Hlavní obsah

Panelákový byt ovládla pohoda francouzského venkova

6. 10. 2017, 8:56

Když jsme se dozvěděli o výzvě, která stála před designérkou Dášou Laušmanovou, byli jsme od samého počátku velmi zvědaví a netrpělivě čekali na výsledek. Dášina klientka Klára bydlí v klasickém panelovém domě ze sedmdesátých let minulého století.

Foto: Czech Deco Team a časopis Panel Plus (8x)

Kromě stylové kuchyňské linky je zajímavým detailem kryt klasického radiátoru, který výrazně podtrhuje použitý designový styl.

Článek

Klára již řadu let snila o rodinném domě ve Francii na venkově. Když se smířila s myšlenkou, že zůstane bydlet v Čechách v panelovém bytě, rozhodla se francouzský venkov zabydlet u sebe doma.

Úložné prostory především

Nejprve bylo třeba upravit dispozici. Jedním z nejdůležitějších požadavků klientky bylo systematicky uspořádat nové úložné prostory v chodbě, aby mělo své místo sezónní a mimosezónní oblečení, pračka se sušičkou, čisticí a úklidové prostředky, vysavače, kbelíky a vestavný koš na prádlo.

Foto: Czech Deco Team a časopis Panel Plus

Jedním z požadavků bylo systematicky uspořádat nové úložné prostory v chodbě.

Foto: Czech Deco Team a časopis Panel Plus

V nové předsíni má své místo šatní skříň, úložný prostor pro boty a věšák na kabáty.

K tomuto úkolu se designérka Dáša postavila čelem a jeho řešení vzala opravdu tak říkajíc z gruntu.

Foto: Czech Deco Team a časopis Panel Plus

Po rekonstrukci chodby

Použila k tomu nevyužitý prostor společné chodby celého patra domu a vytvořila předsíň bytu, která navazuje na chodbu v bytě.

Porovnání původního a nového půdorysu

Změna je dobře patrná z původního a nového půdorysu. Důkazem, že to bylo velmi odvážné, ale zároveň praktické řešení, svědčí i fakt, že jej začali postupně kopírovat obyvatelé dalších pater domu, kteří se rozhodli pro rekonstrukci bytu později.

V nové předsíni má své místo šatní skříň, úložný prostor pro boty a věšák na kabáty.

Foto: Czech Deco Team a časopis Panel Plus

Stav před rekonstrukcí

Přestavba jádra

Jak už to v panelácích bývá, nebylo by opravdové rekonstrukce, kdyby neproběhlo vybourání a kompletní přestavba koupelnového jádra. Novou koupelnu se designérka Dáša rozhodla spojit s toaletou.

Foto: Czech Deco Team a časopis Panel Plus

Novou koupelnu designérka spojila s toaletou.

Vzniklo tak opticky otevřené místo bez zbytečných příček a předělů, kdy celý dojem lehkosti a vzdušnosti interiéru umocňují posuvné dveře. Vzdušnost prostoru koupelny a její příjemnou atmosféru umocňuje velké zrcadlo s mini LED osvětlením.

Půlkruhový jídelní stůl

Příjemným a teplým dojmem působí také kuchyně s půlkruhovým jídelním stolem s originální kovovou nohou a krásným výhledem přímo do zeleného parku.

Kromě stylové kuchyňské linky je zde velmi zajímavým detailem použitý kryt jinak klasického radiátoru, který výrazně podtrhuje použitý designový styl.

Foto: Czech Deco Team a časopis Panel Plus

Celý interiér bytu je laděný do decentní kombinace bílé, krémové a světle hnědé barvy.

Decentní kombinace barev

Celý interiér bytu je laděný do decentní kombinace bílé, krémové a světle hnědé barvy, místy oživený světle zelenou či elementem dřeva, které můžeme vidět na vinylové podlaze, kuchyňské desce nebo jako součást dekorace v otevřených úložných prostorách.

Foto: Czech Deco Team a časopis Panel Plus

V úložných prostorech našly své místo i čisticí prostředky a pračka se sušičkou.

K této rekonstrukci bytu se v budoucnu ještě vrátíme, klientka s designérkou se rozhodly realizovat ji na etapy.

Nejdříve přišla na řadu kuchyně, koupelna a chodba, později dostane novou tvář také obývací pokoj. Už dnes ale můžeme s jistotou říci, že se designérce Dáše rekonstrukce opravdu vydařila a těšíme se na její pokračování.

Ing. Dáša Laušmanová
Tvořím pro vás interiér, který je součástí vás i vaší rodiny. Interiér, ve kterém se budete cítit sami sebou. Interiér, který žije s vámi. Jsem členem sdružení Czech Deco Team.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků