Hlavní obsah

Aby se miminku krásně spalo aneb Vybíráme dětskou postýlku

Novinky, Zboží.cz
PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

Miminko stráví v postýlce spoustu času, a tak je nutné věnovat výběru tohoto nábytku pečlivou pozornost. Na co se při nákupu zaměřit?

Foto: Profimedia.cz

Tradičním a také nejvhodnějším materiálem pro dětské postýlky je dřevo.

Článek

Dětská postýlka není jen kouskem nábytku, jehož úkolem je dobře zapadnout do interiéru vašeho bytu. Významně se podílí na správném vývoji vašeho dítěte, především páteře. A i vám může – v případě, že si vyberete správnou – významně pomoci v péči o miminko.

 Z čeho bude?

Tradičním a také nejvhodnějším materiálem pro dětské postýlky je dřevo. Ideálně dřevo tvrdé, které se neštípe a neodírá ani tehdy, když se do něho zakousnou dětské zoubky. Výrobci často spoléhají na dřevo bukové či dubové (ale najdete i borovicové či smrkové), které tyto požadavky splňuje. Dřevo by mělo být zcela hladké a nemělo by mít ostré hrany, o něž by se mohlo miminko poranit.

Na trhu jsou rovněž dřevotřískové postýlky. Dříve poměrně tradiční železo už se dnes k výrobě postýlek prakticky nepoužívá.

Postýlky musejí mít certifikát o zdravotní nezávadnosti (tedy že materiál, z něhož jsou vyrobeny, například neobsahuje polychlorované bifenyly, olovo a další škodlivé chemikálie).

Můžete si rovněž vybrat, zda bude postýlka pojízdná, nebo ne. V případě, že s ní budete chtít manipulovat, je dobré vybrat si tu s kolečky – ta jsou buď dvě, nebo čtyři (v takovém případě musejí být dvě z nich opatřena brzdovým mechanismem kvůli dostatečné stabilitě).

03_listopad_Zbozi_Detske postylky_1

1. Drewex postýlka-kolébka Hippo, od 3 172 Kč 2. Scarlett dětská postýlka, od 4 724 Kč

3. Dětská postýlka DREWEX KUBA, od 946 Kč

Bezpečnost na prvním místě

Aby byla postýlka opravdu bezpečná, musí kromě zmíněné stability splňovat i další kritéria. Jedním z nich je bezpečná vzdálenost mezi svislými tyčkami postýlky – ta se musí pohybovat mezi 4,5 a 6,5 centimetry, což jsou bezpečné rozměry zaručující, že jimi děťátko neprostrčí končetiny nebo hlavičku a neporaní se. Řada rodičů se proti tomuto riziku brání pořízením takzvaných mantinelů – textilních zábran, které „obalí“ vnitřní obvod postýlky. Ty se ale rozhodně nedoporučují instalovat na všech stranách postýlky kvůli nedostatečnému přísunu vzduchu.

Aby byla zajištěna co největší bezpečnost při manipulaci s miminkem v postýlce, skvěle vám poslouží polohovatelná či odnímatelná bočnice nebo výškově nastavitelný rošt matrace. V nejvyšší poloze rošt můžete nechat do doby, než se děťátko začne více pohybovat, tedy přetáčet apod. V té chvíli by měl rošt „putovat“ o úroveň níž. Nejnižší polohu pak oceníte v okamžiku, kdy si dítě začne samo sedat nebo si stoupat.

Jak dítě roste a osamostatňuje se, často se snaží z postýlky vylézt. Aby se zabránilo případným pádům a poraněním při přelézání zvednuté bočnice, nabízejí některé postýlky možnost vytažení několika příček, takže vznikne otvor, kterým se děťátko bez problémů protáhne, ale který není dostatečně velký na to, aby z postýlky vypadlo omylem.

Cestujeme ve velkém stylu

Dnes už není výjimkou, že rodiče cestují i s velmi malým dítětem. A pro ně je ideální pořídit si takzvanou cestovní postýlku. Ta nejenže miminku poskytne pocit bezpečí v neznámém prostředí, ale nebudete se muset bát, že dítě například spadne, pokud bude spát v klasické posteli.

Při nákupu cestovní postýlky opět dbejte na to, aby byla dostatečně stabilní a měla pevnou konstrukci. Ačkoli taková postel poskytne dítěti dostatečné pohodlí, není vhodná pro dlouhodobé užívání.

Kvalita matrace v cestovní postýlce není většinou tak vysoká jako kvalita matrace v „klasické“ postýlce. Na několik dní v hotelu nebo na chatě vám a vašemu miminku nicméně poslouží dobře. Pokud plánujete, že dítě v cestovní postýlce stráví delší dobu, investujte navíc do matrace.

03_listopad_Zbozi_Detske postylky_2

1. Cestovní postýlka Ludi Nomad, od 801 Kč 2. Petite postýlka Koot, od 1 171 Kč

3. Cestovní postýlka-hnízdo Ludi Nature, od 919 Kč

Houpy, houpy

Velký návrat na výsluní zažívají dříve trochu opomíjené kolébky. A není se čemu divit! Kolébavý pohyb vám může podstatně usnadnit uspávání miminka, navíc jejich menší rozměry dodávají děťátku pocit bezpečí.

Přes tuto nespornou výhodu se však kolébky hodí především pro prvních několik měsíců života dítěte, nejsou totiž doporučovány pro děti, které jsou již více pohyblivé. Kromě toho jejich design neumožňuje miminku výhled – a toho se s přibývajícím věkem a přirozenou zvědavostí bude po několika měsících dožadovat. I tak na ně ale novopečené maminky většinou nedají dopustit a není divu, že kolébky zažívají jakýsi „comeback“.

03_listopad_Zbozi_Detske postylky_3

1. Kolébka Scarlett, od 1 645 Kč

1. Kolébka Scarlett, od 1 645 Kč 2. Multifunkční kolébka Milly Mally Sweet Melody, od 2 470 Kč

3. Kolébka Scarlett, od 1 599 Kč

Mami, tati, už jsem vyrostlo!

Je samozřejmé, že přijde čas, kdy vaše dítě svou první postýlku přeroste. A tak je na čase pořídit mu nějakou pro „velké děti“. Skvělým tipem mohou být takzvané rostoucí postýlky, tedy takové, které splňují bezpečnostní kritéria pro malé děti (např. mají postranní zábrany), ale dají se prodlužovat, takže skutečně rostou spolu s vaším potomkem. Pokud se vám tedy ještě nechce pořizovat „dospěláckou“ postel, je pro vás rostoucí postýlka tím pravým řešením.

Většina výrobců dětských postelí se dnes nesoustředí pouze na funkčnost výrobků, ale také na jejich design. Kromě toho, že postýlky skvěle doplňují vybavení bytu (a často v sobě skrývají i tolik potřebné úložné prostory), mohou malým spáčům nabídnout i snění laděné do jejich oblíbené pohádky.

Na trhu tak najdete postele s motivy animovaných filmů, „princeznovské“ postýlky pro holky, ale také třeba „automobilové“ pro kluky. Záleží jen na vás – a samozřejmě fantazii vašeho dítěte!

03_listopad_Zbozi_Detske postylky_4

1. Dětská postel Delta Cars, od 2 285 Kč 2. Dětská postel Delta Medvídek Pú, od 2 179 Kč

3. Dětská postýlka Delta Minnie Mouse, od 2 259 Kč

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám