Hlavní obsah

Takata přestane vyrábět airbagy

Vadné airbagy od firmy Takata, které mají na svědomí desítky zmařených životů, mají za následek, že společnost je na kraji úpadku a po vypořádání s tímto problémem přestane úplně airbagy vyrábět.

Foto: Takata

Airbag

Článek

Japonská společnost Takata Corp. čelí bankrotu, a to kvůli největší svolávací akci v dějinách automobilového průmyslu. Před dvěma lety se ukázalo, že airbagy této společnosti instalované do aut po celé zeměkouli byly vadné.

Jako hnací náplň byl totiž použit nestabilní dusičnan amonný. Tato látka, je-li vystavena vlhkosti, může způsobit prudkou explozi. Vysoušecí prostředek ovšem spolu s ní ve zkoumaných airbazích nebyl. Takata o celém problému věděla, ale vedení společnosti tyto informace zamlčelo a automobilky tak dál dostávaly vadné airbagy.

Poté, co pravda vyšla najevo, musí milióny automobilů po celém světě do servisů. Asi 35 miliónů automobilů už má airbag vyměněný, ale stále na svůj servisní den čeká další pěkná miliónová řádka automobilů, a dokonce i motocyklů. [celá zpráva]

Airbagy pro nová auta už nedodává

Takata v současné době čelí úpadku. Doufá, že ustojí tlak a celou událost dotáhne do konce. Už minulý rok přestala firma vyrábět a dodávat airbagy pro nové vozy a nyní se soustředí pouze na výrobu těch, které mají nahradit vadné výrobky. Až dokončí celou výměnu, podle restrukturalizačního plánu zcela skončí s jejich výrobou.

Trh po odhalení problému náhle ukázal, že Takata držela v automobilovém průmyslu ohromný díl, který ale dokázaly rychle nahradit další firmy. Nyní se nabídka automobilových airbagů diverzifikovala a podílí se na ní více než desítka dodavatelů.

Takata, pokud ekonomicky přežije, tak bude pokračovat ve své funkci výrobce bezpečnostních pásů, dětských sedaček, volantů, průmyslových textilií nebo řídicí elektroniky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám