Hlavní obsah

Objel svět rychleji a dříve než Hanzelka a Zikmund, přesto jej zná málokdo

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břetislav Jan Procházka patří k málo známým postavám historie českého motorismu i přesto, že mj. v rekordně krátké době uskutečnil automobilem cestu kolem světa. Jeho dobrodružné cesty barvitě popisuje nová kniha Škodovkou na Sněžku i kolem světa novináře Zdeňka Vacka.

Foto: maž, Novinky

Škodovkou na Sněžku i kolem světa

Článek

Procházka objel svět v roce 1936 za 97 dní. Se Škodou Rapid navštívil 15 zemí a celkem ujel 27 700 kilometrů. Pro srovnání: cesta kolem světa Tatrou 87, kterou dvojice Hanzelka-Zikmund absolvovala v letech 1947 až 1952, trvala 1290 dní.

Nutno ovšem dodat, že pánové Hanzelka a Zikmund jeli výrazně delší cestou (celkem ujeli 61 700 km). Obě výpravy se dost lišily a nelze je tedy přímo srovnávat, pro B. J. Procházku je nicméně nespravedlivé, že jej v Česku málokdo zná. A právě to by chtěla napravit kniha Škodovkou na Sněžku i kolem světa, kterou novináři Zdeňku Vackovi vydalo nakladatelství Grada.

Foto: maž, Novinky

Knihu o dobrodruhovi B. J. Procházkovi vydalo nakladatelství Grada. Publikace stojí 289 korun.

Vacek na 160 stránkách poutavě vypráví život dobrodruha a milovníka motorismu B. J. Procházky. Kniha od dětství sleduje Procházkův život, největší část knihy se logicky věnuje cestě kolem světa. Zajímavý je ale i popis dobývání vrcholu Sněžky, kdy je naplno vidět Procházkova cílevědomost a vytrvalost hraničící s umanutostí.

Knihu, jenž končí Procházkovou tragickou smrtí (ne vlastní vinou jej v Marylandu přejelo auto při přecházení silnice), dále doplňuje zajímavý autentický dodatek o cestě předválečným Ruskem, jenž napsal v roce 1938 sám B. J. Procházka.

Foto: Repro maž, Novinky

Škoda Rapid před svojí cestou kolem světa. Vlevo je B. J. Procházka.

Vackova kniha s bohatým poznámkovým aparátem nenudí – jde do hloubky, ale jenom v míře nezbytně nutné. Autor dovedl sehnat i mnoho dosud nepublikovaných fotografií z archivu Procházkovy rodiny. Celkový výtečný dojem kazí ojedinělé překlepy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám