Hlavní obsah

Nejekologičtější dům světa je v Paříži

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejekologičtější budovou světa je centrála společnosti Schneider Electric v Paříži. Jako vůbec první na světě získala nejvyšší ohodnocení „Outstanding“ (výjimečný) v mezinárodní stupnici hodnocení udržitelné výstavby budov BREEAM (BRE Environmental Assessment Method).

Foto: archiv Schneider Electric

Ústředí Schneider Electric zvané Hive (hnízdo nebo také úl).

Článek

Metoda používaná od devadesátých let hodnotí kvalitu budov, jako například dopad na životní prostředí, úspory energií či prostředí uvnitř objektu.

Budovu ústředí mezinárodní společnosti Schneider Electric na předměstí Paříže v Rueil-Malmaison lze s určitou nadsázkou rovněž označit za nejinteligentnější dům. V čem spočívá jeho inteligence?

Například ve snížení výkonu topení v případě, že personál omylem nechá v místnosti otevřené okno. Zaměstnanci mají vstupní karty s bezkontaktní radiofrekvenční technologií, které jsou automaticky detekovány při jejich příchodu či odchodu z kanceláře. Systém osvětlení, regulace vytápění, větrání a klimatizace tak automaticky reaguje na přítomnost zaměstnanců díky bezdrátovým čtečkám karet. Energetický monitoring budovu nejen neustále analyzuje, ale je i schopen přijmout příslušná energetická rozhodnutí a uskutečnit případná opatření na snížení spotřeby energie.

„Jsme pyšní, že se jako první můžeme pochlubit nejvyšším oceněním pro ekologické domy. Certifikát BREEAM považujeme za nejkomplexnější hodnocení dopadů budovy na životní prostředí. Zaměřujeme se na oblast energetických úspor, což znamená, že díky digitalizaci, inovativnímu monitoringu a správě je možné významně ušetřit na nákladech,“ komentoval získané ocenění Bertrand Guarinos, odpovědný v pařížské centrále společnosti za oblast energetické správy a dopadů na životní prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám