Hlavní obsah

Saab chystá velký návrat - představí nový model 9-4X

Novinky, Martin Žemlička

Švédská automobilka, která vloni málem ukončila svou činnost, uvede zástupce své třetí modelové řady. Jde o automobil na pomezí SUV a rodinného kombi. Novinka se představí příští měsíc na Auto Show v Los Angeles.

Článek

Saab 9-4X se velikostně řadí mezi modely 9-3X a nový 9-5 sedan. Nový model nabídne pohon všech čtyř kol (XWD) a adaptivní podvozek (Saab DriveSense).

Nabídka motorizací zahrnuje šestiválcové motory – atmosférické či přeplňované turbodmychadlem. Základní třílitrový motor o výkonu 265 k je vybaven přímým vstřikováním paliva a variabilním časováním ventilů. Silnějším v nabídce je pak motor o výkonu 300 k a 400 Nm se zdvihovým objemem 2,8 litru. Tento motor používá turbodmychadlo typu twin-scroll (dvojité přeplňování). Saab zatím nezveřejnil jízdní výkony u obou motorů.

Obě motorizace jsou k dispozici se šestistupňovou automatickou převodovkou.

Základní verze jsou vybaveny 18palcovými hliníkovými koly. Nejdražší verze Aero pak poznáte podle černé masky chladiče a 20“ hliníkových kol. Interiér je inspirovaný letectvím. U automobilky, která je spjata s Gripeny, tomu ani jinak nemůže být. Kromě rozměrných sedadel potěší i zeleně podsvícené ukazatele, promítání důležitých ukazatelů prostřednictvím head-up displeje či joystick pro ovládání výdechů ventilace.

Světovou premiéru bude mít tento model příští měsíc na autosalonu v Los Angeles. Saab 9-4X rozšíří portfolio automobilky na tři modelové řady. Prodejní cena zatím nebyla oznámena. Prodej modelu 9-4X bude zahájen v severní Americe v květnu. V Evropě prodej začne v srpnu.

Anketa

Ohodnoťte vzhled Saabu 9-4X (jako ve škole)
1
77,9 %
2
14,9 %
3
4,6 %
4
1,1 %
5
1,5 %
Celkem hlasovalo 9785 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Saab 9-5 se začal prodávat na českém trhu

České zastoupení Saabu začalo na tuzemském trhu prodávat model 9-5, zástupce střední třídy. Konkurent domácí Škody Superb stojí od 899 000 korun. Později se...

Saab pro model 9-5 nabídne tři nové motory

Švédská automobilka rozšiřuje nabídku motorizací pro model 9-5. V nabídce jsou tři nové motory, přeplňovaný maloobjemový benzínový motor s výkonem 180 koní,...

Výběr článků

Načítám