Hlavní obsah

Jak opticky zvýšit strop

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte menší útulný byt s nízkým stropem a připadáte si v něm stísněně? Vsaďte na světlé barvy, svislé pruhy na stěně a další vychytávky!

Foto: Westwing

Nízký delší nábytek a ladění tón v tónu jsou skvělými pomocníky v optickém zvětšení místnosti a zvýšení stropu.

Článek

Příliš nízký strop způsobuje, že se v místnosti cítíme jako pod poklopem. Je-li až moc vysoký, připadáme si naopak trochu ztraceně.

Norma určuje minimální výšku obytných místností v rodinných domech na 2,5 m a v bytovkách 2,6 m. Obvykle je to zhruba půl metru nade dveřmi.

Pruhy a barvy

Jednoznačně se vyplatí vsadit na bílou a světlé pastelové barvy, případně i s leskem, a to na stěnách i na stropě. Na něm by měl být odstín dokonce ještě o stupeň světlejší.

Pomoci mohou vhodně nastavená zrcadla odrážející světlo do tmavších horních rohů pokoje. Máme-li raději pestré barvy, vsadíme na vertikální pruhy vedené od stropu dolů v různých odstínech, tapety v podobě úzkého pruhu, vertikální malby a vzory, případně obložení v celé výšce místnosti. Zapomeneme na horizontální dekorační lišty a jiné předěly.

Foto: Dulux

Ozdoby instalujeme do horní poloviny stěny, pohled se potom soustředí do výšky.

Foto: Dulux

Barva stropu musí být nejsvětlejší ze všech odstínů v místnosti.

Foto: Dulux

Vertikální pruhy vedené od stropu k podlaze opticky protáhnou stěnu, a strop tak zvýší.

Osvětlení bez závěsu

Rozhodně se vyvarujeme mohutných závěsných svítidel. Pokud se bez nich neobejdeme, měla by být plochá, tenčí a podlouhlá.

Dobrou službu nízkému stropu prokážou samostatně směrovatelná bodová světla na krátké liště. Moderní jsou také plochá stropní LED svítidla v různém designovém provedení.

Foto: JAP Future

Dveře sahající od podlahy ke stropu jsou pokryté zrcadlem, které odráží do místnosti světlo z protilehlého okna.

Foto: Obi

Osvětlit nízký prostor pomohou i netradiční LED pásky na nábytku nebo podlaze.

Foto: Zumtobel

Trváme-li na závěsném svítidle, pak by mělo být ploché a panelového typu. Designovou novinkou oceněnou Red Dot Design Award je světelný panel Teela.

Foto: Ikea

Stropní bodové osvětlení nasměrujeme podle potřeby, každé bodové světlo se nastavuje samostatně.

Jako doplňkové osvětlení volíme stolní lampy, podlahové osvětlení nebo vhodně rozmístěná nástěnná svítidla, která by měla barevně splývat s nátěrem na zdi.

Vybavení do stropu

V místnosti s nízkým stropem vyplníme celou světlou výšku skříněmi a třeba i dveřmi.

Nízký nábytek jako stolky, sedací souprava, židle pak nesmějí stahovat pohled dolů dominantními barvami, volíme nižší a delší kusy světlých odstínů. Tmavý masivní nábytek je tabu.

Foto: JAP Future

Efektní výška křídel dveří Master bez horního nadpraží a se skrytými zárubněmi propojí podlahu se stropem.

Foto: Hornbach

Police na stěně, závěsné květináče s květinami, které pohledově navazují na květináče ve skříňce, tvoří svislé efekty. Výšku drží také tapeta s květinovými motivy, která ladí se závěsem i prosklenými dveřmi.

Foto: Ikea

Do místnosti s nízkým stropem volíme ideálně bílou barvu, a to doslova od podlahy ke stropu. Stranou bílé nezůstává ani nábytek a bytové doplňky.

Místnost celkově opticky rozšíříme, když ladíme světlé odstíny tón v tónu u nábytku, podlahy, koberce, ale také závěsů a záclon.

Tmavší a výrazné barvy volíme pouze v případě drobných bytových doplňků, jako jsou dekorace na policích, polštáře na pohovce.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám