Hlavní obsah

Ivoš Ledabyl z Argemy dům doladil pro potřeby rodiny

Právo, Zdeněk Smíšek

Kytarista Ivoš Ledabyl hraje s Argemou už dvacet let a také pro jejich zatím poslední (mimo výběrová, dvacáté první) album Andělé složil několik skladeb. Ovšem poslední dobou skládal hlavně nábytek a házel lopatou. Do nového rodinného domu na kraji Uherského Ostrohu nás pozval krátce po nastěhování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pečlivě položené chodníky kolem celého stavení už nyní napomáhají údržbě parcely.

Článek

Zdaleka nebylo vše hotovo a na svém místě, ale už i tak bylo patrné, že tady bude rodince dobře.

Šikovně vymyšlený typizovaný a vzorový dům je praktický už podle projektu, a ještě navíc doladěný pro potřeby jeho majitelů – uvnitř i na rodící se zahradě, na kterou bude výhled z velkorysé, téměř bezúdržbové terasy, protože je stejně, jako chodník k domu i okolo něj, z betonových dlaždic. Jen vejít!

Hluboká orba u terasy

Po návratu z posledního koncertu Ivoš mírně ledabyle nechal kytaru v autě, protože věděl, že si hned tak nezahrají. Ale zase byl čas na dokončení stavby.

„I když jsme měli stavební firmu, jasné plány i smlouvu, jak jsme si mysleli, tak ve finále to byly i tady nervy. Stavebník si po dokončení hrubé stavby začal další dokončovací práce počítat jako vícenáklady, a když už to na nás bylo moc, tak jsme se k oboustranné spokojenosti rozloučili a zbytek si už organizovali sami. Ale ty dva měsíce, než se ukázalo, že se vše podaří dotáhnout a s firmou se rozumně dohodneme i na penězích, byly opravdu napínavé. Jsme rádi, že je hotovo! Ještě dovybavit a na jaře se pustíme do zahrady. Pozemek je tak velký, že jsme část za domem nechali zorat místním zemědělcem.“

Bára Zmeková poprvé bydlí v hezkém podnájmu

Jak bydlí VIP

I na zahradě bude co nejméně věcí. Hlavně trávník! Nějaký ten záhonek a stromek. Zadní hranici parcely ohraničují vzrostlé stromy, takže je tu ničím nerušený výhled do zeleně už přírodou zajištěný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obytnou plochu přízemního domku zvětšuje prostorná terasa. Okolo jsou louky a pole, pozemek byl už zasíťovaný.

„Pravda, bude muset dojít i na nějaký zahradní domek, protože mimo pochozí půdy tu nemáme sklep ani garáž.

V dubnu 2019 jsme o stavbu projevili zájem a v srpnu 2020 jsme bydleli na plný úvazek.“

Krb a trávník

Ivoš Ledabyl je místní rodák – z bytovky v paneláku na sídlišti. „Dvanáct let jsem žil i v Hradišti (bydlí tam bubeník a kapelník, dnes už jediný z původní sestavy Argemy – Pepa Pavka) a pak jsem se rád vrátil do našeho města. Přítelkyně je lékařka a má tady v centru ordinaci. Moji ani Gabrielini rodiče to nemají k nám daleko na hlídání a všem nám to tak vyhovuje.“

Dcerka Kristýnka má svůj pokojíček, rodiče ložnici a mezi nimi je prostorná koupelna s vanou i širokým sprchovým koutem. Pokoj pro hosty funguje zatím jako sklad všeho. Pak ještě technická místnost s bojlerem a elektrickým kotlem. Celý dům je na elektřinu.

Téměř polovina obytné plochy v přízemním domě se sedlovou střechou je vyhrazena obývacímu pokoji s kuchyňským koutem a místem na jídelní stůl. Odtud je přímý vstup na terasu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bílé stěny a šedá podlaha prostupují i dětským pokojíkem, ale růžová a další barvy ho již rozjasňují.

„Sousedé mají téměř stejný domek i terasu, kterou jsme u nich okoukli a rozhodli se ji udělat podstatně větší – vytaženější do zahrady. Už se těšíme, jak na ní budeme pohodlně sedávat kolem dalšího stolu,“ plánuje Ivoš s výhledem na jaro. „To už to tu chceme mít celé zatravněné.“

Vše je připraveno i na umístění krbových kamen, která moderně zařízenému interiéru (laděnému od bílé po šedou) dodají ještě více na útulnosti a teple domova.

„Se zvolenými barvami se dá kombinovat cokoli. Zatím to je tady takové pole neorané (i uvnitř),“ dodává Ivoš s úsměvem i s tím, že se s přítelkyní na volbě interiéru shodují v pohodě. „Nic jiného mi ani nezbývá – chlapi pochopí!“

Barvy, obrazy a mozaiky aneb Pestrý domov Hany Krčmové

Jak bydlí VIP

Kytarista zahradníkem

„Zahradníkem se být necítím, ale baví mě dělat kolem domu drobné práce. A jsem si vědom toho, byť odchovanec z paneláku, že práce tu bude pořád. Když se mě naposledy někdo zeptal, jestli se jako kytarista nebojím o ruce, a já hrdě odpověděl, že ne, tak jsem si pak na hokeji, který jsem hrával léta, zlomil ruku... Koncem léta jsem si tady, při realizaci venkovní terasy, po špatném doskočení na kámen zlomil nohu v nazouvácích. Tak se mě, prosím, na nic podobného už neptej.“

Kytaru po tátovi, kterou našel v komoře, si Ivoš oblíbil už jako malý kluk. Z válendy vytahoval šuplík a proměňoval ho na pódium, ze kterého hrál písničky Olympiku. („Samozřejmě se strunami z rybářského vlasu.“)

Mimochodem – Argemu založil čerstvý šedesátník Pepa Pavka před čtyřiceti lety! To o počítačových sítích a kanálech neměla tušení žádná kapela. Argema už – nejen – druhé svátky fanouškům dopřává vánoční rockovou baladu Andělé, která má už přes milion sto tisíc zhlédnutí!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivoš Ledabyl

„Ve městě mám ještě své malé studio, dvanáct kilometrů odsud. Takže tady doma se muzice ani nevěnuji,“ dodává při loučení Ivoš, než zase uklidí kytaru, kterou vyndal kvůli focení.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Manželé Vrabcovi a jejich hudební domov

Hudebníci Kateřina a Marek Vrabcovi si své hnízdo náležitě zařídili v samém centru Prahy. V domě, kde po schodech kráčely historické osobnosti - Antonín...

Výběr článků

Načítám