Hlavní obsah

Vynálezce si vytiskl motorku se šnekovým pohonem. Je první na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský vynálezce a youtuber postavil světově první motorku se všestrannými koly, která fungují v podstatě jako šnekový pohon.

Foto: osobní archiv Jamese Brutona

James Bruton se svým vynálezem

Článek

Kdo se zajímá o ruské „všudychody“, tedy terénní vozidla, která dokážou projet doslova všude, jistě narazil na šnekový pohon. Tentokrát však nejde o bubny se šroubovicemi, nýbrž o kompletně na 3D tiskárně vytištěná kola s malými bubínky, na nichž jezdí motocykl. Dokonce jako první na světě.

Jeho autorem je James Bruton, youtuber a vynálezce, který už má na kontě pár různých bicyklů se speciálními tzv. všestrannými koly. S nimi se vozidlo může pohybovat kterýmkoliv směrem, neboť po obvodu velkého kola jsou malé, kolmo umístěné válečky či menší kola.

Český sběratel patří mezi top pět zákazníků Ducati, nyní své stroje vystavuje v Praze

AutoMoto

Nyní, inspirován robotikou, ony válečky otočil o 45° a tento princip použil pro motocykl s celkem čtyřmi takovými koly. Všechno si vytiskl na 3D tiskárně, snad kromě elektroniky a ocelových profilů, které tvoří šasi. Motocykl pohánějí čtyři malé elektromotory, pro každé kolo jeden, a klíčovou součástí je také samovyvažovací systém, díky němuž se, podobně jako segway, stroj udrží vzpřímeně.

Výsledek se pochopitelně může pohybovat jakýmkoliv směrem a plynule mezi směry přecházet. Při jízdě vypadá pozoruhodně stabilně, ovšem nikoliv pohodlně pro běžné ježdění, takže klasická kola s pneumatikami nejspíš nenahradí. Přesto na tomhle stroji může být vážně zábava.

Související témata:

Výběr článků

Načítám