Hlavní obsah

Nové české plakety pro ekologičtější auta budou platit i v Německu

Právo, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nízkoemisní zóny s omezeným vjezdem pro nejvíce „čoudící“ automobily do centra se po vzoru Německa, Francie či Rakouska chystají v budoucnu zřizovat i některá města a obce v Česku. Vláda proto v pondělí aktualizovala nařízení, jež od července zavádí nová označení pro ekologicky šetrnější auta.

Foto: Petr Horník, Právo

Berlín chce v některých ulicích vyloučit emise z dieselových aut. (Ilustrační foto)

Článek

K červené, žluté a zelené nálepce (plaketě) pro emisní kategorie 2 až 4 přibude ještě modrá, fialová a bílá.

„Na základě výsledků studií proveditelnosti nízkoemisních zón v některých městech bylo potřeba doplnit současnou kategorizaci vozidel o kategorie EURO 5, EURO 6 a zavést speciální emisní kategorii E pro elektromobily, případně vozidla na vodík a hybridy, které produkují v kombinovaném provozu nejvýše 50 gramů CO2 na kilometr,“ vysvětlila Právu mluvčí MŽP Dominika Pospíšilová.

Ekologická plaketa se lepí na čelní sklo podobně jako dálniční známka. Je možné ji pořídit na stanicích technické kontroly po předložení velkého technického průkazu. Poplatek 300 Kč bude platit i pro nové plakety.

Modernizovaná Toyota Hilux odhalena, větší motor dostane i v Česku

AutoMoto

V praxi ale zatím nové „zelené“ plakety poslouží českým řidičům jen při vjezdu do nízko­emisních zón v sousedním Německu, například v Berlíně nebo Mnichově. Česká republika má s Německem oboustrannou dohodu o platnosti těchto plaket, takže nebude třeba dokupovat ještě německou povolenku.

Podle ministerstva životního prostředí, které novelu vládního nařízení připravilo, byla úprava potřebná proto, že na silnicích jezdí stále modernější auta, a aby vyhlášení zón bylo co nejúčinnější, je potřeba regulaci vztahovat už i na tyto třídy.

Nárok na odškodné od Volkswagenu? Čeští právníci hodnotí šance rozdílně

Ekonomika

„Díky novému začlenění zmíněných emisních norem budou moci obce vyhlašovat přísnější emisní zóny, což zvyšuje potenciál jejich přínosu pro zlepšení kvality ovzduší,“ řekla mluvčí resortu Pospíšilová.

Konkrétní vyhlášení nízko­emisních zón je v kompetenci obcí. V Česku o zavedení zón uvažuje například Praha, Písek, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek nebo Kralupy nad Vltavou. Záměry jsou ale zatím teprve ve fázi studií a diskusí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám