Hlavní obsah

Vyrobte si kombinované polštářky, které oživí pohovku i křeslo

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z kanafasu nebo kombinací jiného vzoru s jednobarevnou látkou snadno ušijeme hezké polštářky.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Článek

Zkusme si udělat třeba sérii polštářků ve stejné barevnosti, zpestřené jen různě velkými čtverci nebo obdélníky v lehkém a veselém stylu.  Těmito malými doplňky oživíme sedací soupravu, křeslo nebo postel.

Postup
1. Nakreslíme si pár návrhů s kombinací několika vzorů a barev. V našem případě to jsou kostičky kanafasu ve třech velikostech s jednobarevnou hnědou a bílou látkou. Řešením může být čtvercové nebo obdélníkové rozčlenění polštářků na střed či mimo něj.
2. Mnoho variací vznikne členěním plochy na třetiny. Rozdělíme-li plochu polštářku podélně i svisle na třetiny, vznikne devět čtverců, které lze proměňovat. Další možností je pouze podélné nebo svislé třetinové rozdělení plochy, přičemž každý pruh bude v různě velkých kostkách nebo v jedné barvě.
3. Před šitím připravíme střih (třeba z balicího papíru). Vystřihneme čtverec o rozměru polštářku a nakreslíme na něj čtverce nebo obdélníky, členící plochu na půlky nebo třetiny podle vybraného návrhu. Každou plošku očíslujeme, případně tužkou načrtneme vzor.
4. Jednotlivé díly předlohy rozstříháme a přišpendlíme na látku. Krejčovskou křídou obkreslíme okraje střihu a přidáme k nim asi 1,5 cm až 2 cm navíc na založení. Látku i s přídavkem vystřihneme nejlépe zubatými nůžkami, které sníží třepení ustřižených okrajů.
5. Díly k sobě sešíváme postupně. Nejdřív sešpendlíme všechny díly v jedné řadě, ať již vodorovné nebo svislé. Střih necháme přitom stále připevněný, jen jeho okraje srovnáme k sobě a látku podle krajů sestehujeme. Pak střih sundáme a díly přišijeme.
6. Ze švů vytáhneme stehovací nitě a záložky sešité látky rozložíme na dvě strany. Žehličkou švy rozžehlíme a sešité díly také vyžehlíme. Jednotlivé řady přiložíme k sobě a podle návrhu je urovnáme.
7. Jednotlivé dílky by měly být srovnány tak, aby přesně na sebe ve svislých i vodorovných řadách navazovaly. Rovné a rozžehlené švy na sebe dobře přilnou. Potom řady k sobě přišpendlíme, nastehujeme a na šicím stroji sešijeme. Nově sešité švy opět rozžehlíme na dvě strany.
8. Ke kombinovanému přednímu dílu přidáme i zadní díl. Tento díl se skládá ze dvou částí a je bez zapínání. Jeho závěr vyřešíme dostatečným překrytím horní i dolní části. Díly ustřihneme tak velké, aby vznikla rezerva asi 20 cm vzájemného překrytí obou zadních dílů plus 5 cm na založení okraje.
9. Okraje u otvírání pak dvakrát složíme dovnitř a lemování prošijeme. Díl, který chceme mít větší částí venku, přiložíme lícem na líc přední části. Na něj položíme druhý díl a vše přišpendlíme na sebe. V okrajích celý polštářek nastehujeme a prošijeme.
10. Po obrácení povlaku do líce vložíme dovnitř polštářek, zavírání přehrneme a srovnáme. I zadní díl povlaku na polštářek může být ozdobný, čehož docílíme ušitím každé části z jiné látky, např. jednobarevné a kanafasu.

Rady & tipy

  • K ušití tří polštářků postačí 3x0,5 m látky šíře 80 cm) v trojím provedení, např. jednobarevné a dvou různě velkých kanafasů.
  • Jednotlivé díly vystřihujeme tak, aby vzor šel vždy stejným směrem.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si vyrobit vkusný sáček na sušené houby

Také máte z letošních houbařských žní hodně nasušených hub? Aby byly skladované na suchém a větraném místě, hodí se k tomu plátěný sáček. Máme pro vás tip, jak...

Podzimní truhlíky si můžete vyrobit z proutí

Na vnitřním parapetu za oknem nás ještě dlouho mohou těšit nádherné plody papriček. Dáme-li obyčejnému plastovému truhlíku ještě i nový kabát, dosáhneme téměř...

Výběr článků

Načítám