Hlavní obsah

Závodní krasavec Aston Martin DBR9

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Vozy Aston Martin se řadí mezi automobilovou šlechtu a od příštího roku budou tito aristokraté bojovat o vavříny na závodních okruzích. Automobilka svůj zájem vrátit se na okruhy zveřejnila již loni v prosinci s tím, že nasadí vůz vycházející z nejnovějšího modelu DB9. Nové grand tourismo ponese jméno DBR9.

Foto: Rostislav Stach

Ibis skalní - pokud ho zahlédnete, volejte, prosím, do pražské zoo.

Článek

Na vývoji DBR9 se ve spolupráci s Aston Martin Racing podílí i anglická firma Prodrive, která má na starosti design. V její kompetenci je i vývoj a management závodního programu. V příštím roce se sportovní novinka zúčastní vybraných podniků. Nebude chybět na čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans.

Do soutěžení se pustí tři týmy, každý se dvěma vozy a plnou technickou podporou AMR. Automobilka plánuje vyrobit limitovanou sérii těchto vozů, které nabídne vybraným zákazníkům. Ti se mohou těšit na shodné parametry, které však prozatím Aston Martin nezveřejnil, jako mají závodní vozy.

Technika pod kapotou DB9

Pro informaci uvádíme základní technické parametry produkčního vozu Aston Martin DB9. Pod kapotou se nachází dvanáctiválcový motor z ventilovým rozvodem OHC a o obsahem 5935 ccm. Výkon vozu dosahuje při 6000 otáčkách za minutu 331 kw (450 koní). Maximální točivý moment pak při 5000 otáčkách nabízí hodnotu 570 Nm.

Rozměry DB9
Délka4697 mm
Šířka1875 mm
Výška1318 mm

S šestistupňovou manuální převodovkou je 1710 kilogramů vážící automobil schopen z nuly na stovku akcelerovat za 4,9 vteřiny. V případě automatu se shodným počtem převodových stupňů, kdy váha automobilu vzroste o 50 kg, to trvá o 0,2 vteřiny déle. DB9 se může řítit rychlostí až 300 km/hod.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový Aston Martin

Stejně jako ve Frankfurtu, tak i na tokijském autosalonu byla představena sportovní lahůdka Aston Martin DB9 Coupé, který od příštího roku nahradí současný...

Výběr článků

Načítám