Hlavní obsah

Toyota představí autonomní auta na olympiádě v Tokiu

V roce 2020 se bude v Tokiu konat letní olympiáda. V rámci ní chce Toyota ukázat svá autonomní auta.

Foto: Lexus

Dnes testuje autonomní řízení třeba tento Lexus LS.

Článek

Olympijská vesnice a sportoviště jsou ideální místo pro prezentaci takového konceptu – malý automobilový provoz, potřeba vysoké kapacity přepravy a přitom rovné silnice. Toyota tak chce v rámci této akce prezentovat možnosti svých autonomních vozů. Automatizované vozy bez řidiče budou používat tradiční nástroje, jako jsou LIDAR senzory, ale i vysoce přesné digitální mapování.

A není lepší místo, než právě vznikající olympijská centra, kde se vše nově tvoří a je možné tedy rovnou zaznamenat detailně jakoukoli maličkost do matematického modelu. Toyota samozřejmě ví, že v reálném provozu to tak růžové nebude, ale potřeba přesné digitalizace je i na veřejných komunikacích ohromná. Bez ní se žádné auto pořádně nehne.

A tak už dnes jezdí testovací Lexus LS, který testuje automatický provoz a zároveň s ním se pohybuje po několika japonských městech celá armáda vozidel s laserovými skenery, které mapují silnice.

Druhá zvláštnost – létající auto

Toyota ale chce na olympiádě předvést druhou zvláštnost. Olympijský oheň má zapálit létající automobil. Jde o jakýsi konvertoplán – jednomístné vozítko, které v případě nutnosti vyklopí vrtule a jako dron se vznese vzhůru. [celá zpráva]

Toyota chce létajícím autem zapálit olympijský oheň v roce 2020Video: Cartivator

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám