Hlavní obsah

Tip pro automobilové znalce: Renault 5 Turbo II

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno z neúžasnějších malých sportovních aut je na prodej. Renault 5 Turbo II z roku 1983 s najetými jen 5964 kilometry jde do aukce za neuvěřitelné peníze.

Foto: RM Sotheby´s

Renault 5 Turbo II

Článek

Renault 5 Turbo II je naprostá automobilová nirvána, která je vylehčenou verzí Turbo I, představenou o tři roky dříve. Tehdejší viceprezident pro výrobu Jean Terramorsi se inspiroval úspěchem Lancie Stratos a začal pracovat na něčem podobném, co by mohlo udělat z francouzské rodinné značky synonymum sportovního kultu. Jenže Stratos má motor uprostřed. Kam dát v tehdejším výrobním programu motor? Technici se s tím nepárali a prostě ho dali za přední sedadla malému hatchbacku Renaultu 5, který měl už sám o sobě výborné jízdní vlastnosti.

Foto: RM Sothebys

Renault 5 Turbo II

Foto: RM Sothebys

Renault 5 Turbo II

Sice nešlo o žádný gigantický agregát – je to jen přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,4 litru s výkonem 117 kW (158 koní), což dnes zvládne kdejaký vůz, ale tomuhle autu to bohatě stačilo. Odstrojené na kost, s rozšířenými nápravami a krátkou pětistupňovou manuální převodovkou se auto rovnalo motoristické nirváně.

Foto: RM Sothebys

Renault 5 Turbo II

Foto: RM Sothebys

Renault 5 Turbo II

Celkem bylo vyrobeno 5000 vozů Renault 5 Turbo, z toho 3200 bylo ve verzi II. A jeden z nich bude na prodej 8. února 2017 na aukčním bloku RM Sotheby´s v Paříži. Má najeto jen 5964 km a všechno je na něm originální, včetně testovací kazety do rádia! To ovšem znamená, že vyvolávací cena je v přepočtu 2 080 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám