří do parku, to je z našeho pohledu nepřijatelné,“ řekl Právu zastupitel Prahy 4 a pražský radní pro životní prostředí Petr Štěpánek (SZ).

Zelení ve čtvrtém obvodu proto navrhovali stažení i u tohoto návrhu. „Bytový projekt Nad Pekařkou je alespoň mimo park, i tak jej místní lidé nechtějí,“ poznamenal František Spáčil, kterému by podle vlastních slov tento projekt významně narušil výhled z jeho domu. Podle informací z radnice bude plocha pod ulicí Nad Pekařkou v rámci navrhované změny rozdělena na část určenou k bytové zástavbě, úzký pás u již existujících bytových domů pak zůstane zelený.

Nově chce radnice v tomto území pouze snížit kód míry využití, což v praxi znamená, že stavebník nebude moci postavit plánované pětipodlažní, ale pouze třípatrové domy s možností čtvrtého ustupujícího patra.

Reklama

Související témata:

Související články

Radnice Prahy 1 uhájila Františkánskou zahradu

Provincie bratří františkánů včera neuspěla u městského soudu, kde si v odvolání nárokovala vlastnictví známé Františkánské zahrady v centru hlavního města....

Trh s byty se dramaticky proměňuje

Zdražení nájemného od prvního ledna až o 46 procent v městských bytech, které je dosud měly regulované, ale i zastavení růstu cen za nové byty nebo zpřísnění...

Výběr článků

Načítám