Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak postupovat v případě vykradení bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno jsme ve finanční poradně uveřejnili článek o tom, jak si pojistit domácnost před obdobím dovolených, abyste byli dostatečně zabezpečeni pro případ vykradení bytu a dalších rizik, která mohou nastat a zároveň neplatili na pojistném zbytečně mnoho. Na následujících řádcích se dozvíte, jakým způsobem byste měli postupovat, pokud po návratu z dovolené skutečně zjistíte, že se vám do bytu vloupali zloději.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Pokud k vykradení vašeho bytu skutečně dojde, snažte se pokud možno zachovat klid a nezapomenout ve stresu na základní pravidla, podle kterých byste v této situaci měli ve vlastním zájmu postupovat. Důležité je co nejdříve nahlásit krádež policii, která zajistí stopy a sepíše protokol. Pohlídejte si, aby v protokolu bylo výslovně uvedeno, že pachatel násilně překonal překážku (zámek, zavřené okno…). Tato formulace je velmi podstatná při posuzování pojistné události v pojišťovně.

Dalším důležitým údajem uvedeným v policejním protokolu je výše škody. Ta totiž musí přesně souhlasit s údajem uvedeným v hlášení o pojistné události, který sepíšete se svým pojišťovacím makléřem nebo likvidátorem z pojišťovny. Pokud budete dodatečně v policejním protokolu upravovat výši škody, bude pojišťovna přísněji posuzovat doložení její výše a bude pravděpodobně požadovat i doložení příslušných dokladů.

Máte-li pojištění sjednáno přes finančního konzultanta, kontaktujte co nejdříve i jeho. Vyplňování potřebných dokladů je pro něj rutinní záležitostí a dokáže vám poradit, jak hlášení pojistné události provést a čeho se vyvarovat, aby nevznikly zbytečné problémy při plnění. Hlášení pojistné události neoddalujte – pojistné smlouvy zpravidla obsahují povinnost hlásit pojistnou událost bez zbytečného odkladu.

Spousta lidí je zvyklá schovávat si doklady od všech věcí, které si koupí. Ty se v případě vykradení bytu mohou hodit. Pokud pojišťovně doklady o nákupu vybavení domácnosti nedoložíte, bude jejich hodnotu odhadovat podle obvyklé ceny. Nemáte-li k dispozici přímo doklad o zaplacení, předložte pojišťovně alespoň návod k použití výrobku, na němž je přesně uveden typ spotřebiče nebo jiného vybavení.

Chci požádat ze svého stavebního spoření o meziúvěr a následný úvěr k dostavbě nového přízemního rodinného domku. Projekt i stavební povolení je vyřízeno na syna, přesto v novém domě s námi bydlet nebude. Vše vyřídil syn pro nás, abychom na stará kolena nemuseli stoupat po schodech do čtvrtého patra panelákového bytu. Můžu si snížit daňový základ o zaplacené úroky z poskytnutého úvěru?
Možnost snížení daňového základu o zaplacené úroky z úvěru poskytnutého na bydlení řeší § 15, odst. 3 a 4 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. Úroky zaplacené na vlastní bydlení si může ve svém daňovém přiznání uplatnit ten, kdo hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření platí, resp. na koho je tento úvěr napsán. Další podmínkou pro uplatnění snížení daňového základu je vlastnictví nebo spoluvlastnictví úvěrované nemovitosti. Pokud jste tedy majiteli nebo spolumajiteli dostavovaného domku a úvěr ze stavebního spoření bude psán na vás, je ve vašem případě odečtení úroků z daňového základu možné.
Můžete mi prosím uvést odkaz na registr solidních finančních či přímo nezávislých hypotečních poradců? Uváděli jste ho v poslední době na vašich stránkách, ale bohužel ho nemohu zpětně dohledat.
Nejlepším způsobem, jak najít skutečně dobrého nezávislého finančního, resp. hypotečního poradce, jsou reference vašich známých. Zeptejte se ve vašem okolí známých a kolegů, zda mají z poslední doby zkušenosti s podobnou službou a dejte na jejich doporučení.Pokud nikdo z vašeho okolí nemá kontakt na poradce, kterého by vám na základě dobré osobní zkušenosti doporučil, máte možnost vybrat si z mnoha finančně poradenských firem, které působí na českém trhu.
Dobrou referencí je členství firmy v Unii společností finančního zprostředkování a poradenství (www.usfcr.cz), která funguje i jako určitá záruka kvality poskytnutých služeb a na níž se můžete obrátit se stížností v případě nespokojenosti s poskytnutými službami.Společnosti sdružené v této unii splňují všechny zákonem stanovené povinnosti a pokud vyberete některou z nich, můžete počítat s profesionálním přístupem. Dobrého poradce poznáte už při první schůzce. Skutečný profesionál se bude zajímat o vaši celkovou finanční situaci, sestaví vám finanční plán a hypotéku bude vždy řešit v celkovém kontextu vašich rodinných financí.Zajímejte se také o to, s kolika bankami a finančními institucemi spolupracuje a z kolika produktů vybírá řešení pro vás.
Mějte také na paměti, že získáním hypotéky zdaleka vše nekončí. Zvláště při financování stavby budete svého poradce potřebovat často i během čerpání hypotéky. Proto si vyberte člověka, na kterého se budete moci spolehnout a který vám bude k dispozici, kdykoliv to budete potřebovat.
Na vaše dotazy odpovídal Petr Jaroš ze společnosti Broker Consulting.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám