Hlavní obsah

Praktická a spolehlivá kuchyň by měla splňovat řadu specifických požadavků

Po kuchyni toho nechceme zrovna málo. Měla by při přípravě pokrmů šetřit náš pohyb, páteř, nabízet nám dokonalý přehled o uložených potravinách a předmětech, a také nám v maximální míře usnadňovat údržbu. Zároveň musí pochopitelně odpovídat našemu vkusu.

Článek

Pokud chceme kuchyň, která bude splňovat všechny tyto požadavky, čeká nás při jejím pořizování rozřešení nejednoho dilematu. Zdaleka nejde pouze o samotnou kuchyňskou sestavu, její uspořádání a elektrické spotřebiče. Na konečném výsledku má podíl i celá řada jednotlivých komponent sestavy a doplňků.

Hezky od podlahy

Podlahovou krytinu do kuchyně bychom měli vybírat s větším rozmyslem než do jiných místností. Měla by splňovat zvýšené požadavky na hygieničnost, snadnou údržbu, bezpečnost, ergonomii a zároveň přispívat k celkovému vzhledu místnosti. Ze škály vhodných podlahových krytin bychom měli vyloučit i ty, které poškozují v kuchyni běžně používané ingredience, jako jsou nejrůznější druhy kyselin.

Stejně tak nevhodné jsou krytiny, z nichž se nečistoty, v tomto případě zvláště mastnoty, obtížně odstraňují. Z uvedených důvodů bychom měli vyloučit přírodní dlažbu, umělý kámen a koberce. Přednost by měly dostat měkčí podlahové krytiny, které jsou při práci vstoje podstatně šetrnější než tvrdé materiály. S ohledem na bezpečnost jsou nejvhodnější materiály s protiskluzovou úpravou. Do kuchyní lze doporučit korkové podlahy, dřevo, PVC linoleum, změkčené laminátové podlahy a samozřejmě nejčastěji používanou keramickou dlažbu.

Kam to všechno dáme

V kuchyních neustále přibývá spotřebičů, nejrůznějších potravin, pomůcek, které nám nemalou měrou pomáhají při přípravě pokrmů. Původní paneláková linka a spíž k jejich uložení už zdaleka nestačí.

Trh nám dnes naštěstí nabízí úložné prostory, které jsou schopny pojmout veškeré potraviny a kuchyňské vybavení. I klasickou spížní skříň můžeme proměnit v podstatně funkčnější plnovýsuvné úložné prostory. Pamatuje se v nich na uskladnění lahví s nápoji, nechybí speciální přihrádky na ovoce, mléko a další potraviny.

Výsuvné skříňky našly uplatnění i v dolní části kuchyňské sestavy. Výsuvné kontejnery a zásuvky nám zde opět zajišťují snadný přístup k uloženému nádobí. Velice funkčním prvkem, usnadňujícím udržení pořádku, jsou i různé typy pořadačů. K ukládání kuchyňské výbavy poslouží i prostory, které byly dříve nevyužity. Výrobci nám nabízejí nejrůznější závěsné systémy určené do rohů, vnitřků skříněk i na stěnu, a to zvláště do prostoru nad pracovní plochu.

Velice funkční a zároveň designově efektní jsou velkoplošné kovové mříže, na které se opět zavěšují nejrůznější pomůcky. V rolích úložných prostor se v kuchyních uplatňují také dřevěné, kovové a plastové police, případně otočné odkládací koše upevněné na středovou tyč.

Dřezy nejsou na ústupu

Ani sebedokonalejší myčka nemůže v kuchyni nahradit dřez. Je to tím, že dřez neslouží pouze k mytí a čištění použitého nádobí, ale i oplachování ovoce a zeleniny, vylévání vody z hrnce, oplachování rukou. V době myček nádobí již v mycím centru nepřibývají nádržky, spíše se rozšiřují odkapávací plochy.

Mění se i konstrukce dřezů. Pod dřez se stále častěji rovněž umisťuje drtič organického odpadu. Jde o šikovné vybavení, které zabraňuje vzniku nežádoucího zápachu a zároveň šetří náš pohyb – nemusíme tak často běhat s odpadkovým košem. Dřezy se dnes vyrábějí z různých materiálů, nejčastěji však z nerez oceli a tzv. minerálních hmot, materiálů, které nejlépe snáší náročný kuchyňský provoz.

Nerezová ocel odolává vysokým teplotám a žíravinám. Poškodit ji můžeme pouze nevhodně zvoleným čisticím prostředkem – hrubším pískem, kterým ji lze poškrábat. Určitou nevýhodou je poněkud náročnější čištění. Minerální hmoty jako corian, hi-mac jsou prakticky nezničitelné, vyrábějí se v bohaté škále barev a lze je bezespárově spojovat. Za handicap dřezů z těchto materiálů lze označit poměrně vysokou cenu.

Nepostradatelná višnička na dortu

Na kuchyňské baterii bychom neměli šetřit. Nejde pouze o to, že v kuchyni představuje višničku na dortu a nemalou měrou ovlivňuje její vzhled. U solidních prodejců cena armatury většinou vypovídá o její životnosti.

Výrobci se soustředí především na dva cíle: zajištění bezpečnosti – vyloučení možnosti opaření a snížení spotřeby vody. Tyto požadavky splňují baterie, které jsou vybaveny vodní brzdou. Při spuštění vydá pouze takové množství vody, které postačí k opláchnutí rukou či různých předmětů a potravin. Potřebujeme-li silnější proud, zatlačíme na páku větší silou. Požadavek bezpečnosti i úspory splňují tzv. termostatické baterie. Ihned po spuštění z nich teče voda teploty, kterou jsme si nastavili. Nemůže tak dojít k opaření ani ztrátám při namíchávání teploty vody.

V kuchyních se velmi osvědčují i teleskopické baterie. Voda se spustí při pouhém přiblížení rukou, a tak na baterii nezanecháváme nežádoucí stopy po těstě a jiných rozpracovaných pokrmech.

Čím si posvítíme

Důležitou součástí každé kuchyně je osvětlení, přičemž obytnou kuchyň musíme vnímat jako dvě místnosti. V pracovní části není nezbytné centrální osvětlení. Vhodnější jsou bodová svítidla umístěná nad horními skříňkami kuchyňské sestavy. Dostatečným světlem musí být osvětlena samotná pracovní plocha. Pokrmy bychom měli připravovat při zhruba dvojnásobné intenzitě světla, než je konzumujeme.

Za vhodný zdroj světla se považují například zářivky s elektronickými stmívatelnými předřadníky instalované na přední části kuchyňské linky. Nejde o zanedbatelnou investici, která se nám však vrátí díky 42% úspoře elektrické energie. Nezbytné je rovněž dostatečné osvětlení sporáku, a to nejlépe zářivkou instalovanou do digestoře. Do kuchyně se doporučují svítidla přisazená ke stropu.

V poslední době se využívají tzv. svěšená svítidla, která září směrem dolů i nahoru. Jejich předností je, že dobře osvětlují a zároveň vytvářejí velmi příjemnou atmosféru.

Pracovní desky a jejich záda

Vzhled a funkčnost kuchyňské sestavy značně ovlivňuje pracovní deska. Nejžádanějším materiálem, ze kterého se vyrábějí kuchyňské pracovní desky, je klasická dřevotříska s laminátovým povrchem. Tohoto typu desek se nemusíte obávat. Přestože jsou nejlevnější, vyznačují se podstatně zajímavějším vzhledem (pestrá paleta barev i dekorů) a vyšší kvalitou, než tomu bylo v minulosti.

Rok od roku se v kuchyních v roli pracovních desek stále více uplatňují tzv. minerální hmoty, které najdete na trhu pod nejrůznějšími názvy (corian, hi-mac, silgranit). Vyznačují se neporézním, a tedy velice snadno udržovatelným a hygienickým povrchem, odolností vůči vysoké teplotě a chemikáliím. Snadno se tvarují a lze je bezespárově spojovat. Vyrábí se v celé řadě barev a designů. U kuchyňských desek se vám nabízejí další možnosti výběru materiálu.

Značný výběr materiálu nabízejí i záda pracovní desky, která se nemusejí vyznačovat tak velkou odolností jako samotná pracovní plocha. Stále nejoblíbenější je keramický obklad. Velice efektivní jsou však i skleněné obkládačky. Na potažení zad kuchyňské sestavy jsou velice vhodné minerální hmoty, umělé kameny, případně kovové materiály. Na záda kuchyňské linky lze použít i dřevo a tapety, které však musí dobře odolávat vlhkosti.

Nelze jednoznačně odpovědět

Na otázky, jaká podlaha, pracovní deska, úložné prostory… jsou nejvhodnější, nelze zcela jednoznačně odpovědět. Každá kuchyně je jiná a diametrálně se rovněž liší vkus a finanční možnosti každého z nás. Při výběru je však třeba brát zřetel na to, aby podlahy, pracovní desky a další části kuchyně společně vytvářely harmonický celek, a to nejen v rámci pracovní části kuchyně, ale i jídelny a ostatních obytných místností.

Chvátejte pomalu

Nezapomeňte, že dříve, než přistoupíte k rekonstrukci kuchyně a pořizování nového vybavení, měli byste mít ucelenou představu o tom, jaká bude její konečná podoba. Zvolená sestava, stejně jako její uspořádání, musí na centimetry přesně odpovídat prostorovým možnostem vaší kuchyně.

Rozvody elektrické energie, zástrčky a odpady musí zase korespondovat s umístěním dřezu a elektrických spotřebičů. Stejně tak musíte přesně vědět, kde umístíte úložné prostory a další vybavení. Aby nedošlo k chybě, je vhodné si namalovat plánek místnosti s oknem, dveřmi, rozvody elektřiny a odpady. Z tvrdého papíru si ve stejném měřítku, jako je plánek místnosti, vystříháte půdorysy sestavy, spotřebičů…

A pak již můžete hrát hru „škatulata, škatulata, hejbejte se“. Možná, že zjistíte, že původní představa o rozmístění nábytku a spotřebičů nebyla reálná.

Alena Vavroušková, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám