Hlavní obsah

Dream Team – Mistři dílny: Na boudě pro velkého psa a pelíšku pro kočku si vylámalo zuby hned šest kutilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrobit boudu pro velkého psa, takový byl nový úkol pro dva čtyřčlenné týmy, modrý a červený. Sedmý díl soutěžního pořadu Dream Team – Mistři dílny přinesl v pondělí velké loučení. Dále do hry postupoval už jen vítězný tým a k překvapení všech i ten ještě čekala další práce – vyrobit pelíšek pro kočku.

Dream Team - Mistři dílny: Psí bouda a kočičí škrabadlo vyřadily dohromady šest soutěžícíchVideo: Archiv pořadu Dream Team - Mistři dílny

 
Článek

Novým hostujícím členem dalšího dílu soutěžního pořadu pro kutily byla herečka, tatérka a koučka Kateřina Kaira Hrachovcová. Ta si pro červený a modrý tým připravila zadání, které všechny soutěžící oslovilo a potěšilo: „Budete vyrábět boudu pro psa a budu moc ráda, když to bude skoro jako pro mne,“ popsala svoji představu herečka.

„Měla by být hodně velká, aby byla útulná.“ Na židlích poroty ji pak doplnili i stálí členové Kamila Douděrová a Šimon Caban.

Bouda z domova i řešení za pochodu

Členové modrého týmu si vybrali Romanův návrh boudy ve tvaru sýpky na obilí. Její střecha se otevírá jako víko truhlice, uvnitř je ložnice i jídelna. Hlavní designový motiv měla představovat z překližky vyřezaná psí hlava zdobící boudu zvenku.

„V podstatě jsem jen přeměřil vyzkoušenou boudu, kterou máme doma,“ přesvědčoval autor návrhu své kolegy, kteří se obávali, že je to příliš obyčejné a nezajímavé.

V červeném týmu nebyli dlouho schopni se domluvit. Zaujal až nápad na asymetrickou stavbu, ačkoli zůstal jen ve velmi hrubých obrysech s tím, že se bude dotvářet „za pochodu“. „Máme nějaký takový klasický baráček, který chceme pobít palubkami, a budeme to dolaďovat,“ nastínil Pavel.

Domek se skosenými stěnami červených

Rozměry boudy červených, jež vypadala jako dva spojené křivé domky se sedlovými střechami, průběžně testoval vlastním tělem Michal. „Prosadil jsem si zkosené hrany,“ liboval si Pavel, „protože jsem věděl, že nechci jen krabici.“

Dream Team - Mistři dílny: V klání o lepší karnevalovou masku soutěžil déšť s fénixem

Jak na to

Zatímco Ivana s Pavlem se pustili do výroby obvodových stěn, z nichž jedna byla otevírací, z dřevěných desek, Michal se ujal stavby základů a krovu z dřevěných hranolů a Gabriela seděla za šicím strojem a starala se o vnitřní zařízení boudy.

„V ložnici bude po celé ploše pelíšek, který dělám z polštářové směsi, aby se dal celý strčit do pračky,“ vysvětlila, a jen co stála základní konstrukce boudy, chopila se barev a válečku.

Rám asymetrického okna natřela načerno. Stěny hlavní části boudy, uvnitř níž byl situován pelíšek, byly obloženy dřevěnými palubkami, kterým ponechali jejich přírodní barvu, menší domeček tvořil kryté zádveří s krmnou stanicí, do jejíž boční stěny bylo zasazeno prosklené okno. Její stěny byly ponechány hladké bez obkladu a společně se štíty je natřela bílošedou barvou.

Vlnitá střešní krytina zůstala tmavě šedivá, chybějící hřebenovou tvarovku nahradila šikovně uříznutá a připevněná krytina.

Bouda jako truhlice modrých

Truhlařina byla v hlavní roli i v modrém týmu, který měl svůj projekt vyměřený na středně velkého psa. Bouda měla tvar velké, nad zemí mírně vyvýšené truhly, v jejímž vnitřku jsou odděleny dřevěnou překližkou čtyři boxy: jídelní s miskami a zásobárnou na jídlo, vzdušná předsíňka, ze které se vejde do dobře odizolované ložnice.

Adam s Romanem a Lídou vyráběli dřevěný skelet, bedlivě měřili a řezali dřevěné desky i hranolky, Pavla si vzala na starost vypolstrovaný pelíšek s polštářky, které ladila do elegantní černé barvy.

Stěny smontované boudy pak Lída natřela černou barvou a poté společně s Pavlou obložila střídavě širšími a užšími dřevěnými lištami s tím, že v mezerách mezi nimi černá prosvítala.

Dream Team - Mistři dílny: O přízeň poroty se ucházel klasický streetfoodový a netradiční snídaňový stánek

Jak na to

Nedlouho před koncem časového limitu modří zjistili, že dřevěná deska, která jim zbyla na výrobu střechy, je příliš tenká a nedostačující, a tak jednu svoji vyhranou výzvu vyměnili za minutu ve skladě, ze kterého Adam dokázal vydolovat vše, co jim chybělo. Díky tomu mohli připevnit na panty solidní odklápěcí střechu.

„Já jsem hodinu vyřezávala hlavu psa, která se nakonec vůbec nepoužila,“ posteskla si Pavla, která pečlivě vyřezávala ozdobu podle Romanova výtvarného návrhu.

Rozsudek poroty vyřadil hned celý tým

„Podle zadání jsme vyráběli boudu pro opravdu velkého pejska,“ uvedla Gábina domek červených. „Má předsíňku, ve které si může cestou do pelíšku dát jídlo nebo pití.“

Mile překvapila také pelíškem pro kočku, který našel své místo v podkroví, nebo poznámkou, že je bouda natolik veliká, že ji případně mohou obývat i děti.

„Jménem modrého týmu bych vám ráda představila náš psí příbytek, ve kterém se snoubí nejžhavější trendy psí architektury, kterými jsou jednoduchý a moderní design, dokonalá funkčnost a využití přírodních materiálů a barev,“ snažila se Pavla přesvědčit porotu na stranu modrých. Bohužel marně.

I když byly obě boudy opět ohromující, u Kairy prý rozhodla velikost a praktičnost. „Přitáhlo mě to srdcem,“ dodala herečka.

Po pěti hodinách práce na boudě nové rozlosování a další úkol

Modrý tým tedy opustil scénu, červení se ještě ani nestihli vzpamatovat ze svého triumfu, a už tu byla další šokující informace: semifinále přichází právě nyní.

Došlo na nové rozlosování a nové rozřazení. Semifinálovou modrou dvojici vytvořila Gábina s Pavlem, červenou Ivana s Michalem. Očekávala se od nich rychlost, schopnost improvizace a dobrý nápad.

Během desetiminutové porady se měli dohodnout na tom, jak vyrobí odpočívadlo pro kočku, během pěti minut nasbírat materiál ve skladu a během hodiny ho vyrobit.

Hravost a zábava u červených

„Monty to nakreslil a vysvětlil mi, jak kočky fungují, abych to pochopila, pak jsme si rozdělili práci a sklad,“ popsala Ivana, jak na to šli.

Základ jejich kočičího odpočívadla tvořila na zemi umístěná dřevěná deska, z níž kolmo vycházel dřevěný trám, který tvořil oporu třem kočičím odpočívadlům, potaženým černou kožešinou. Ze spodní části nejvýše umístěného odpočívadla pak visel na laně pověšený kruh na hraní a na provázku byla přivázaná třpytivá mašlička.

Dream Team - Mistři dílny: Rozptýlí dětské pacienty stomatologie lépe letadlo, nebo raketa?

Jak na to

Podobných herních prvků dvojice zařadila ale ještě daleko víc. Dole byl sloup omotaný provazem jako škrabadlo. K němu byl připevněný kmínek stromu.

Nezapomněli ani na žebřík, u koček velmi oblíbený. Na podestě byla umístěna i dřevěná bedýnka jako kočičí domeček. Přesto byla podle Ivany výroba jednodušší, než původně čekala.

Elegantní design u modrých

Rovněž Pavel s Gábinou se dokázali nejen rychle dohodnout, ale i skvěle zkoordinovat, co má kdo dělat. I u nich byly hlavním prvkem dlouhé silné větve. A sice dvě, jejichž spodní část omotali lanem, zasadili je do kulaté dřevěné základny proti sobě tak, že tvořily tvar písmene X.

Ve spodní části našel své místo malý vypolstrovaný taburet s rolničkou, ve větvích pak kočičí domeček. Jak Pavel zdůraznil při prezentaci před porotou, aby šli naproti eleganci koček, vydali se cestou designu. Celý objekt ladili do přírodních barev.

„Představujeme si, že v krásném moderním bytě, kde je kočka šéf, by mohlo stát takovéto škrabadlo,“ dodává. To ale nestačilo. Verdikt poroty, která opět hleděla hlavně na praktičnost, byl vcelku jednoznačný. „Je vidět, že jsi chovatelem kočiček,“ obrátila se uznale Kaira na Michala, „je to takový malý zverimex a na majiteli už pak jen je, aby případně sundal, s čím si kočka nehraje.“

Do finále tak postoupili Ivana a Michal. Tam se ke každému z nich pak přidá pět bývalých soupeřů.

Pořad Dream Team – Mistři dílny můžete sledovat každé pondělí ve 20:15 hodin na Primě.

Anketa

Která bouda pro psa se vám více líbila?
Ta, co vypadala jako domeček
74 %
Ta v moderním stylu
26 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 415 čtenářů.

Tip Pepy Libického: Psí bouda

Pokud se pustíte do psí boudy, dnes už to není jen pár stlučených prkének. Nesmíte zapomenout na otevírání pro snadné čištění, pak také na tepelnou izolaci, a hlavně je třeba myslet na velikost psího obyvatele. Asi nejjednodušší je udělat obdélníkový základ a pultovou střechu, která se dá díky pantům celá odklopit – právě pro snadné čištění. A pokud ji umístíte například pod pergolu nebo přístřešek, nemusíte řešit ani žádnou střešní krytinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám