Hlavní obsah

Renovace komody

Právo, Novinky, Pavel Zeman

Máte doma komodu, která je sice praktická, ale slušel by jí nový kabát? Pak můžete zkusit fládrování. Stačí dva odstíny barev, gumová stěrka a starší dřevěný nábytek může znovu zdobit byt i chalupu.

Článek

Fládrování je technika původně používaná k renovaci dřevěného nábytku, dnes je možno pomocí kousku šikovné gumy a dostatku trpělivosti napodobit kresbu dřeva i na takových materiálech, jako je lamino, dřevotříska, tvrzený papír, plast nebo plech.

Při fládrování nejdřív očistíme a dohladka obrousíme předmět a natřeme ho základní podkladovou barvou - ta pak bude jakoby prosvítat kresbou napodobující dřevo. Na spodní dokonale zaschlou vrstvu pak naneseme svrchní vrstvu barvy, kterou hned stíráme gumovou stěrkou s rastrem.

Plynulým kyvným pohybem stěrky vytvoříme strukturu napodobující dřevěná léta se sukem, tažením stěrky po jedné hraně případně kresbou hřebínkem vytvoříme pravidelnou strukturu bez suku. Stěrku je třeba mezi jednotlivými tahy očistit.

Na fládrování lze použít olejové i disperzní barvy. Na svrchní vrstvu se dá použít i hustá lazurovací barva tmavšího odstínu, než je základ.

Na co nezapomenout  při fládrování:

Hrana stěrky s patami obloučků kreslí jemné rýhy s úzkými rozestupy s jednou větší mezerou uprostřed tahu.

Stěrka položená širší stranou naplocho kreslí uprostřed širokou mezeru, po okrajích proužky s užšími rozestupy. 

Širší strana stěrky, hrana s vrcholem obloučku, kreslí uprostřed nejširší mezeru, směrem k okraji se rozestupy zmenšují,

Užší stranou stěrky lze kreslit pravidelné jemné rýhy, to využijeme např. na okraji plochy, kam se už nevejde kresba celého léta, nebo na hranách poliček

Při natírání boků zásuvek nesmí být vrstva barvy silná, aby se zásuvky vešly do původních pojezdů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám