Hlavní obsah

Byt z 30. let nabízí majitelům potřebný komfort, vzdušnosti napomohly průhledy

13. 8. 2021, 12:13

V portfoliu architektů Pavla Nového a Víta Svobody z 0,5 Studia najdeme dlouhou řadu rekonstrukcí bytů v historických domech. Právě kvůli jejich zkušenostem s takovými projekty se na ně obrátil také investor, který měl v plánu upravit svůj byt v pražských Vršovicích.

Foto: Peter Fabo a časopis Bydlení mezi panely

Obývací pokoj byl propojen s kuchyní.

Článek

Byt se nachází v pozdně funkcionalistickém domě z 30. let, jehož přednostmi je vedle zachovalých detailů i působivý výhled na panorama této čtvrti skrze typická pásová okna.

Architekti měli navrhnout celkovou rekonstrukci bytu zahrnující také změnu dispozice z 2+1 na 2+kk. Jádrem bytu se měl nově stát světlý obývací pokoj propojený s kuchyní, u nějž byl kladen důraz na jeho elegantní vizuální propojení s ložnicí v zadním traktu.

V neposlední řadě bylo pro klienta důležité vytvořit reprezentativní prostor pro sbírku obrazů a předmětů z cest. Architekti se ve svých projektech soustředí na čitelné vrstvení materiálových a koncepčních hladin. Jasnou hladinu, kterou se rozhodli v tomto případě akcentovat, představovala vizualita historického domu, kterou dále doplnili o nové vstupy.

Jednotícím prvkem mezi novými vstupy a původní linií se staly povrchy podlah: použita byla klasická parketa, v koupelně a na toaletě pak stěrky, které z povrchů podlah přecházejí i na stěny. Ke sjednocení došlo i v případě osvětlení a radiátorů, na vestavěný nábytek pak bylo použito dubové dýhy a bílé barvy.

Foto: Peter Fabo a časopis Bydlení mezi panely

Chodba

Ze společných prostor domu vstupujeme do bytu přes vstupní halu s výrazným křížovým osvětlením, kde se nachází také integrovaná šatní skříň s úložnými prostory a knihovnou.

Důležitým prvkem jsou interiérové dveře od firmy Dorsis. Dveře, které vedou z haly do skladu, na toaletu a do koupelny, splývají se stěnou díky skrytým zárubním.

Neviditelné dveře? Skryté zárubně umí dokonale splynout s okolím

Tipy a trendy

Naopak dveře vedoucí z haly do ložnice a obytného prostoru jsou akcentovány černým kovovým orámováním vedoucím až ke stropu. Prostorově skromná ložnice je orientována do klidného vnitrobloku a její součástí je šatna se skládacími dveřmi. Ložnici dominuje postel od firmy Javorina.

Do obývacího pokoje, který tvoří jádro bytu, se z haly vchází přes dvoukřídlé pivotové dveře vyrobené přímo na míru tomuto bytu. Dispozičním sjednocením bývalých dvou místností vzniklo 30 metrů čtverečních velkorysého prostoru. Ten se dělí na kuchyňskou část se stolováním, která nabízí také vstup na balkon, a obytnou část.

Na vestavnou kuchyni s minimem detailů navazuje jídelní prostor se stolem Javorina, doplněným o historické židle z ohýbaných trubek.

Foto: Peter Fabo a časopis Bydlení mezi panely

Obývací pokoj nabízí pěkné výhledy.

Pohovka v prostoru od firmy MM interier z kolekce Systemi je orientována ke stěně s projekcí a zároveň k jídelnímu stolu. Sezení je navíc zdůrazněno výrazným kruhovým stropním osvětlením s regulací svítivosti. Obytnou část kompozičně uzavírá přízemní podélná komoda, na které jsou vedle zvukové techniky vkusně prezentovány i suvenýry z cest.

I když se jedná o menší byt, díky promyšlenému přístupu architektů poskytuje svým obyvatelům odpovídající komfort. Výsledné vzdušné atmosféry dosáhli architekti především díky působivým průhledům skrze místnosti.

Dominantou mezonetového obýváku se stala výrazná knihovna

Bydlení

V celém bytě jsou pak jasně definovány jak velkorysé společné prostory, tak i intimnější části. Co má být vizuálně skryto, je barevně staženo do bíla, naopak to, co má být zvýrazněno, je akcentováno materiály a barevností.

Tato materiálová a koncepční hra tvoří kulisu pro současné potřeby investorů a nechává vyniknout výhledy na střešní panorama Vršovic, které díky pásovým oknům vstupují přímo do interiéru.

Technické informace

  • Adresa: Vršovice, Praha 10
  • Investor: Soukromý
  • Autor: 0,5 Studio / Pavel Nový, Vít Svoboda
  • Realizace: 2019
  • Fotografie: 2020 Peter Fabo
  • Plocha: 90 m² 

Reklama

Související témata:

Související články

Elegantní roubenka získala moderní přístavbu

21. 5. 2021, 8:51

V malebné vesničce s výhledy na panorama Lužických hor stojí roubenka, která prošla citlivou rekonstrukcí a využívá se především přes léto. Na ni navazuje nový...

Rodinný dům našel své místo mezi vinicemi

18. 6. 2021, 8:17

Doslova nesoulad požadavků čekal na startovní čáře při návrhu rodinného domu do Chráněné krajinné oblasti Pálava. Vinařská vesnice na úpatí pálavských vrchů...

Výběr článků