Hlavní obsah

Toyota chystá létající auto. Vrtule má mít v kolech

Americká divize automobilky Toyota si nechala patentovat stroj, který je poháněn elektricky, zatáčí jako tank, a když chcete do oblak, z kol vyklopí vrtule a vzlétne jako dron.

Foto: Toyota 3x

Zatím jsou na světě jen patentové obrázky.

Článek

Sestrojit létající auto se pokouší řada firem - měli jsme tu vírník z Nizozemska [celá zpráva] a k nejznámějším takovýmto strojům patří slovenský AeroMobil. [celá zpráva]

Nyní se přidává i automobilka Toyota, která ovšem nechce sestrojit vírník ani letadlo s volantem, nýbrž dron. Návrh si už nechala patentovat jako „vůz s dvojím režimem provozu, kola pro vozidla a metoda přechodu z pozemního do vzdušného režimu”, stojí doslova v tiskové zprávě.

Foto: Toyota

Patent na létající auto Toyota

Co je tu odlišného od všech ostatních podobných strojů, je, že vrtule jsou uloženy v kolech. Když chcete vzlétnout, kola se vyklopí, vrtule se z nich vysunou a roztočí se - a stroj se zvedne jako velký dron.

Ovšem, dokud jedete po silnici, kola fungují prostě jako kola. S tím rozdílem, že nezatáčejí jako u normálního auta - Toyota chce zatáčet tak, že kola na jedné straně zbrzdí. Stejně zatáčí např. tanky či některé stavební stroje - pás na jedné straně přibrzdí a otáčejí se kolem něj.

Foto: Toyota

Patent na létající auto Toyota

O pohon se má starat elektřina, a to buď z baterie, z plynové turbíny s generátorem anebo s vodíkovými palivovými články. Ovšem, zatím je tenhle stroj pouze na papíře; jestli skutečně vznikne, i kdyby jen jako koncept k představení na některém ze světových autosalonů, je brzy odhadovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám