Hlavní obsah

Saab 9-4X Biopower pije alkohol

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská automobilka se rozhodla, že její budoucnost je v alkoholu. Nikoliv v jeho výrobě, ale spíš ve spotřebě. Její budoucí automobily totiž budou spalovat biolíh, který je nyní v severských státech celkem rozšířený.

Článek

Její rozhodnutí potvrzuje i další koncept, jenž se oficiálně představí až na autosalonu v Detroitu. Model 9-4X je typickým crossoverem, který dnes chce nabídnout každá automobilka. Saab bude mít stejnou platformu podvozku, jako už námi představený Cadillac Provoq. Půjde tedy o nově vyvinutý podvozek, který je modulární a bude moci být nasazen jak na vozy SUV (crossover), tak i na klasické osobáky. V budoucnu jej třeba najdeme pod označením BRX i u další generace modelu Saab 9-3.

:. Saab 9-4X Biopower

Koncept 9-4X však proti sériovým vozům má jednu zvláštnost. Tou je jeho slušně výkonný motor, který může spalovat jakýkoliv poměr benzínu a biolihu. Pokud se bude spalovat benzín, motor vykáže výkon 180 kW a točivý moment 353 N.m.

Při natankování E85 pak tyto hodnoty díky vlastnostem tohoto paliva na 220 kW a 400 N.m. Maximální rychlost vozu je 235 km/h, zrychlení z 0 na 100 km je za 8 s.

Saab má pohon na všechna kola systémem s mezinápravovým diferenciálem a elektronickým rozdělením hnacích sil. Vůz má navíc aktivní tlumiče a preferenci přenosu výkonu na zadní nápravu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám