Hlavní obsah

Policisté mají obavu z růstu nehod o dovolených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policisté se obávají, aby druhý prázdninový víkend na našich silnicích nedopadl stejně tragicky jako první, kdy při 1 449 dopravních nehodách zahynulo 23 lidí, 411 jich bylo zraněno a celková hmotná škoda dosáhla 81,4 milionu korun. Zvláště těžké nehody zavinilo 120 podnapilých řidičů.

Foto: hrad Křivoklát
Článek

"Předpokládáme, že opět bude na našich silnicích zvýšený provoz. Na dovolenou, na chaty a chalupy bude odjíždět další velká skupina lidí. Ruch na silnicích zvýší cesty věřících v souvislosti s církevními svátky. A hlavně bude na silnicích druhé a třetí třídy podstatně vyšší doprava zvláště v podvečer a před půlnocí, kdy do vesnických hostinců se budou sjíždět chalupáři na posezení a jejich děti na různé diskotéky a podobně," řekl ve středu Právu zástupce republikového ředitele dopravní policie Vladimír Stupka.

Alkohol za volantem a s ním spojená agresivita řidiče a nepřiměřená rychlost jsou podle dlouhodobých statistik v době prázdnin hlavní hrozbou. "Další rizikový faktor tvoří únava za volantem v době prázdninových veder. Zasahuje nejvíce profesionální řidiče kamionů, ale nevyhýbá se ani řidičům jedoucím na dovolené a zvláště z dovolené," poznamenal Stupka.

Policisté letos mají podstatně přitvrdit v represi proti neukázněným řidičům i ve venkovských oblastech. "Přesto je stále lepší řidiče varovat. Připomenout jim, aby nepřeceňovali své síly, jezdili ohleduplně, usedali za volant řádně odpočinutí a nepožili před jízdou alkohol," zdůraznil Stupka s tím, že i z vlastní zkušenosti ví jak policisty netěší represivní zákroky.

"Zvláště při nehodách, kdy už je na všechno pozdě a místo záchranky přijede pohřební vůz. Žádná represe život nevrátí," přiznal zástupce republikového ředitele dopravní policie.

Související témata:

Výběr článků

Načítám