Hlavní obsah

Na zámek v Přerově si dělá nárok církev

Právo, Radek Plavecký

Nový zvrat v boji o renesanční zámek v Přerově nad Labem nastal po oznámení Církve československé husitské, která si dělá na zámek nárok. Katastrální úřad proto nemovitost takzvaně zaplomboval a do vyřešení majetkových vztahů se s ním nemůže nakládat.

Foto: Profimedia.cz

Mezi majitele zámku v Přerově nad Labem patřil i císař Zikmund.

Článek

O zájmu církve a zaplombování zámku na katastrálním úřadu informovala Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD) a Právu zájem církve v pátek potvrdil i její patriarcha Tomáš Butta. Zámek měl být v majetku Českého rozhlasu, ten jej získal v roce 1982.

„Tehdy jej ještě Československý rozhlas získal od Náboženské obce Církve československé husitské směnou za jiný svůj majetek, který naopak přešel do vlastnictví Náboženské obce Církve československé husitské. Rozhlas navíc Náboženské obci Církve československé husitské uhradil částku 50 tisíc korun jako zbytek rozdílu cen směnovaných nemovitostí,“ informoval mluvčí Českého rozhlasu Jakub Čížek.

Církev však míní, že ke směně došlo pro ni za nevýhodných podmínek. „Bylo to v 80. letech a pro nás to bylo nevýhodné. Za pozemky a zámek jsme dostali jen malý domek a 50 tisíc korun,“ řekl Právu patriarcha Církve československé husitské Butta.

ČRo využíval zámek několik let jako archív, pak jej ale vyklidil a budova zůstala nevyužitá. Proto se rozhodl jej prodat. Přihlásil se soukromý zájemce, ale po zveřejnění tohoto úmyslu na počátku letošního ledna se ozvaly především obec Přerov nad Labem a Středočeský kraj, které chtěly také zámek získat a spojit jej se sousedním skanzenem. Vedení rozhlasu proto vzápětí od prodeje ustoupilo a mělo se jednat se zástupci Středočeského kraje.

Zaplombovali majetek na katastru

Na konci minulého týdne se však objevila poznámka o zaplombování majetku na katastrálním úřadu.

„Je jisté, že vlna občanské nevole a zalarmování médií zachránilo existenci zámku. Dne 5. ledna měla Rada ČRo doporučit prodej zámku za 16,5 miliónu korun přítelkyni Martina Švehly (býv. pracovník České televize, který zájemce o nemovitost zastupuje, pozn. red.). Zámek by byl prodán podnikatelce, ale roztočily by se nekonečné soudní pře. Než by skončily, nikdo by do zámku neinvestoval. Všichni víme, na jak dlouho soudy v naší zemi jsou, takže zámek by chátral,“ upozornil viceprezident ASORKD Martin Kadrman.

Patriarcha církve Tomáš Butta uvedl, že zájem o zámek už projevili dříve než nyní.

„Když jsme měli sestavit soupis majetku, o který jsme přišli, tak jsme zámek také do seznamu pro ministerstvo kultury uvedli a už vloni, když jsme se dozvěděli, že rozhlas chce zámek prodat, jsme ho na to upozornili,“ uvedl Butta. Ten zatím neupřesnil, zda církev trvá na navrácení zámku nebo zda by se spokojila s finanční kompenzací.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám