Hlavní obsah

Retardéry, nebo skokánky? Američan natáčí skákající auta před svým domem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpomalovací prahy mají zpomalit projíždějící auta. Na jedné z ulic kalifornského Fresna by na to bohatě stačil jeden. Jenže tu jsou dva a ten druhý nezřídka pošle auto do vzduchu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zpomalovací prahy jsou nedílnou součástí ulic v řadě měst. Některé dávají smysl na první pohled, jiné moc ne – a další jsou vyloženě nebezpečné. Jedno místo v kalifornském Fresnu takovou instalaci má – jsou tam dva asfaltové prahy těsně za sebou.

Tak těsně, že v řadě případů pošle automobil do vzduchu, jak ukazují videa kanálu Speed Bump Olympics na YouTube. Autor tohoto kanálu žije u těchto retardérů 11 let, samy o sobě tedy novinkou nejsou, ovšem začít videa natáčet a sdílet na internetu je nedávný nápad.

Klíčem je samozřejmě rychlost jízdy. Kdyby byl retardér jen jeden, přiměřená rychlost k přejetí by mohla být relativně vysoká, třebaže patrně ne v kalifornských městech běžných 35 mph, tedy 56 km/h. To znamená, že by retardér plnil svůj účel.

Mercedesy se začnou navzájem varovat před výmoly a retardéry

AutoMoto

Auta by zpomalila, ovšem ne příliš na to, aby docházelo k příliš velkým zbytečným emisím kvůli otěru brzdových destiček o kotouče při zpomalování a dalším emisím při opětovném zrychlování po přejetí retardéru.

Problém je v druhém retardéru, který některá auta z nejčerstvějšího videa prostě pošle do vzduchu, a to leckdy i desítky centimetrů vysoko. Netřeba snad dodávat, že v takovém případě existuje velké riziko poškození vozu.

Jakkoliv je takovýto dvojitý retardér bizarní, aspoň je řádně označený. V místě je rychlostní limit 25 mph (40 km/h) a těsně před retardéry je kromě upozorňujících značek vodorovných i svislých doporučená rychlost 10 mph (16 km/h). Autor videí uvádí, že za dobu, co tu žije, nikdy neviděl, že by retardéry skutečně způsobily nehodu.

Anketa

Jaký máte názor na zpomalovací prahy?
Dobrá věc všude, auta musí zpomalit
18,8 %
Mají smysl, ale často se nadužívají
21,2 %
Zrušil/a bych je, ničí auta a zbytečně zhoršují kvalitu ovzduší
60 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6509 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám