Hlavní obsah

Rakousko bude zkoušet zavést 140 km/h na dálnici

Na 120 kilometrech dálnice A1 mezi Vídní a Salzburgem bude možné legálně jet rychlostí až 140 km/h. Podle rakouského ministra dopravy se budou měřit emise a sledovat počet nehod. Podobný experiment proběhl v letech 2006-2007 a nehodovost dle rakouského automotoklubu klesla.

Foto: Profimedia.cz

Na rakouské dálnici A1 se bude zkoušet vyšší rychlostní limit. (Ilustrační foto)

Článek

Od prvního srpna bude možné na některých úsecích rakouských dálnic jet 140 km/h, a to bez obav z postihu ze strany policie. Bude spuštěn pilotní projekt, o kterém rakouský ministr dopravy Norbert Hofer hovořil už v březnu letošního roku. [celá zpráva]

Stočtyřicítka má být povolená na dvou úsecích dálnice A1, část spojující Vídeň se Salzburgem - mezi městy Haid a Sattledt a pak mezi Melkem a Oedem. Celková délka těchto úseků je 120 kilometrů.

Pilotní projekt má trvat rok

Státní firma Asfinag, která se stará o rakouské dálnice, bude na těchto úsecích provádět srovnávací měření do konce července 2019. Mezi měřené parametry bude patřit hlučnost, kvalita ovzduší, průměrná rychlost jízdy vozidel a také počet dopravních nehod.

Podle výsledků těchto měření v srpnu 2019 ministerstvo dopravy rozhodne, zda bude stočtyřicítka zachována a rozšíří se na další úseky, anebo zda bude projekt ukončen a dotčené úseky se vrátí k limitu 130 km/h.

Takovýto rychlostní limit byl zaveden v roce 1974, ovšem nikoliv kvůli bezpečnosti, nýbrž z důvodu snahy šetřit palivo při ropné krizi. Od té doby se emise vozidel podle ministra Hofera snížily a zlepšila se také jejich bezpečnost.

Rakušané už testovali i 160 km/h. Nehodovost klesla

Experiment se 140 km/h není v Rakousku první. V letech 2006-2007 byla na jednom úseku testována rychlost dokonce 160 km/h. „Řidiči tehdy lépe dodržovali řazení v pruzích a počet nehod aut poklesl,” uvádí Martin Hoffer, právník rakouského automotoklubu ÖAMTC. Limit tehdy byl vrácen zpět na 130 km/h kvůli naléhání ekologických hnutí.

Anketa

Přejete si změnu rychlostního limitu i na českých dálnicích?
Ne, 130 km/h je akorát
25 %
Ano, snížení na 100-120 km/h
0 %
Ano, zvýšení na 140-160 km/h
75 %
Přeji si zrušení plošného omezení
0 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Reklama

Výběr článků

Načítám